-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

SSD kietieji diskai – kodėl jie reikalingi kiekvienam?

Nusprendus įsigyti kietąjį diską, pirmiausia turėtumėte apsvarstyti, kokio tipo jums reikės. Itin greiti vidiniai SSD diskai yra išorinių HDD diskų su judančiomis dalimis ainiai, tačiau kodėl jie tokie reikalingi kompiuterinių žaidimų gerbėjams? Žemiau esančiame straipsnyje pabandysime demistifikuoti SSD diskus.
Geriausios SSD kortelės žaidimams
Geriausios SSD kortelės žaidimams

Per pastaruosius kelerius metus rinkoje gerokai išaugo SSD kortelių pasiūla. Jų kainos taip pat krito dramatiškai, nors jos vis dar yra gerokai brangesnės už tradicinius kietuosius diskus.

Prieš aptardami, kodėl jums jų reikia, panarpliokime, kas gi yra tie SSD diskai, kokia nauda ir pranašumais pasižymi brangesnės kortelės ir ką reikėtų daryti kitaip SSD savininkams?

Galbūt bus sunku tuo patikėti, tačiau kietieji diskai yra gana sena technologija ir įvairiomis formomis technologijų pasaulį supa dešimtmečius. Pirmieji buvo paremti RAM (kompiuterio operatyvioji atmintis) technologija ir gerokai per brangūs plačiam naudojimui.

Paskutiniame 20 a. dešimtmetyje šviesą išvydo „Flash“ laikmenos pagrindu grįsti SSD diskai, tačiau jie vis dar buvo neįperkami paprastam vartotojui. 21 a. jų kaina pradėjo sistemingai kristi, o pirmo dešimtmečio pabaigoje jie tapo vienu iš asmeninių kompiuterių revoliucijos ženklu.

Skirtingai nei HDD diskai, SSD neturi judančių dalių. Galima sakyti, jog SSD yra kur kas panašesnis į nešiojamas USB atmintines, nei į HDD. Dauguma SSD diskų rinkoje yra NAND tipo, t. y. nenutrūkstamos atminties, kuri nereikalauja elektros, jog išsaugotų savo turinį (kitaip nei RAM kompiuteriuose, kuri praranda išsaugotus duomenis išjungus elektrą). NAND atmintis taip pat suteikia gerokai didesnį greitį, kadangi iššvaistytas laikas sukimuisi yra pašalinamas iš lygties.

Susipažinus su trumpa SSD istorija, dabar galime pažvelgti į klausimus, kurie padės nuspręsti, ar jums reikia šios technologijos.

1) Ar jums reikia žaibiškos kompiuterio parengimo reakcijos?

Daugeliui kompiuterių dar dabar reikia šiek tiek laiko įšilti, kol jie pasiruoš normaliam veikimui ir interneto naršymui. SSD šią problemą pašalina per kelias sekundes. HDD diskai gali pasiūlyti tą patį, tačiau jų kompiuterių paruošimas gali trukti minutes.

2) Ar jums trūksta greičio aplikacijoms ar kompiuteriniams žaidimams?

Kaip jau minėjome, SSD diskai drastiškai pagerina kompiuterių galią ir greitį. Tai reiškia, jog aplikacijų, žaidimų, didelių failų užkrovimas ir veikimas taps neįtikėtinai lengvas ir sklandus.

3) Jums reikia tylesnio ir mažiau jėgos reikalaujančio kompiuterio?

SSD diskai taip pat yra tylūs bei reikalauja kur kas mažiau elektros. Šiais atributais SSD sustiprina ir kompiuterius.

4) Ar reikia ir greičio, ir atminties?

SSD ir HDD diskai vieni kitems netrukdo, tad jeigu norite ir greičio, ir atminties (SSD kortelės dažniausiai turi mažiau jos nei HDD), juos visada galite suporuoti.

5) Ar esate pasiruošę sumokėti brangiau?

SSD diskai niekad nebuvo tokie pigūs, kokie yra dabar, tačiau jie vis tiek kainuoja brangiau nei tradiciniai HDD diskai. SSD kainos prasideda nuo maždaug 18 eurų ir tęsiasi iki maždaug tūkstančio.

Tokias kompiuteriniams žaidimams puikiai tinkančias SSD korteles kaip „Samsung 970 Evo Plus“ ar „Western Digital Black SN850“ galite rasti „Topo centro“ svetainėje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius