-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Status quo“: kodėl „League of Legends“ pasaulio čempionatuose dominuoja Azijos komandos?

Jeigu sekate „League of Legends“ naujienas, tikriausiai atkreipėte dėmesį, jog pasaulio čempionatuose bei kituose tarptautiniuose turnyruose dažniausiai dominuoja Pietų Korėjos ir Kinijos komandos. Prieš „Red Bull“ ir 15min organizuojamą „Red Bull Solo Q“ turnyrą kviečiame žvilgtelėti, kodėl taip yra.
„FunPlus Phoenix“ triumfas 2019-ųjų pasaulio čempionate
„FunPlus Phoenix“ triumfas 2019-ųjų pasaulio čempionate / „Twitter“ nuotr.

Internautai soc. tinkluose dažnai juokauja ar dalinasi mėmais, jog azijiečiai yra geresni už kitus, kad ir ką bedarytų. Nors tai dažniausiai tėra stereotipų ironizavimas, „League of Legends“ kontekste tai galbūt ir nėra pokštas.

Jeigu sekate „League of Legends“ ir šio žaidimo pasaulio čempionatus, turėjote pastebėti, jog juose nuolat dominuoja Azijos komandos. Konkrečiai – iš Pietų Korėjos arba Kinijos.

Klausiate, ar taip buvo visada? Na… taip.

Jeigu peržvelgtume iki šiol pasaulio čempionate triumfavusias ekipas, pamatytume, jog nuo antrojo šį sąrašą sudaro vien Azijos ekipos:

S2 – „Taipei Assassins“ (Taipėjus)
S3 – „Sk Telecom T1“ (Pietų Korėja)
S4 – „Samsung Galaxy White“ (Pietų Korėja)
S5 – „Sk Telecom T1“ (Pietų Korėja)
S6 – „Sk Telecom T1“ (Pietų Korėja)
S7 – „Samsung Galaxy“ (Pietų Korėja)
S8 – „Invictus Gaming“ (Kinija)
S9 – „FunPlus Phoenix“ (Kinija)
S10 – „Damwon Gaming“ (Pietų Korėja)

Verta pažymėti, jog pirmajame pasaulio čempionate triumfavo Europos organizacija „Fnatic“, tačiau negalima ignoruoti fakto, jog tąkart turnyre daugiausiai dalyvavo būtent šio žemyno ir Šiaurės Amerikos ekipos.

SKT T1 ekipos triumfas LCK lygoje
SKT T1 ekipos triumfas LCK lygoje

Tačiau nuo trečio sezono penkissyk iš eilės pasaulio čempionatuose sekė Pietų Korėjos ekipų triumfas. Šį maratoną pradėjo legendinio „Faker“ atstovaujama „Sk Telecom T1“ ekipa, trečiajame pasaulio čempionate nuo kelio šlavusi visus varžovus.

Šis ir vėliau sekę dar du komandos titulai sulaukė tokio ažiotažo, kad net „League of Legends“ nesidomintys Azijos gyventojai puikiai žino, kas yra „Faker“.

Tačiau kas lėmė Azijos komandų dominavimą „League of Legends“ scenoje? Galima išskirti kelias priežastis:

1. Infrastruktūra

Azijos komandos pasipelnė iš ženkliai anksčiau sukurtos esporto infrastruktūros. Ypač Pietų Korėja, kuri pirmoji esportą pripažino kaip profesionalų sportą ir kuri žaidėjams anksti galėjo pasiūlyti stabilias darbo vietas.

Atlyginimai, rėmėjai, treneriai, analitikai – tai yra dalykai, kuriuos Azijos regionas už kitus susiorganizavo žymiai anksčiau. Tuo tarpu Vakarų pasaulis šią sistemą diegti pradėjo vėliau.

„Twitter“ nuotr./„FunPlus Phoenix“ triumfas 2019-ųjų pasaulio čempionate
„Twitter“ nuotr./„FunPlus Phoenix“ triumfas 2019-ųjų pasaulio čempionate

2. Treniruotės

Azijos žaidėjai dažnai pasižymi griežtesne darbo etika. Jų treniruočių režimai gali siekti iki 16 valandų per parą. Vienos komandos prieš kitas neretai treniruotajasi ir dienų dienas. Palyginus su Vakarų komandomis, kurių žaidėjai yra labiau atsipalaidavę ir neketina išsižadėti laisvalaikio, jie treniruotėms skiria beprotiškai daug laiko.

Daug laiko Azijoje žaidėjai savo įgūdžius zulina ir „Solo Q“ mačuose. Įdomu, jog Kinijos profesionalai dažnai treniruojasi Korėjos serveryje, kur vyksta žymiai atkaklesni ir atviresni žaidimai

3. Spaudimas

Kalbant apie esportą, Azijoje šioje sferoje darbai nėra saugūs. Jeigu nesi žvaigždė, tuomet esi lengvai pakeičiamas. Nors ten esporto ekosistema tokia, ji iš žaidejų reikalauja nuolatinio tobulėjimo tiek komandiniame, tiek asmeniniame lygyje.

Kiek kitokia situacija yra Vakaruose. Pavyzdžiui, Šiaurės Amerikos komandų užkulisiuose vis pasirodo gandų, kad, pavyzdžiui, pagrindinių komandų žaidėjai nesutinka treniruotis su akademijų auklėtiniais, nes bijo, kas pastarieji juose iš ten išstums. Kadangi žaidėjai ten organizacijose turi daug galių, jiems tokių dalykų niekas ir neprikišinėja, nors pasaulio čempionatuose regionas pastoviai demonstruoja tragiškus rezultatus.

4. Komandinis darbas

Komandinis darbas ir sinergija moderniuosiuose žaidimuose lemia beprotiškai daug, nes „League of Legends“ svarbus ne tik mechanikų išmanymas. Mechaniniais sugebėjimais regionai pagal viską turėtų būti panašūs, tačiau vienas Azijos organizacijų žaidėjus nuo kitų išskiriantis aspektas yra geresnis tarpusavio supratimas.

Red Bull Solo Q čempionatas
Red Bull Solo Q čempionatas

„Red Bull Solo Q“

Red Bull Solo Q“ turnyro pirmoji kvalifikacija jau įvyko, tačiau dar galite registruotis į antrąją, kuri įvyks gruodžio 6 d. Turnyro formatas bus kiek kitoks, nei esame pratę žaisti. Čia kovoja 1 prieš 1, o laimėti galima keliais būdais – įveikus priešininką, nugriovus bokštą, ar nukovus 100 minion‘ų (pakalikų). Tai išties smagus ir greitas būdas, priverčiantis į žaidimą pažiūrėti iš visai kitos perspektyvos bei reikalaujantis kitokios strategijos, įgūdžių. Į „Red Bull Solo Q“ registruotis galite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius