Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 10 27 /2023 10 28

ES investicijų diena Tauragėje: moksleiviai narpliojo klausimus apie Lietuvą. Ar atsakytumėte į klausimus jūs?

Per 20 metų, kuriuos esame ES nariai, Lietuva sulaukė apie 20 mlrd. eurų tikslinių investicijų. Ketvirtadienį, spalio 27 d., Tauragės gyventojai turėjo galimybę su ES investicijomis – tiek jau pritrauktomis, tiek tomis, į kurias dar gali pretenduoti Tauragės regiono verslas – susipažinti iš arti. Be to, mieste vyko ir protmūšis apie Lietuvą.
ES investicijų diena ir protmūšis Tauragėje
ES investicijų diena ir protmūšis Tauragėje / Teodoro Biliūno / BNS nuotr.

Tauragėje vyko Finansų ministerijos inicijuotas informacinis renginys „ES investicijų diena Jūsų mieste“. Spalį tokie renginiai vyksta įvairiuose Lietuvos regionų miestuose.

Renginio metu mieste lankėsi ESinvesticijos.lt komanda: atsakinėjo į miestiečių klausimus bei dalino informacinę medžiagą apie ES investicijas.

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./ES investicijų diena ir protmūšis Tauragėje
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./ES investicijų diena ir protmūšis Tauragėje

Komandos nariai užsuko ir į Tauragės „Versmės“ gimnaziją. Joje vyko protmūšis apie Lietuvą, jos istoriją ir dabartį, skirtas moksleiviams.

Klausimai apėmė ir ES investicijas, jau pasiekusias Lietuvą: taip sužinoti apie naudą, kurią atnešė ir neša ES, progą gavo ir jaunoji karta.

Štai keli klausimų pavyzdžiai (o žemiau esančiame teste galite pasitikrinti savo žinias):

  • Kokiu penkių raidžių anglišku žodžiu vadinasi iš ES fondų lėšų steigiami modernių technologijų centrai, kuriuose mokiniams pamokų metu ar po jų sudaromos sąlygos atlikti tyrimus, konstruoti, modeliuoti ir susipažinti su mokslo inovacijomis, kūrybiškai sprendžiant iškilusias problemas? Tokie centrai veikia arba yra kuriami dešimtyje Lietuvos miestų.
  • Šis statinys stovi netoli Ignalinos. Jo eksploatacija po truputį yra nutraukiama, tam panaudojant ES fondų lėšas. Šiame pastate buvo filmuotas labai populiarus serialas, 2019 m. rodytas ir Lietuvoje. Koks tai pastatas?
  • Šis Kaune esantis parkas, kurio infrastruktūros tvarkymo darbai buvo dalinai finansuoti iš ES lėšų, yra didžiausias tam tikros rūšies medžių parkas miesto teritorijoje visoje Europoje. Kaip vadinasi šis parkas?

Protmūšio nugalėtoja tapo 15 taškų surinkusi Gustė. Antrąją vietą užėmė 14 taškų surinkusi Eglė, trečiąją – 13,5 taško surinkusi Skaistė.

Jie laimėjo projekto partnerio 15min įsteigtus prizus – čekius apsipirkti internetiniame knygyne.

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./ES investicijų diena ir protmūšis Tauragėje
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./ES investicijų diena ir protmūšis Tauragėje

Paklausti, ar pastebi pokyčius Tauragėje, miesto gimnazistai tvirtino, kad miestas gražėja, atkreipė dėmesį į atsinaujinančias viešąsias erdves, pvz., pasivaikščiojimo takus. Jie pastebėjo, kad pokyčiais siekiama ir tvarumo – siekiama, kad po atnaujinimų miestas taptų draugiškesnis aplinkai.

Paklausti, į ką patys norėtų investuoti ES lėšas, jei tik galėtų rinktis, gimnazistai minėjo, kad norėtų atnaujinti kelius, taip pat norėtų, kad Tauragė augtų kaip miestas.

Ne vienas gimnazistas užsiminė apie veiklų jaunimui poreikį – minėjo, kad šiuo metu jaunimui po pamokų ką veikti trūksta, kad jie norėtų tiek daug veiklų, tiek viešųjų erdvių.

Kviečiame pasitikrinti žinias:

20 metų sėkmės istorija

Lietuva beveik per 20 metų narystę Europos Sąjungoje pritraukė kone 20 milijardų eurų ES investicijų. Šalis pasikeitė, pokyčius mato ir jais naudojasi gyventojai visoje Lietuvoje. 2021–2027 metų laikotarpiu sulauksime 8 milijardų ES investicijų, kurios atvers naujų galimybių.

Renginiai finansuojami Europos socialinio fondo lėšomis.

www.ESinvesticijos.lt

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius