Laisvas žodis nereiškia palaidas.  Prenumeratai iki - 60%
Išbandyti

„Škoda“ žygis per Lietuvą: istorijos pėdsakai Trakų Vokės dvare

Ar žinote, kas buvo Vokės? 1375 m. per Lietuvą žygiuojant kryžiuočiams, laumiško grožio seserys Vokės juos paklaidindavo, taip gelbėdamos Lietuvą. 1396 m. Vytautas Didysis prie Vilniaus apgyvendino mūšiuose belaisviais paimtus totorius. Vokės žemės su pievomis ir miškais ilgą laiką keliavo iš vienų totorių pas kitus. Galiausiai XIX a. viduryje valdas iš tuometinių savininkų didikų Dombrovolskių įsigijo Juozapas Tiškevičius, po kurio mirties turtas atiteko Jonui Vitoldui Emanueliui Tiškevičiui. Pastaroji giminė Trakų Vokės dvarą valdė beveik 100 metų.
Atgimstantis Trakų Vokės dvaras
Atgimstantis Trakų Vokės dvaras / Žilvino Pekarsko / 15min nuotr.

Manau, daugelis yra bent girdėję Trakų Vokės pavadinimą, kuris, tikiuosi, asocijuojasi su įspūdingo grožio grafų Tiškevičių dvarą šalia Vilniaus.

Tik 5 minutės automobiliu nuo kelio Vilnius-Varėna. Arba vos 15 minučių nuo „Škoda“ salono Dubliškių g. Vilniuje (jame iki kovo 2 d. eksponuojami išskirtiniai „Škoda“ modeliai RS, Scout, Laurin&Klement). Beje, dvarą iš Vilniaus galima pasiekti ir visuomeniniu transportu. Ateityje planuojama čia įrengti ir traukinių stotelę.

Atviras lankytojams, mėgstamas kino pramonės

Trakų Vokės dvaras – atviras lankytojams. Čia rengiamomis parodomis galima grožėtis nemokamai. Nebent norėtumėte paaukoti dvaro atstatymui.

VIDEO: Atgimstanti Trakų Vokės dvaro sodyba: „Škoda“ žygis per Lietuvą

Bet grįžkime prie „gazinės“ temos – išskirtinio „Škoda“ modelio „Karoq Scout“, skirto gamtos mylėtojams, aktyvaus poilsio gerbėjams. Apibendrinkime – smalsiems, žingeidiems žmonėms, norintiems pabėgti iš miesto džiunglių. Aš ir pabėgau.

Trakų Vokės dvaras – ideali vieta tokiems pasivažinėjimams. Ir dėl savo istorinės auros, ir dėl simbolinės bekelės (labai tinka „Scout“ bandymams). Puiki vieta ieškantiems ir ramybės, ir nuotykių, ir pažinimo.

Dėl unikalių itališkų rūmų architektūros ir istorinės aplinkos šią sodybą pamėgo kino pramonės atstovai. Trakų Vokėje filmuotos filmų „Karas ir Taika“, „Ana Karenina“, „Popiežius prieš Hitlerį“, „Jekaterina“ scenos.

Į dvarą užsukome viduryje darbo dienos. Visoje teritorijoje virė darbai: gražinamas fasadas, vyko kasinėjimai, genimi medžiai. Pasak Trakų Vokės dvaro sodybos direktorės Ievos Šiušaitės, dabar – pats tinkamiausias metas čia atvykti, jei po metų kitų norėsite palyginti, kaip pasikeitė rūmų ir garsiojo E.F.Andre suprojektuoto parko vaizdas.

Šeimos mauzoliejus

Tačiau vienas iš 16-os dvaro pastatų jau spindi grožiu ir dvelkia ramybe. Tai – Trakų Vokės bendruomenės iniciatyva atnaujinta mauzoliejinė koplyčia. Joje vyksta pamaldos, šalia palaidotas paskutinis Trakų Vokėje gyvenęs Jonas Mykolas Tiškevičius. Kodėl ne mauzoliejuje?

Jis buvo karininkas, tad šventai tikėjo, kad, ilsėdamasis prie koplyčios, taip ją saugos. Jaučiate, koks romantizmas? Beje, paskutinis rūmų globėjas grafas J.M.Tiškevičius 1939 m. žuvo aviakatastrofoje Lenkijoje.

Žilvino Pekarsko / 15min nuotr./Atgimstantis Trakų Vokės dvaras
Žilvino Pekarsko / 15min nuotr./Atgimstantis Trakų Vokės dvaras

Tai – tik dalis įdomiosios Tiškevičių istorijos, kurią jums gali papasakoti dvaro sodybos direktorė Ieva Šiušaitė ar kiti darbuotojai.

O gal turite minčių, kokios kultūros ar tautos garbei dvaro sodybos bokštas įgavęs tokių ne visai lietuviškų bruožų?

Žilvino Pekarsko / 15min nuotr./Atgimstantis Trakų Vokės dvaras
Žilvino Pekarsko / 15min nuotr./Atgimstantis Trakų Vokės dvaras

Atsakymas sukasi apie Vytauto Didžiojo laikus. Pirmieji čia žinomi žemės savininkai buvo iš Krymo atvežti totoriai. Juk neveltui visai šalia formavosi Kazbėjų ar Keturiasdešimties totorių kaimai. Totoriai buvo vertinami kaip sąžiningi kariai, puikūs arklininkai. Manoma, kad jų garbei dvaro vandens bokštas buvo pastatytas su musulmonišką kepurę primenančiu stogu ir arkiniais langais.

įdomybės apie tiškevičių rūmus trakų vokėje

  • Iš Trakų Vokės dvaro į Vilnių, kitus Tiškevičių rūmus, buvo nutiesta pirmoji Lietuvoje telefono linija.
  • Parką 1898–1900 m. suprojektavo iš Prancūzijos pasikviestas garsus kraštovaizdžio architektas Eduardas Fransua Andrė su sūnumi Renė.
  • Dvaro sodybą sudaro 16 pastatų, rūmai turi net 10 išėjimų.

Daugiau informacijos apie „Škoda“ žygį per Lietuvą.

Daugiau informacijos apie Trakų Vokės dvarą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius