Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2020 11 14

Naujo gyvūnų ėdalo sudėtyje – vabzdžiai: siekiama sumažinti kenksmingą poveikį aplinkai

Netrukus parduotuvių lentynas pasieks maistas gyvūnėliams, kurio formulės pagrindas – alternatyvūs baltymų šaltiniai. Taip viena kompanija siekia sumažinti savo produktų poveikį aplinkai.
Šunys
Šunys / 123RF.com nuotr.

Kaip rašo naujienų portalas businessgreen.com, neseniai įmonė pranešė, kad jau šį mėnesį Šveicarijos parduotuves pasieks nauja „Nestlé Purina“ naminių gyvūnų ėdalo linija, kurios gaminiams naudojami vabzdžiai, taip pat augaliniai baltymai, gauti iš didžiųjų pupų ir sorų. Tai – dalis naujausių įmonės pastangų pademonstruoti, kaip alternatyvūs baltymų šaltiniai gali padėti pažaboti kenksmingą žmogaus veiklos poveikį aplinkai.

Naujoje linijoje iš pradžių bus du receptai – vienas gaminys bus iš vištienos, kiaulės kepenų ir sorų, antrasis – iš vabzdžių baltymų, vištienos ir pupų. Įmonė teigia, kad abu receptai bus naudojami tiek kačių, tiek šunų ėdalui. Antrajame recepte naudojami vabzdžių baltymai gaunami iš Hermetia illucens musių lervų, Europoje jau naudojamų kitų įmonių gaminamiems gyvūnų pašarams.

„Mūsų naujasis sausasis naminių gyvūnėlių ėdalas „Beyond Nature's Protein“ siūlo maistiniu požiūriu visavertę alternatyvą įprastiems šunų ir kačių maisto produktams. Tuo pačiu mes rūpinamės brangių mūsų planetos išteklių tausojimu, naudodami įvairesnius baltymų šaltinius“, – sakė įmonės generalinis direktorius Bernardas Meunieras.

Daugeliui naminių gyvūnėlių su maistu reikia gauti daug baltymų – tokio ėdalo gamyba palieka didelį anglies pėdsaką ir daro neigiamą poveikį aplinkai.

Viename 2017 metais atliktame tyrime nustatyta, kad vertinant naminių kačių ir šunų ėdalo produkcijos poveikį aplinkai (kalbant apie žemės, vandens ir iškastinio kuro naudojimą), jis prilygsta maždaug ketvirtadaliui žmonių maisto gamybos daromo poveikio. Tyrimo metu apskaičiuota, kad JAV laikomi naminiai šunys ir katės į atmosferą išmeta iki 64 milijonų tonų aplinkai žalingų dujų.

Tačiau dabar naminių gyvūnėlių ėdalo gamintojai ieško būdų, kaip sumažinti šį poveikį, nuo įprastų gyvūninių baltymų pereidami prie kitų alternatyvų, iš kurių vabzdžiai laikomi labai perspektyviu maisto medžiagų šaltiniu.

Pavyzdžiui, neseniai Prancūzijos įmonė „Ÿnsect“ paskelbė užsitikrinusi 372 milijonus JAV dolerių investicijų į vertikalaus vabzdžių ūkio plėtrą. Šiame ūkyje bus auginamos miltinės kirmėlės, kurios taps baltymų šaltiniu žuvų ir gyvulių pašarams bei naminių gyvūnėlių ėdalui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius