Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2022 05 08 /2022 05 09

„Formulė 1“ Majamyje: M.Verstappenas sugriovė „Ferrari“ planus

Šiame „Formulės 1“ sezone tokios situacijos dar nebuvo: iš dviejų pirmų vietų startavo tos pačios komandos atstovai – Charlesas Leclercas ir Carlosas Sainzas (Ferrari). Maxas Verstappenas (Red Bull), trokštantis atsigriebti už kelias nesėkmes, kai nefinišavo dėl techninių gedimų, jautėsi lyg bulius koridoje. Majamyje F1 lenktynės rengiamos pirmą kartą.
Majamio GP nugalėtojas Maxas Verstappenas
Majamio GP nugalėtojas Maxas Verstappenas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Red Bull“ komandai šis savaitgalis prasidėjo sudėtingai. Teko keisti ir hidrauliką, ir pavarų dėžę. Ir kvalifikacijos laimėti nepavyko – dvi pirmąsias vietas užėmė „Ferrari“. Bet komanda nenuleido rankų.

„Bulių“ lyderis Maxas Verstappenas pademonstravo pavydėtiną stabilumą. Jau pirmajame posūkyje po starto jis sugebėjo iš trečios vietos peršokti į antrąją, aplenkdamas Carlosą Sainzą (Ferrari). O po to „sudorojo“ ir savo bičiulį (bet ir didžiausią konkurentą) Charlesą Leclercą, jį meistriškai aplenkdamas. Akivaizdu, kad „Red Bull“ su vidutinio minkštumo padangomis buvo pranašesnė. O, perėjus prie kietojo mišinio, jėgos išsilygino ir daugiau pokyčių lyderių grupuotėje neįvyko. Maxas papildomą tašką pelnė už greičiausiai įveiktą ratą (54).

Tiesa, po saugos automobilio fazės lenktynių pabaigoje (L.Norriso avarija), kai tarpai tarp lenktynininkų sumažėjo, tiek Charlesas turėjo galimybių atakuoti Maxą, tiek S.Perezas bandyti lenkti trečioje pozicijoje važiavusį C.Sainzą.

Tačiau nepavyko. Tiesiog gaila po avarijos iškritusio Lando Norriso. Ir pagarba prastu „Williams“ bolidu lenktyniaujančiam A.Albonui, kuris sugebėjo patekti į TOP10 ir pelnyti tašką.

PAPILDYTA. Jau po lenktynių F.Alonso gavo 5 sek. baudą už epizodą, kai blokavo P.Gasly. Tad prrado taškų ir užėmė 9-ą vietą.

Gražiausi lenktynių momentai - F1 Youtube kanale.

Pilotų įskaita po Majamo GP atrodo taip:

1. Ch.Leclercas (Ferrari) – 104 tšk. 2. M.Verstappenas (Red Bull) – 85. 3. S.Perezas (Red Bull) – 66. 4. G.Russelas (Mercedes) – 59. 5.C.Sainzas (Ferrari) – 53.

Konstruktorių įskaita: Ferrari – 157 tšk., Red Bull – 151, Mercedes – 95, McLaren Mercedes – 46, Alfa Romeo Ferrari – 31.

Lenktynių Majamyje eiga

Finišas. Maxas Verstappenas užtikrintai laimi lenktynes. Jau 23-ioji 24-erių metų piloto pergalė Formulėje 1.

Dešimtukas atrodo taip: Verstappenas, Leclercas, Sainzas, Perezas, Russelas, Hamiltonas, Bottas, Oconas, Alonso, Albonas.

54/57. Maxas nuo Charleso atsiplėšęs kiek daugiau nei sekunde, tad monakietis negali naudoti DRS.

M.Scumacheris nusilaužia priekinį sparną į S.Vettelio bolidą ir iškrenta iš dešimtuko. Apmaudu, parasta galimybė pelnyti taškus.

52/57. S.Perezas posūkyje stabdo vėliau ir akimirkai aplenkia C.Sainzą. O lenkimo metu vos išvengia susidūrimo. Bet turi blokuoti ratus, tad ispanas vėl atsikovoja P3. Tikras nervų karas pirmajame ketvertuke.

50/57. V.Botto klaida, suomis paslysta ir jį aplenkia abu „Mercedes“ pilotai. Iškart po to G.Russelas lenkia komandos draugą L.Hamiltoną ir pašoka į P5.

46/57. Baigiasi SC (saugos automobilio) fazė, jis traukiasi po 17-ojo posūkio. Tarpai tarp pilotų sumažėja, tad beveik visi penketuko dalyviai nusteikę atakuoti važiuojančius priešais. Bet DRS režimas dar neįjungtas. Tad S.Perezas negali aplenkti C.Sainzo, nors sėdi ant jo uodegos. Ch.Leclercas bando atakuoti M.Verstappeną. Bet nėra taip paprasta.

41/57. Lando Norriso avarija, trasoje pažyra daugybė detalių. P.Gasly, grįžęs į trasą, užkabino Lando galinį ratą ir jį nulaužė. Geltona vėliava! G.Russelas tuo pasinaudoja ir skubiai pirmą kartą stoja keisti padangų.

S.Perezas taip pat netrukus stoja boksuose keisti padangų. „Ferrari“ ši situacija naudingesnė nei „Red Bull“. Nes Ch.Leclercas, pasibaigus SC fazei, bus prilipęs prie M.Verstappeno.

Estebanas Oconas netikėtai stoja ir renkasi minkštąsias padangas. Kita vertus, juk liko tik 14 ratų, reikia rizikuoti.

40/57. F.Alonso kiša nosį į P.Gasly trajektoriją. Susidūrimas ratais. Alonso čia neteisus. Galimi ir bolidų pažeidimai. Bet lenktynės tęsiasi abiem pilotams.

35/57. „Haas“ komanda nori atakuoti Aston Martin pilotą L.Strollą (P11). Todėl K.Magnussenas praleidžia į priekį M.Schumacherį. Neva, vykis, jaunuoli.

Įdomu, ar L.Hamiltonas (P7) sugebės pavyti V.Bottą (P6). Jei ne, tuomet suomis dar kartą bus įrodęs, kad Mercedes pasirinko ne tą favoritą.

32/57. Graži abiejų „Haas“ pilotų kova dėl P12. K.Magnusseną atakuoja komandos draugas M.Schumacheris, o jam įkandin mina ant kulnų S.Vettelis.

28/57. Ilgokai užtrukęs C.Sainzas boksuose (ilgokai tvirtintas priekinis ratas) ir S.Perezas grįžta su kietosiomis padangomis. Lyderių penketukas: M.Verstappenas, Ch.Leclercas, C.Sainzas, S.Perezas, G.Russelas. Beje, Maxą ir Charlesą skiria daugiau nei 7 sek. Didelis skirtumas!

G.Russelas (P5) su kietosiomis padangomis kol kas nestojęs nė karto.

26/57. M.Verstappenas žaibiškai keičia boksuose padangas kietomis ir užleidžia P1 Carlosui Sainzui, kuris lenktyniauja vidutinio kietumo padangomis. Jis ir S.Perezas dar nestoję boksuose.

23/57. L.Hamiltonas P6 stoja keisti vidutinių padangų kietomis ir grįžta į P7. Abu Mercedes pilotai strategiškai važiuoja „baltomis“. Ch.Leclercas iškart stoja ir renkasi tokias pačias kietąsias. Dilema Maxui Verstappenui: ką daryti?

Kol kas lyderių penketukas: Verstapenas, Sainzas, Perezas, Leclercas, Bottas.

12/57. Kol kas Charlesas daro klaidų. Tad Maxas atsiplėšė net 3 sek.

9/57. Puiki dvikova. Maxas Verstappenas pasinaudojęs DRS meistriškai lenkia Ch.Leclercą. Norint tuo pačiu ginklu atsilyginti, monakiečiui reikėtų neatsilikti nuo Maxo.

7/57. Gražiai iš P15 į P10 pašoka M.Schumacheris, šiame rate aplenkęs Y.Tsunodą. Tuo pat metu iš lenktynių dėl gedimo pasitraukia G.Zhou (Alfa Romeo), šiemet demonstravęs puikią spartą.

3/57. Lyderių rikiuotė: Ch.Leclercas, M.Verstappenas, C.Sainzas, S.Perezas, V.Bottas.

Startas. Kol kas nelyja, bet virš trasos kaupiasi kamuoliniai debesys. Lenktynes stebi Michelle Obama ir visas Holivudo bei NBA žvaigždynas. Iki P14 visi pilotai startuoja vidutinio minkštumo padangomis.

Starte P.Gasly šokteli per kelias pozicijas iki P6. M.Verstappenas aplenkia anksčiau pirmajame posūkyje stabdžiusį C.Sainzą ir peršoka į P2. Tiesa, pirmajame posūkyje ratais susilietė L.Hamiltonas ir C.Sainzas.

„Aston Martin“ startuoja iš pitlane, nes dėl karščio turi problemų dėl degalų temperatūros. Ten pat lenktynes pradeda ir Estebanas Oconas (Alpha Tauri), šeštadienį susidūręs su barjerais.

Kvalifikacijos rezultatai

Be abejo, nereikėtų nurašyti ir kito „buliaus“ S.Perezo, kuris gali būti labai greitas. Ir V.Bottas („Alfa Romeo“) ir jam už nugaros likęs abu „Mercedes“ pilotai gali nustebinti. Pasižiūrėkime, kaip klostysis lenktynės. Startinė rikiuotė tokia:

Daugelis ekspertų pripažįsta, kad Majamio trasa yra savotiškas miksas tarp greitos Džidos (Saudo Arabija) ir Baku (Azerbaidžanas) miesto trasos. Jos ilgis – 5,412 km. Sportininkai įveiks 57 ratus.

O štai taip F1 žvaigždynas atvyko į trasą ir pasisveikino su žiūrovais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius