-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Žmogaus teisių komitetas kreipėsi į Vyriausybę dėl 5–11 klasių mokinių grąžinimo į klases: nuotolinis ugdymas – žalingas vaiko sveikatai

Penktadienį Seimo Žmogaus teisių komitetas (ŽTK) kreipėsi į Vyriausybę, ragindamas dar šiais metais atnaujinti kontaktinį ugdymą 5–11 klasių moksleiviams. Pasak komiteto pirmininko Tomo Vytauto Raskevičiaus, į Vyriausybę kreiptasi išklausius Vaiko teisių apsaugos kontrolierės ataskaitą apie nuotolinį ugdymą. Joje teigiama, kad toks mokymas trikdo vaiko, ypač paauglio, būtinus socializacijos procesus ir kelia žalą vaiko fizinei, emocinei ir psichinei sveikatai.
Mokykla
Mokykla / Sauliaus Žiūros nuotr.

Komiteto pirmininko, Laisvės partijos atstovo T.V.Raskevičiaus teigimu, kreipimąsi į Vyriausybę ŽTK išsiuntė penktadienį po pietų.

„Mūsų kreipimąsi sąlygojo tai, kad praėjusios savaitės komiteto posėdyje mes išklausėme Vaiko teisių apsaugos kontrolierės 2020 metų veiklos ataskaitą.

Kontrolierė savo ataskaitoje labai aiškiai akcentuoja, kad tokios sąlygos, kai vaikai negali dalyvauti švietimo ir ugdymo procese ir neformalaus ugdymo veiklose kontaktiniu būdu, turi labai neigiamų ne tik psichologinių, psichinių ir emocinių pasekmių vaikams, bet ir apskritai kelia klausimą dėl vaiko teisių užtikrinimo“, – 15min komentavo T.V.Raskevičius.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Tomas Vytautas Raskevičius
Luko Balandžio / 15min nuotr./Tomas Vytautas Raskevičius

Vaiko teisių apsaugos kontrolierė Edita Žiobienė, pristatydama ataskaitą apie nuotolinį ugdymą, pažymėjo, kad jis trikdo vaikų socializacijos procesą ir kelia „žalą vaiko fizinei, emocinei ir psichinei sveikatai.“

„Tikėtina, kad popandeminiu laikotarpiu daugeliui vaikų kils ne tik psichinės emocinės problemos, bet taip pat bus padaryta žala fizinei sveikatai (pavyzdžiui, antsvoris, stuburo deformacijomis ir pan.)“, – rašoma kreipimesi į Vyriausybę.

Vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus 2020 metų veiklos ataskaitą galima rasti čia.

Asmeninio archyvo nuotr. /Edita Žiobienė
Asmeninio archyvo nuotr. /Edita Žiobienė

Ne rudenį, o šiais metais

T.V.Raskevičiaus teigimu, reikėtų kalbėti ne apie rudenį, o dar šiuos mokslo metus.

„Norime aktualizuoti, kad toks poreikis yra ir kad Vyriausybė, Švietimo ministerija (Švietimo, mokslo ir sporto ministerija – aut. past.) svarstytų visas įmanomas galimybes.

Iš to, ką Švietimo, mokslo ir sporto ministrė komentuoja viešoje erdvėje, akivaizdu, kad sprendimai dar nėra priimti, ji kalba tik apie rudenį, bet man atrodo, kad svarbu kalbėti <...> apie šiuos mokslo metus“, – teigė ŽTK pirmininkas.

Paklaustas, ar šiuo atveju kalbama ir apie pradinukus, kurių dalis vis dar nelanko mokyklų kontaktiniu būdu, jis pažymėjo, jog kalbama apie visus moksleivius.

123RF.com nuotr./Mokiniai klasėje
123RF.com nuotr./Mokiniai klasėje

„Mes nagrinėjame šitą problemą per vaiko teisių prizmę, vaikas mums komitete yra kiekvienas žmogus, kuriam yra iki 18 metų, tai mes irgi manome, kad švietimas turi būti prioritetas.

Jeigu mes švietimą įvardijame kaip prioritetą, tai reiškia, kad vaikų grąžinimas į mokyklas, užtikrinant maksimalų jų ir jų artimųjų saugumą, turi būti prioritetinė sritis“, – detalizavo parlamentaras.

Ragina pritaikyti individualius modelius

Kreipimesi į Vyriausybę ŽTK taip pat ragina apsvarstyti galimybę atsisakyti bendrų vardiklių taikymo, grąžinant vaikus į mokyklas bei organizuojant neformalųjį ugdymą, ypatingą dėmesį skiriant vaiko fizinio lavinimo ir sveikos gyvensenos poreikiams.

Pasak V.T.Raskevičiaus, didelėse mokyklose didmiesčiuose esą galima taikyti vadinamą kaupinių metodą testavimui nuo koronaviruso.

Turėtų būti atsižvelgiama į skirtingą švietimo ir ugdymo įstaigų specifiką.

Kitose, pavyzdžiui, mažose mokyklose, toks testavimas galimai yra nebūtinas, todėl, jo teigimu, į ugdymo įstaigas reikėtų žvelgti individualizuotai.

„Turėtų būti atsižvelgiama į skirtingą švietimo ir ugdymo įstaigų specifiką“, – pažymėjo jis.

Abiturientai sugrįš gegužę

Abiturientai Vyriausybės sprendimu į klases sugrįš gegužės 3 d.

Taip pat nuo pirmadienio konsultacijose abiturientams leista dalyvauta iki 10 mokinių, anksčiau buvo leidžiama vienu metu atvykti 5 mokiniams.

Mažose patalpose pagrindinio ugdymo pasiekimų patikrinimą leidžiama vykdyti ne daugiau kaip 10 mokinių išlaikant tarp visų patalpose esančių asmenų ne mažesnį kaip 2 metrų atstumą.

Didelėse patalpose pagrindinio ugdymo pasiekimų patikrinimą leidžiama vykdyti nuo 11 iki 50 mokinių išlaikant tarp visų patalpose esančių asmenų ne mažesnį kaip 2 metrų atstumą ir užtikrinant 10 m2 patalpos plotą vienam asmeniui.

Ruošiasi rudeniui

Praėjusią savaitę nuotolinėje spaudos konferencijoje Švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė akcentavo, kad šiuo metu ruošiamasi rudeniui.

„Tikiu, kad Rugsėjo 1-ąją visi susitiksime klasėse“, – teigė ministrė.

Pasak jos, jau dabar rengiamasi kitiems mokslo metams, vasarą planuojamos stovyklos, kurių metu siekiama mokiniams, kuriems sekasi sunkiau mokytis, padėti kompensuoti patirtus ugdymo praradimus.

„Ir rudenį tęsime papildomas konsultacijas, skirsime papildomas lėšas“, – pažymėjo ji.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Jurgita Šiugždinienė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Jurgita Šiugždinienė

„Šiuo metu mūsų prioritetas, nepaisant to, kad mokslo metai eina į pabaigą ir pandeminė situacija nėra gera, nuo gegužės 3 dienos grąžinti abiturientus į mokslo procesą“, – teigė ji ir pažymėjo, kad didelė dalis pradinukų jau yra grįžusių į mokyklas.

Tikiu, kad Rugsėjo 1-ąją visi susitiksime klasėse.

Pasak J.Šiugždinienės, mokslo bendruomenė nėra vieninga dėl grįžimo į mokyklas dar šiais metais.

Atliktos apklausos parodė, kad apie 65–70 proc. apklaustųjų yra „už“ grįžimą į mokyklas ir galvoja, kad tai yra būtina ir saugu padaryti, likusieji yra „prieš“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius