Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Paauglys iš „Wagner“ grupės būstinės transliavo Trečiojo pasaulinio karo simuliaciją

Rusijos propaganda įgyja naujas formas. Į melagienų ir dezinformacijos sklaidą įsitraukia ir paaugliai. Šešiolikmetis rusų „streameris“ GrishaPutin, „VKontakte“ platformoje keturias valandas transliavo save žaidžiantį „Hears of Iron 4“ iš žiaurumais pagarsėjusios „Wagner“ grupės būstinės Sankt Peterburge.
„Vagnerio grupės“ narys
„Vagnerio grupės“ narys / "PC Gamer" nuotr.

„Wagner“ grupė yra rusų oligarcho Jevgenijaus Prigožino įkurta privati samdinių karių įmonė, kuri pasitelkiama, kai nenorima, kad atitinkamas užduotis vykdytų oficialios šalies karinės pajėgos. „Wagner“ grupė yra įdarbinusi, mokiusi ir siuntusi privačius karinius pareigūnus į konfliktų zonas visame pasaulyje, kad kurstytų smurtą, grobtų gamtos išteklius ir baugintų civilius gyventojus, pažeisdama tarptautinę teisę, įskaitant tarptautinę žmogaus teisių teisę.

„AP“/„Scanpix“/Privačios karinės grupuotės „Wagner“ kariai
„AP“/„Scanpix“/Privačios karinės grupuotės „Wagner“ kariai

ES yra nutaikiusi ribojančias priemones keliems „Wagner“ grupės nariams, kurie yra susiję su šiurkščiais žmogaus teisių pažeidimais, įskaitant kankinimus ir neteismines, sumarines ar savavališkas egzekucijas ir nužudymus, arba su destabilizuojančia veikla kai kuriose šalyse, kuriose jie veikia, įskaitant Libiją, Siriją, Ukrainą (Donbasą) ir Centrinės Afrikos Respubliką.

Šešiolikmetis GrishaPutin, devėdamas karinę uniformą, tuščiame „Wagner“ grupės biure prisijungė prie kitų 20 žaidėjų, kurie dalyvavo bendroje Trečiojo pasaulinio karo simuliacijoje. Ji vyko modifikuotoje „Hearts of Iron 4“ žaidimo versijoje, kurioje galima žaisti už šiuolaikinius politinius lyderius.

Transliacijoje buvo daug akimirkų, kuomet „streameris“ paimdavo kamerą ir aprodydavo biurą. Pats GrishaPutin neprasitarė, kodėl jis nusprendė daryti savo transliaciją iš vienos liūdniausiai pagarsėjusių sukarintų organizacijų pasaulyje būstinės.

Vis dėlto galima ganėtinai lengvai nuspėti, kodėl jis priėmė tokį sprendimą. Paauglys dažnai geru žodžiu paminėdavo Aną Zamarajevą, „Wagner“ grupės žiniasklaidos ir tinklaraštininkų kuratorę. Taip pat jis yra „Vieningos Rusijos“ politinės partijos jaunimo organizacijos narys. Savo vaizdo įrašuose GrishaPutin, devėdamas sovietinę karinę uniformą, šlovingai minėdavo reikšmingų Rusijos istorijos įvykių metines.

„Hearts of Iron 4“ žaidimo kūrėjų studija „Paradox Games“ bandė nutraukti ruso transliaciją. Vis dėlto jų pastangos buvo nesėkmingos. Vienu metu jo transliaciją stebėjo 12 tūkst. žiūrovų. Paaugliai „streameriai“ tapo naujais Rusijos propagandos sklaidos įrankiais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius