-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Savaitė po naujų Kinijos ribojimų: lūžtantys serveriai, atleidinėjami žaidėjai, byrantis esportas ir juodoji rinka

Praeitą savaitę Kinijos komunistinė valdžia pristatė pasaulyje precedento neturinčius kompiuterinių žaidimų ribojimus - nepilnamečiams juos žaisti leidžiama tik savaitgaliais, iš viso - tik 3 valandas per savaitę, be to, dar ir valdžios nustatytu paros metu.
Esporto arena
Esporto arena / 123RF.com nuotr.

Praėjusio pirmadienio vakarą užsienio žiniasklaidoje pasipylė pranešimai, jog Kinijos vyriausybės kontroliuojama Nacionalinė žiniasklaidos ir publikacijų administracija (NPPA), reguliuojanti ir kompiuterinius žaidimus, antradienį pristatė naujus kompiuterinių žaidimų ribojimus, kurie nuo 2019 metų šalyje ir taip buvo itin griežti.

Ankstesnės nuostatos nepilnamečiams leido kompiuteriniams žaidimams skirti 90 minučių per dieną ir 3 valandas atostogų metu.

Pristačius naujus ribojimus, jauniesiems Kinijos žaidėjams bus praktiškai uždrausta žaisti internete, kadangi nuo šiol jie tuo mėgautis galės tik savaitgaliais ir tik po valandą per dieną. Pasak naujų taisyklių, jie tą daryti galės tarp 8 ir 9 valandų vakaro ir iš viso tik tris valandas per savaitę.

Nenuostabu, jog tokie tarsi iš giedro dangaus smogę ribojimai sudrebino Kinijos kompiuterinių žaidimų industriją ir išprovokavo kolosalius pasikeitimus. Pažvelkime, su kokiais sunkumais ir pokyčiais per septynias dienas susidūrė didžiausią esporto auditoriją pasaulyje turinti Kinija.

1. Masiškai atleidinėjamos nepilnametės žvaigždės

Pasirodžius naujoms Kinijos vyriausybės taisyklėms, iškart tapo aišku, jog šie sprendimai turės neigiamų implikacijų ir esporto scenai. Šie nuogąstavimai pasitvirtino nepraėjus nė kelioms dienoms.

Praėjusio ketvirtadienio vakarą pasirodė pirmieji pranešimai, jog dvi didžiausios Kinijos „League of Legends“ lygos LPL ir Plėtojimosi lyga (LDL) pradėjo masiškai atleidinėti nepilnamečius žaidėjus.

Lygiai prieš savaitę, rugsėjo 2 d., t. y. po trijų dienų nuo naujų ribojimų, iš LPL ir LDL buvo pašalinti 32 žaidėjai.

Toks šiose lygose rungtyniaujančių komandų sprendimas nėra stebinantis, kadangi vos tris valandas per savaitę treniruotėms skirti galintys žaidėjai tiesiog nepajėgs konkuruoti su kitų šalių atstovais, kurie kasdien „League of Legends“ žaidžia iki 8 valandų.

Manoma, jog po tokio sprendimo Kinijos „League of Legends“ lygose išaugs ir taip jau gana didelis korėjiečių skaičius.

123RF.com nuotr./Serveriai
123RF.com nuotr./Serveriai

2. Srauto neatlaikantys žaidimų serveriai

Rugsėjo 4 dieną, šeštadienį, pasireiškė ir pirmosios serverių problemos – milžiniško srauto sulaukę „Honor of Kings“ žaidimo serveriai pradėjo strigti ir neleido žaidėjams mėgautis žaidimu kaip įprasta.

Ši problema kilo dėl to, jog Kinijos vyriausybė nepilnamečiams žaidėjams nustatė ir konkrečias valandas, kada jie gali mėgautis savo mylimais žaidimais – savaitgaliais nuo 8 iki 9 valandų vakaro.

Tad normalu, jog visų savo žaidėjų vienu metu sulaukę „Honor of Kings“ žaidimo serveriai neatlaikė tokio plūstelėjimo ir atsisakė veikti.

„Honor of Kings“ galima laikyti nacionaliniu Kinijos žaidimu mobiliesiems. Jį sukūrusi kompanija „Tencent“ praeitų metų spalį atskleidė, jog per dieną jį žaisti vidutiniškai prisijungia virš 100 milijonų kinų, o rekordas buvo pasiektas, kai šis skaičius viršijo 140 mln.

3. Pokyčiai esporto turnyruose

„Honor of Kings“ naujų ribojimų pasekmes savo kailiu pajuto ne tik pradėjus striginėti serveriams, bet ir įvedus naujas esporto turnyrų taisykles.

„Honor of Kings“, kaip ir „Peacekeeper Elite“ (Kinijos PUBG versija), kūrėjai pranešė, kad nuo šiol šių žaidimų turnyruose dalyvauti galės tik pilnamečiai, o tie, kuriems metų laikotarpyje sukaks 18-a, galės būti tarp atsarginių.

Ši naujiena itin suerzino Šanchajų, kuriam Kinijos komunistinės valdžios ribojimai trukdys siekti užsibrėžto tikslo tapti pasaulio esporto sostine.

4. Nauji kompiuterinių žaidimų ribojimai tik didina priklausomybę

Viename populiariausių Kinijos socialinių tinklų „Weibo“ atsirado nemažai tėvų įrašų, teigiančių, jog naujas įstatymas galima tik didina vaikų priklausomybę kompiuteriniams žaidimams, prieš kuriuos neva ir buvo nukreiptos naujos komunistinės valdžios priemonės.

Beveik šešis milijonus sekėjų tinkle turintis kinas pasidalijo įrašu, kuriame teigia, kad jo dukra dabar skiria daugiau laiko žaidimams nei iki šiol, kadangi jaučiasi privalanti išnaudoti valdžios nurodytas valandas, be to, šiuo klausimu pasidarė ženkliai irzlesnė.

Jam pritarė ir daug kitų suaugusiųjų, pasak kurių, vaikai į šias tris valandas žaidimo gali pradėti žiūrėti kaip į savotišką pareigą.

5. Atsirandanti juodoji rinka

Kaip ir buvo galima prognozuoti, Pekino inicijuoti kompiuterinių žaidimų ribojimai sulauks ir norinčių juos apeiti bei iš jų pasipelnyti.

Netrukus po naujų taisyklių priėmimo internete atsirado platformų, kuriose nepilnamečiai gali išsinuomoti suaugusiųjų žaidimo profilius ir taip išvengti ribojimų. Tokių paslaugų kainos prasideda nuo 50 centų už valandą.

Tokių profilių pasiūla ir paklausa, rodos, yra itin didelė. Tiek pirkėjus, tiek pardavėjus skatina tai, jog nors komunistinė valdžia ir priėmė naujus ribojimus, juose nenurodoma, kokios nuobaudos gresia jų nesilaikantiems.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius