Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2020 02 16

„Mūsų iškilminga šventė“: kaip Kaunas vasario 16-ąją šventė tarpukariu?

Pamaldos, iškilmingi posėdžiai, o po jų – spektaklis, koncertas ir iki 3 val. nakties vykstantys vakarėliai. 1920 m. vasario 16 d., Kaunas Vasario 16-ąją šventė gana panašiai kaip ir dabar. Vis dėlto šventės šventimas tada turėjo ir dabar jau ne tokių įprastų aspektų – į šventės programą buvo įtraukti ir tuomet tik neseniai atsiradę „kinematografai“, o pamaldos šventės proga vyko ir sinagogoje.
Vasario 16-osios šventimas Kaune 1920 m.
Vasario 16-osios šventimas Kaune 1920 m. / Alytaus kraštotyros muziejaus / epaveldas.lt nuotr.

Apie tai, kaip Lietuva šventė Vasario 16-ąją 1920 m., sužinoti galima iš tuometinės šventės švietimo dienotvarkės, parengtos šventę koordinavusio Centro komiteto, taip pat to meto laikraščių.

„Visuomenes žiniai. 16 Vasario 1920 m. Nepriklausomybės šventes šventimo dienotvarkė“ – taip vadinosi šventės dienotvarkė (čia ir toliau originalaus dokumento kalba netaisyta, – red. past.)

Ruošimasis šventei prasidėjo dar iš vakaro.

„Dar iš vakaro vasario 15 d. jau buvo nepaprastas bruzdėjimas, ypač Laisvės Alėjoj ir Didžiojoj Vilniaus gatvėj: šen ir ten piliečiai puošė priebučius, dengė juos patiesalais, gražino tautinėmis vėliavomis, gairikėmis, paveikslais, statė eglaites ir taip toliau. Taip pat suskubo valyti gatves nuo daugumos sniego ir ledo.

(…) Rytojaus dieną, anksti rytą, miesto puošimas buvo atbaigtas ir visa Laisvės Alėja buvo vienas vėliavynas. Kitų labai dailiai buvo išpuošti aukštutiniai priebučiai: ypač visų akį kreipė Laisvės Alėjoj koperativų sąjungos priebutis, Metropolio, Ūkio banko ir kitų. Kituos priebučiuos buvo išstatyti ir gražiai papuošti Didžiųjų Lietuvos kunigaikščių paveikslais ir vytimis“, - rašė laikraštis „Lietuva“ vasario 18 d.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Užsisakykite 15min naujienlaiškius