Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

VDU rektorius J.Augutis: vykdant universitetų prijungimą neliko 158 darbuotojų etatų

Vykdant Lietuvos edukologijos universiteto (LEU) ir Aleksandro Stulginskio universiteto (ASU) prijungimą prie Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) iki šios dienos buvo sumažinta 158 darbuotojų etatai, trečiadienį Seimo Švietimo ir mokslo komiteto posėdžio metu pranešė VDU rektorius Juozas Augutis.
Juozas Augutis
Juozas Augutis / Aliaus Koroliovo / 15min nuotr.

„Kadangi LEU prijungėme anksčiau, negu numatyta – nuo liepos 1 dienos – tai atleidimų buvo daugiau. Vietoj prašytų 175 tūkst. eurų išeitinėms, kurios pagal planą buvo numatytos, mes gavom 360 tūkst. per visus universitetus [...]. Sumažinome 158 etatais per tuos universitetus“, – kalbėjo rektorius ir prasitarė, kad kitąmet planuojama panaikinti dar 115 etatų.

Posėdžio metu J.Augutis išreiškė nerimą dėl universitetams suplanuotų biudžeto asignavimų. Jis atkreipė dėmesį, kad biudžete nenumatyta lėšų žmogiškųjų išteklių optimizavimui.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./VDU mokslo metų pradžia
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./VDU mokslo metų pradžia

Rektorius paprašė papildomų 3,2 mln. eurų

„Skirtinguose universitetuose yra skirtingi atlyginimų bazės lygiai, skirtingos sistemos, jas visas reikia sujungti, jungiant universitetus. Ir šiems metams mes rugsėjo mėnesį pateikėm prašymą Finansų ministerijai ir Švietimo ministerijai prašydami iš šitos eilutės, kurioje buvo skirta 3,6 mln. eurų visam periodui, paskirti 2,4 mln. eurų, ir atitinkamai dar papildomai iš kitų eilučių irgi ne visas sumas: bibliotekos fondų konsolidacijai – 180 tūkst. eurų, oranžerijos perkėlimui – 90 tūkst. ir turbūt viskas. Iš viso susidarytų 3,2 mln. eurų“, – dėstė rektorius ir pridūrė nežinantis, ką reiktų daryti, jei minėtų lėšų skirta nebus.

Švietimo ir mokslo ministerijos kancleris Tomas Daukantas, atsakydamas rektoriui, kalbėjo, kad papildomų lėšų atsirastų universitetams pardavus turtą.

„Asignavimai ūkio dalims, kokie buvo trims universitetams šiais metais skirti, tokia dalimi pereina ir į 2019 metus. Nors žmonių, etatų sumažėjo, ūkio – į mažėjimo pusę eina, pats universitetas mato, kad infrastruktūros tiek nereikės ir tam tikra dalis bus parduota. Tai duos lėšų disponavimui“, – tvirtino ministerijos kancleris.

Mato Miežonio / 15min nuotr./Švietimo ir mokslo ministerija
Mato Miežonio / 15min nuotr./Švietimo ir mokslo ministerija

J.Augutis: nukrito VDU atlyginimų vidurkis

Turto pardavimas, kaip pažymėjo J.Augutis, trunka ilgai – 2–3 metus, o atlyginimų vidurkiai dėl to, kad stinga lėšų, esą smunka jau dabar.

„Vien dėl to, kad LEU prijungėme prie VDU, ir neturėjome lėšų atlyginimų išlyginimui, VDU atlyginimų vidurkis nukrito 100 eurų popieriuje. Mums, reitinguose dalyvaujantiems, tai yra labai skaudi žinia. Jei prijungsime tokį didžiulį universitetą kaip ASU ir neturėsime kompensacinių mechanizmų, mūsų rodikliai tikrai pablogės“, – atkreipė dėmesį rektorius.

Vėliau jis padėkojo už ministerijos anksčiau skirtus 360 tūkst., pažymėjo, kad tai – „vieninteliai pinigai jungimuisi“, tikino, kad jungimosi procesas yra sudėtingas, universitetų nenorima reorganizuoti mechaniškai.

J.Augutis, apeliuodamas į Švietimo ir mokslo ministeriją, prašė laikytis susitarimo, nes, priešingu atveju, tai esą pasiųs blogą žinią kitiems universitetams.

Ministerija bandė įtikinti papildomų lėšų neskirti

Komiteto posėdžiui pirmininkaujantis Seimo narys Eugenijus Jovaiša, diskusijos dalyviams užsiminus apie universitetų turtą, prisiminė LEU centrinius rūmus, kurie atiteks Vilniaus kolegijai. Parlamentaro įsitikinimu, maždaug 50 mln. eurų vertės LEU turtas turėjo būti parduotas ir „visa tai turėjo įplaukti į aukštojo mokslo katilą“.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Eugenijus Jovaiša
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Eugenijus Jovaiša

Valdančiųjų „valstiečių“ narys Seime taip pat pažymėjo: „Pastatyti jungimosi dalykus ant parduodamo turto iešmų, keisčiausias dalykas kokį aš galėjau išgirsti šiandieną.“

Posėdyje dalyvavusi švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė teigė, kad didžioji lėšų dalis aukštųjų mokyklų jungimuisi yra numatyta iš Europos Sąjungos struktūrinių fondų.

„Tai yra finansų valdymo ir inžinerijos klausimas, ir tikrai pakankamas resursas rektoriaus minimus poreikius patenkinti“, – išvardijusi ir kitus lėšų prasimanymo būdus kalbėjo J.Petrauskienė.

Komitetas – už J.Augučio prašymą

Švietimo ir mokslo ministerijos Ekonomikos departamento duomenimis, iš LEU atleidžiama 260, ASU – 120, VDU – 60 darbuotojų. Iš viso – 440 asmenų, 328 etatai, tarp kurių mokslo darbuotojai, dėstytojai ir lektoriai.

Švietimo ir mokslo komiteto posėdyje dalyvavę 9 nariai atsižvelgė į J.Augučio prašymą ir nubalsavo už tai, kad 3,2 mln. suma būtų įrašyta į kitų metų VDU biudžeto projektą.

2019 metų valstybės savivaldybių biudžetų projekte plačios aprėpties VDU numatyta skirti 21 tūkst. eurų. Šįmet šiai aukštajai mokyklai skirta 10,8 tūkst. eurų, LEU – 4,8 tūkst. eurų, ASU – 6 tūkst. eurų.

Seimas birželį palaimino LEU ir ASU universitetų prijungimo prie VDU planą, sąlygas ir statutą. Pagal planus, plačios aprėpties VDU, kuriame įsikurs akademiniai padaliniai – Švietimo akademija bei Žemės ūkio akademija, – veiklą pradės nuo 2020-ųjų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius