-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kai lyja kaip iš kibiro: koks stipriausias lietus kada nors buvo užfiksuotas Lietuvoje?

Kasmet sulaukiame bent keleto dienų, kai dangus, rodos, prakiūra ir sulaukiame neįtikėtinai stipraus lietaus. Tokio, po kurio gatvės patvinsta, o valtis trumpam tampa geresne transporto priemone už automobilį. Tačiau kai kurie lietūs būna stipresni už stiprius. Kokie yra lietingumo rekordai Lietuvoje?
Užtvindyta T. Narbuto gatvė
Užtvindyta T. Narbuto gatvė / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Į šį klausimą portalui 15min atsakyti padėjo meteorologas Donatas Valiukas. Tiesa, jis akcentavo, kad absoliučių ekstremalaus trumpo lietaus rekordų įvardinti neįmanoma.

Taip yra, nes lietingumą meteorologai fiksuoja tik tam tikrose šalies vietose esančiose stotyse, o stiprus trumpas lietus yra labai lokalinis reiškinys. Tad tikėtina, kad kada nors kurs nors Lietuvoje lijo ir dar stipresnis lietus, kurio niekas neišmatavo.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Vasariška liūtis užtvinkdė Vilniaus gatves
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Vasariška liūtis užtvinkdė Vilniaus gatves

Be to, pabrėžė D.Valiukas, iškrentantis kritulių lygis daugelyje šalies vietų nuolat automatiškai matuoti pradėtas tik 2012 m. Duomenų iš ankstesnių metų, ypač apie intensyvų trumpalaikį lietų, nėra daug.

Iki tol Lietuvoje buvo tik 8 automatinio matavimo stotys, nuolat fiksavusios kritulius. Likusiose kritulių kiekis fiksuotas tik kas 6 valandas, tad apie trumpalaikio lietaus intensyvumą duomenų jos nepateikdavo.

Didžiausi užfiksuoti trumpalaikiai lietūs

Didžiausias Lietuvoje iškritęs kritulių kiekis per minutę, pasak D.Valiuko, buvo užfiksuotas 1962 m. Kaune – tuomet per vieną minutę iškrito 9,1 mm lietaus. Panašus rezultatas buvo užfiksuotas Utenoje – ten 2001 m. per vieną minutę iškrito 8,8 mm lietaus.

„Vienas milimetras yra maždaug vienas litras į kvadratinį metrą. Tad 9 mm yra maždaug kibiras vandens į kvadratinį metrą per minutę“, - sakė D.Valiukas.

Didžiausias žinomas per dešimt minučių iškritusių kritulių kiekis buvo užfiksuotas Vilniuje. Šiame mieste užfiksuotas atvejis, kai per 10 minučių iškrito 22,2 mm lietaus. Kaune užfiksuotas atvejis, kai per 10 minučių iškrito 21,1 mm lietaus. Taip pat Vilniuje užfiksuotas atvejis, kai per 5 minutes iškrito 20,7 mm lietaus.

Skaičiuojant iškritusį kritulių kiekį per valandą, didžiausias žinomas rodiklis buvo užfiksuotas Pasvalyje – 93 mm lietaus. Šiemet Pasvalio rajone užfiksuotas atvejis, kai per pusantros valandos iškrito 97 mm lietaus.

„Kai per mažesnį negu 12 valandų laiko tarpą Lietuvoje iškrenta 80 mm lietaus, tai jau laikoma katastrofiniu reiškiniu, o jei iškrenta 50-80 mm per valandą – stichiniu reiškiniu. Tai tokie stichiniai reiškiniai Lietuvoje jau nebestebina nieko, praktiškai kiekvienais metais jų būna. Katastrofiniai retesni“, - sakė D.Valiukas.

Vilniuje, atkreipė dėmesį D.Valiukas, 1993 m. užfiksuotas atvejis, kuomet per 1 valandą 25 minutes iškrito 62,5 mm lietaus. Taip pat yra žinomas atvejis, kai 1997 m. per 3 su puse valandos iškrito 66 mm lietaus.

Daugiametė mėnesinė kritulių norma Lietuvoje per lietingiausius mėnesius – vasarį, liepą ir rugpjūtį – yra apie 75 mm. Tad, pasak D.Valiuko, minėtų liūčių metu per kelias valandas nulydavo tiek lietaus, kiek įprastai būna per mėnesį.

Paklaustas, ar daugeliui vilniečių įsiminusi itin stipri liūtis 2017 m. birželį ar kuri nors iš kitų pastaraisiais metais T.Narbuto ir kitas sostinės gatves tvindžiusių liūčių nepretendavo į stipriausias kada nors užfiksuotas liūtis, D.Valiukas atkreipė dėmesį, kad visiškai tiksliai to pasakyti neįmanoma, nes Vilniaus kritulius registruojanti meteorologijos stotis yra Trakų Vokėje.

Tad, pavyzdžiui, prie T.Narbuto gatvės lietus galėjo būti rekordiškai stiprus, bet ten, kur vykdomi matavimai – ne.

Vis dėlto, pasak D.Valiuko, tam, kad liūtis sukeltų labai daug problemų miestiečiams, ji visai neturi gerinti rekordų.

Maždaug 20 mm per valandą, pasak D.Valiuko, yra ta riba, nuo kurios Lietuvos kanalizacijos sistemos nebeatlaiko į jas srūvančio vandens kiekio, lietaus būna per daug, kad jis spėtų nutekėti. Toks lietus mieste sukelia daugiausia problemų – tuomet būna užliejami šaligatviai, patvinsta žemiau esančios gatvės.

Ilgalaikio lietingumo rekordai

Aukščiau minimi rekordai – minutės, penkių minučių, valandos – apima intensyvų trumpalaikį lietų. O kokie yra ilgalaikio lietingumo rekordai?

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Liūtis Vilniuje
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Liūtis Vilniuje

Neoficialus kritulių kiekio per parą rekordas užfiksuotas 1980 m. liepą Sartuose. Užfiksuota, kad tuomet per parą iškrito 250 mm kritulių. Visgi D.Valiukas atkreipia dėmesį, kad tada matavimas buvo atliktas nesilaikant tarptautinių standartų, tad dabar oficialiu rekordu šis skaičius nelaikomas.

Didžiausias kritulių kiekis per parą patikimai buvo išmatuotas Nemajūnuose, netoli Birštono – ten per parą iškrito 138 mm lietaus. Ne tiek jau daug atsilieka Padubysis Kelmės rajone – ten per parą iškrito 120 mm lietaus. Vilniaus didžiausias užfiksuotas rodiklis šioje srityje yra 85 mm per parą 2005 m.

„Bet, kaip minėjau, negaliu sakyti, kad tai rekordas. Tai didžiausias užfiksuotas skaičius. Labai didelė tikimybė, kad tikrasis rekordas buvo „nepagautas“, - sakė D.Valiukas.

Didžiausias per mėnesį užfiksuotas kritulių kiekis 2017 m. spalį užfiksuotas Eidukuose Šilutės rajone – tuomet per mėnesį iškrito 293,7 mm lietaus.

Didžiausias metinis kritulių kiekis – 1322,8 mm – 2017 m. užfiksuotas Lankupiuose.

Klaipėda 1998 m. tapo rekordiškai ilgo užfiksuoto lietaus autore. Čia lijo (kasdien iškrisdavo bent 0,1 mm kritulių) 31 dieną iš eilės – nuo spalio 9 d. iki lapkričio 8 d. Per šį laikotarpį iškrito 205 mm kritulių.

VIDEO: Žaibiška liūtis užtvindė sostinės gatves, skendo automobiliai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius