-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 01 08

Vilnių ir lietuvius gyręs „Ryto“ australas nenuleidžia akių nuo gimtinės: „Tai – katastrofa“

Vilniaus „Rytas“ galanda ginklus prieš pirmąjį „Top 16“ etapo mūšį, tačiau vienas sostinės krepšininkas negali šiuo metu susitelkti vien tik į krepšinį. Australas Cameronas Bairstow mintimis yra gimtinėje, kurios didelė dalis skęsta ugnyje. „Tai katastrofa“, – Eurolyga.lt apie situaciją tėvynėje sakė „Ryto“ legionierius.
Cameron Bairstow
Cameron Bairstow / Arno Strumilos / 15min nuotr.
Trečiadienis | Europos taurė | „Rytas“ – UNIKS | 19:00 | Vilnius

Vilniaus ekipos puolėjas su skausmu stebi naujienas iš Rytų Australijos, kur Lietuvos dydžio teritoriją pasiglemžė gaisras. Ši katastrofa jau pražudė per 20 žmonių ir 500 mln. gyvūnų. Mirtinos liepsnos nesiliauja plėstis bei pasiekė šalies pietus, o dalyje Australijos skelbiama ekstremali padėtis.

Tiesa, pavojus negresia krepšininko artimiesiems, kurie yra įsikūrę Šiaurinėje šalies pusėje.

„Ačiū Dievui, kad mano artimieji, draugai ir pažįstami yra saugūs, – mintimis su Eurolyga.lt dalijosi „Ryto“ žaidėjas. – Gal jie pasako ne viską, bet iš kur aš esu kilęs, tai ten šiuo metu yra pakankamai saugu. Nepaisant to, labai skausminga matyti, kas vyksta gimtinėje. Tai tragedija, kuri palietė daugybę šeimų. Australijos gamta ir gyvūnija yra išskirtinė, o stebėti jos nykimą išties yra nelengva. Tai ekologinė katastrofa.“

Nors situacija skausminga, tačiau C.Bairstow ruošiasi šio vakaro rungtynėms „Siemens“ arenoje prieš turtingąjį Kazanės UNIKS klubą.

Į Vilnių 29-erių atletas persikėlė vasaros pabaigoje, kuomet šią šalį stipriai jam rekomendavo buvęs Kauno „Žalgirio“ legionierius bei artimas krepšininko draugas Brockas Motumas.

Lietuvoje šiuo metu žaidžia ir kitas australas, „Žalgiriui“ priklausantis Jockas Landale'as, tačiau C.Bairstow su tėvynainiu pirmą kartą susipažino tik šio sezono pradžioje, žaisdamas prieš daugkartinius šalies čempionus.

„Ryto“ žaidėjas džiaugėsi gyvenimo Lietuvos sostinėje, o jo nebaugina ir šaltas klimatas.

„Džiaugiuosi, jog priėmiau Brocko patarimą, – sakė C.Bairstow. – Tai labai naudinga patirtis. Tapome artimi su komandos draugais ir kartu bandome įveikti daugybę iššūkių. Akivaizdu, kad Brockas turėjo puikią patirtį „Žalgiryje“, tai labai padėjo jo karjerai ir tobulėjimui. Žinau, kad jis stebi mano žaidimą, kaip aš stebiu jo. Jis apie Lietuvą atsiliepė puikiai, o aš džiaugiuosi paklausęs jo patarimų.

Mėgaujuosi gyvenimu Lietuvoje. Kol kas viskas yra puiku. Vilnius yra gražus ir gilias tradicijas turintis miestas. Čia daug veiklos, gali rasti viską, ko tau reikia. Miestas nedidelis, bet patogus, o oras tikrai nėra toks šaltas.“

Tai pirmasis C.Bairstow sezonas ne tik Lietuvoje, bet ir Europoje. Prieš karjeros etapą Senajame žemyne jis migravo tarp gimtosios Australijos ir JAV krepšinio lygų.

Debiutinis sezonas krepšininkui atnešė ir naujų patirčių. Kaip Eurolyga.lt sakė „Ryto“ treneris Dainius Adomaitis, australui reikėjo prisitaikyti prie kitokio stiliaus krepšinio.

Šį sezoną Europos taurėje atletas žaidžia po 16 minučių, pelno po 6,8 taško, atkovoja po 3,1 kamuolio bei fiksuoja po 6 naudingumo balus. LKL statistika panaši – 16 minučių, 7,1 taško, 3,8 atkovoto kamuolio bei 7,3 naudingumo balo.

„Visada reikia prisitaikyti naujoje vietoje, ne tik atvykus iš Australijos į Europą, – sakė C.Bairstow. – Nėra kažkokio bendro europietiško krepšinio stiliaus. Lietuvoje, Turkijoje ar Ispanijoje žaidžiamas unikalus ir skirtingas krepšinis. Kiekvienoje šalyje ir naujoje ekipoje yra saviti dalykai. Kita komanda, kita sistema ar žaidimo stilius. Prie to reikia įprasti.

Krepšinis Lietuvoje yra kitame lygyje, lyg žaistum šachmatais. Komandos atlieka dideles analizes bandydamos įveikti varžovų gynybos barikadas ar siekdamos apsaugoti savo krepšį. Nuostabu matyti, kaip lietuviai regi krepšinį, kaip jie bando kontroliuoti tempą. Tai labai naudinga patirtis.“

Kovingas charakteris yra skiriamasis Australijos krepšininkų bruožas. C.Bairstow lydi traumos, tačiau jis sukandęs dantis ne kartą šį sezoną žengė ant parketo, o treneris D.Adomaitis šį žaidėją akcentuodavo, kaip pavyzdį kitiems.

„Galbūt tai yra australietiškas dalykas, nesu tikras, – apie kovotojo dvasią sakė 206 cm puolėjas, praeityje rungtyniavęs NBA. – Australijoje žmonės auklėjami būti kovotojais. Bet galiu tą patį pasakyti ir apie lietuvius. Krepšininkai iš Lietuvos rungtyniauja nepaisant traumų ir ligų. Jie atsiduoda komandai ir bendram tikslo siekimui. Manau, kad šiuo aspektu lietuviai ir australai tikrai yra panašūs.“

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Rungtynių akimirka
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Rungtynių akimirka

„Ryto“ treneriui savo sudėtyje patinka turėti šį ištikimą, kovingą ir gerai nurodymus vykdantį karį, kuris dėl įvairių traumų ir užtrukusios adaptacijos dar negalėjo pademonstruoti savo viso potencialo, o australui patinka žaisti D.Adomaičio vadovaujamoje ekipoje.

Simpatija yra abipusė.

„Malonu žaisti pas šį trenerį. Jis yra artimas su žaidėjais, daug bendrauja ir gerai juos supranta. Dainius yra sumanus ir gerai komandą paruošiantis treneris, bet jį sunku lyginti su strategais Australijoje, kurioje propaguojamas aukšto tempo krepšinis. Lietuvoje jis yra lėtesnis, ekipos stengiasi kontroliuoti ritmą. Lietuvoje ekipos žaidžia protingai, bando prisitaikyti prie varžovų ir pasinaudoti jų silpnybėmis“, – sakė C.Bairstow.

Krepšininko kovingumo labai prireiks trečiadienio dvikovoje su įspūdingą sudėtį surinkusia ir aukštus tikslus sau keliančia UNIKS.

„Mūsų laukia labai talentinga komanda. Tai bus didelis iššūkis, kurio labai laukiame“, – prieš būsimą mačą sakė „Ryto“ legionierius.

UNIKS biudžetas, siekiantis apie 15 milijonų eurų, yra didžiausias tarp Europos taurės „Top 16“ komandų. Tatarstano komandos garbę gina tokie Senajame žemyne užsirekomendavę krepšininkai kaip Errickas McCollumas, Jamaras Smithas, Alexas Tyusas ir kiti.

Norėdamas įkąsti tokiam blizgančiam varžovui, „Rytas“ privalo kelti žaidimo lygį.

„Bet kuri komanda sezono metu privalo gerinti žaidimą, tas pats liečia ir mus, – mintimis dalijosi C.Bairstow. – Turime geriau išpildyti rungtynių planą, geriau sekti nurodymus gynyboje. Reikės sustabdyti UNIKS puolimo mašinas, pagrindinius gynėjus, renkančius taškus ir kuriančius progas kitiems. Tai bus raktas į pergalę. Puolime turime žaisti greitai ir siekti lengvų taškų.“

Sostinės komanda, kaip ir prieš grupių etapą, vėl yra nuvertinama. Nors tinklalapis „Euro Hoops“ Europos taurės komandų reitinge „Rytui“ skyrė paskutinę, 16-ąją vietą, tačiau C.Bairstow galvoje yra tik vienas tikslas – ketvirtfinalis.

„Įvykdėme tikslą patekti į „Top 16“, bet dabar norime žengti į atkrintamąsias, – sakė australas. – Turėsime žaisti gerai prieš puikias komandas, kaip ir grupių etape. Europos taurės varžybos nestovi vietoje, turime demonstruoti geriausią žaidimą, jei norime žengti tolyn. O mes norime tai padaryti.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius