-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vaikus plūdusi Žiežmarių mokytoja galbūt pažeidė įstatymą, bet ir toliau eina pareigas, nes serga

Žiežmarių gimnazijos lietuvių kalbos mokytoja Eglė Kanapinskienė, įtariama psichologiškai smurtavusi prieš vaikus, galimai pažeidė Švietimo įstatymą ir Pedagogų etikos kodekso normas, teigia Kaišiadorių rajono savivaldybės Švietimo, sporto ir kultūros skyriaus vedėja Rimutė Arlauskienė. Nors tokią išvadą dėl pedagogės elgesio pateikė savivaldybės bei Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos sudaryta darbo grupė, gimnazijos direktorė neturi galimybės priimti sprendimo dėl tolimesnio mokytojos darbo – E.Kanapinskienė serga ir negali pasiaiškinti.
Žiežmarių gimnazija
Žiežmarių gimnazija / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

„Šiuo metu mokytoja serga, turi nedarbingumo pažymėjimą. Tikrinimo metu surinkta medžiaga leidžia mums teigti, kad lietuvių kalbos mokytoja galimai pažeidė Švietimo įstatymo punktą [...], kuris nurodo, kad švietimo įstaigose draudžiama bet kokia smurto forma, nukreipta švietimo įstaigų darbuotojų prieš mokinį.

Taip pat galime teigti, kad mokytojas galimai pažeidė Pedagogų etikos kodekso punktą, kuriame apibrėžiamos pagarbos principas“, – penktadienį 15min nurodė R.Arlauskienė.

„Komisija išreiškė nuomonę, kad susiklostę priešiški santykiai tarp mokytojos ir mokinių galimai atsirado dėl gimnazijos administracijos neveiklumo, nepakankamo bendravimo su tėvais ir laiku neišspręstų problemų“, – dėstė ji.

Anot išvadą rengusios komisijos, sprendžiant incidentą gimnazijoje trūko socialinio dialogo, komandinio darbo.

„Matėme, kad nepakankamai užtikrinamas pagalbos mokiniams teikimas, todėl galime teigti, kad gimnazijos direktorė tik iš dalies užtikrino Švietimo įstatymo [...] reikalavimus, tai yra, bendradarbiavimu grįstų santykių, Pedagogų etikos kodekso reikalavimų laikymąsi, švietimo įstaigos bendruomenės narių informavimo ir sveikos, saugios, užkertančios kelią bet kokioms smurto, prievartos apraiškoms ir žalingiems įpročiams aplinką“, – nurodė savivaldybės Švietimo, sporto ir kultūros skyriaus vedėja.

Išvadoje, anot jos, gimnazijos direktorei bei pedagogei, kurios elgesys tiriamas, buvo pateiktos rekomendacijos. Pasiteiravus, ar yra rekomendacija mokytoją atleisti, R.Arlauskienė tikino, kad ne.

„Komisija negali šitokios išvados teikti, nes negalėjome įvertinti priežasčių, kas sukėlė tokį mokytojos elgesį, tokią agresiją. Neturėdami jos paaiškinimo, tokių rekomendacijų neteikiame, – sakė ji. – Tai nuspręs darbdavys.“

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Ieva Mažulienė
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Ieva Mažulienė

Žiežmarių gimnazijos direktorė Ieva Mažulienė 15min teigė, kad mokykloje jau kuris laikas laukiama, kada E.Kanapinskienė pasiaiškins dėl galimų etikos kodekso ir Švietimo įstatymo pažeidimų. Tačiau, jos tikinimu, pedagogė serga ir neaišku, kada tai padarys.

Paklausta, kaip mano, kiek ilgai pedagogė darbe nesirodys, ugdymo įstaigos vadovė atsakė: „Manau, kad ilgai neateis.“

„Kol mokytoja serga, aš negaliu priimti jokių sprendimų“, – tikino I.Mažulienė.

„Dar laukiame iš policijos išvadų dėl vaiko teisių pažeidimo, ar tikrai buvo smurtas ar ne, nes neturime. Kol yra žodžiai „galimai“, tu negali nieko padaryti“, – pridūrė įstaigos vadovė.

Ji taip pat pažymėjo, kad „išvados yra parengtos visiškai nežinant mokytojos pozicijos“.

„Teisiškai mes negalim absoliučiai nieko daryti, kad ir tris mėnesius neateis. Mes turime laukti kol ji ateis“, – dėstė vadovė.

I.Mažulienė pasakojo, kad šeštokus, kuriuos dėl netaisyklingo kirčiavimo plūdo E.Kanapinskienė, moko jau kita pedagogė.

„Šiuo metu ji yra vaduojama, jos pačios prašymu šita klasė atiduota nuo antrojo pusmečio kitai mokytojai nuolatiniam darbui. Kitas tris klases vaduoja vaduojanti mokytoja“, – pasakojo I.Mažulienė.

R.Arlauskienės įsakymu sudarytoje komisijoje, priėmusioje išvadą dėl E.Kanapinskienės elgesio, dirbo Kaišiadorių rajono savivaldybės ir Psichologinės pedagoginės tarnybos atstovai.

15min susisiekti su E.Kanapinskiene nepavyko.

VIDEO: Tėvus papiktino garso įraše išgirstas mokytojos bendravimas su vaikais

Laiškai dėl pedagogės tono bendraujant su mokiniais per kirčiavimo pamoką 15min pasiekė sausio viduryje. Vaikų įrašytame garso įraše girdimas piktos ir susierzinusios lituanistės balsas. Mokiniai įsakmiai kviečiami vardais ir prašomi kirčiuoti žodžius, suklydę gėdinami, vienas pavadinamas tinginiu.

Komentuodamas situaciją, švietimo, mokslo ir sporto ministras Algirdas Monkevičius anksčiau tvirtino nemanantis, kad Žiežmarių gimnazijos mokytoja turėtų būti atleista. Apie tai daugiau – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius