-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 07 29

Kelionė su augintiniu: šunys autobusuose nelaukiami, traukiniu keliauti lengviau

Jeigu neturite automobilio, keliones po Lietuvą su keturkoju augintiniu praktiškai galite pamiršti. Vietų, kurias galima pasiekti traukiniu, šalyje gana mažai, o tarpmiestinių autobusų vežimo taisyklės daugiau riboja negu leidžia.
Kelionė traukiniu su šunimi
Kelionė traukiniu su šunimi / 123RF.com nuotr.

Viltis – geranoriškas vairuotojas

Bendrovės TOKS informacijos telefonu atsiliepusi darbuotoja konkreti: keliaujant autobusu šuo turi būti specialioje taroje. Jei gyvūno dydis neleidžia jo sutalpinti į krepšį ar narvą, pasak darbuotojos, patekti į autobusą bus problemiška. Kaip išeitį ji pasiūlo tiesiogiai tartis su vairuotoju – esą daug kas priklauso ir nuo vežėjo geranoriškumo, bet įspėja, kad tokiu atveju iš anksto pirkti bilieto neverta.

Traukiniu su augintiniu į pajūrį atvykę keleiviai nepatogumų dėl tolimesnės kelionės autobusu nepatogumų patirti neturėtų.

Geresnių sąlygų nereikia viltis ir keliaujant su „Kautra“. Bendrovė vadovaujasi 2011 metais Susisiekimo ministro patvirtintomis taisyklėmis, pagal kurias gyvūnai autobusais turi būti vežami taroje (narve, dėžutėje, kuprinėje ar pan.) taip, kad augintinis neišliptų lauk. Ši tara traktuojama kaip bagažas.

Pagal taisykles, „kiekvienas keleivis turi teisę nemokamai vežtis vieną rankinį bagažą, kurio matmenys ne didesni kaip 60x40x20 arba kurio matmenų suma ne didesnė nei 120 cm“. Didesnę tarą reiktų kišti į autobuso bagažinę.

Išimtis numatyta šunims vedliams. Tokiu atveju užtektų pateikti dokumentus apie šuns sveikatą ir skiepus.

Užsakomuosiuose reisuose – lengviau

Prisistatyti nenorėjęs „Klaipėdos autobusų parko“ atstovas paaiškino, kad jų maršrutiniuose autobusuose galioja tos pačios Susisiekimo ministerijos nustatytos gyvūnų pervežimo taisyklės.

„Gyvūno vežimas autobuse toks dalykas: būna, kad vairuotojas sutinka priimti, bet keleiviai skundžiasi, kad nesilaiko taros taisyklės, alergija... Būna, kad bandome priimti bendrą sprendimą, bet gali būti 100 už, o 1 prieš, ir viskas, – kalbėjo vyras.

– Tačiau jei šios bendrovės autobusai važiuoja užsakomaisiais reisais pagal sutartį su „Lietuvos geležinkeliais“, durys atsiveria ir didesniems augintiniams. „Lietuvos geležinkeliai“ mus samdo kaip vežėją, tai skaitosi kaip užsakomasis reisas. Užsakomuosiuose reisuose yra sutartis, kur galima nurodyti, kad bus vežama tas ir tas. Mes žiūrime, ko nori užsakovas.

Buvo konkursas ir buvo pasakyta, kad gali tekti vežti gyvūnus, tai arba dalyvauji, arba nedalyvauji. Mes šiuo atveju sudalyvavom“, – aiškino bendrovės atstovas. Tiesa, anot jo, net ir šiuo atveju, gyvūno kompanijoje keliauti nenorintis keleivis liktų teisus.

TAIP PAT SKAITYKITE: Poilsis su keturkojais gyvūnais Palangoje: pageidaujami maži ir tie, kurie nedrasko šlepečių

„Lietuvos geležinkelių“ atstovės Novilės Aleksejevaitės teigimu, minėtos taisyklės galioja kelių autotransportui, pavyzdžiui, autobusams, o „Lietuvos geležinkeliai“ vadovaujasi bendrosiomis keleivių vežimo taisyklėmis, kurias tvirtina bendrovės generalinis direktorius.

Gerų žinių sulaukė socializuotų šunų šeimininkai – pateikus pažymėjimą apie išlaikytą egzaminą, jų augintiniai traukiniu gali keliauti nevaržomi antsnukio.

Taigi traukiniu su augintiniu į pajūrį atvykę keleiviai nepatogumų dėl tolimesnės kelionės autobusu nepatogumų patirti neturėtų.

„Sutartyje su „Klaipėdos autobusų parku“ numatyta, kad gyvūnai vežami pagal bendrovės „Lietuvos geležinkeliai“ gyvūnų vežimo taisykles. Tai reiškia, kad tuose autobusuose keleiviai turi būti vežami ir su didesniais augintiniais. Palikti keleivio su augintiniu geležinkelio stotyje autobusų parkas neturėtų, nes sutartimi yra įsipareigojęs tokius keleivius ir tokius augintinius vežti“, – sakė bendrovės atstovė.

Traukiniu keliauti tapo lengviau

„Lietuvos geležinkeliai“ įsiklausė į keleivių norus ir ryžosi palengvinti keliones su augintiniais. Birželį paskelbtose naujose gyvūnų pervežimo taisyklėse bendrovė atsisakė anksčiau galiojusio reikalavimo didesnio gyvūno kelionės laiką derinti prieš parą. Dabar neprivaloma ir bet kokia kaina bandyti sukišti šunį į narvą. Užtenka antsnukio, pavadėlio ir būti per pusę metro nuo šeimininko. Deja, prie minkštasuolių įpratę gyvūnai traukinyje didelio komforto nesulauks – užimti atskiras sėdimas vietas jiems draudžiama.

Gerų žinių sulaukė socializuotų šunų šeimininkai – pateikus pažymėjimą apie išlaikytą egzaminą, jų augintiniai traukiniu gali keliauti nevaržomi antsnukio. Tokia lengvata negalioja kovinėms ir pavojingoms veislėms priskiriamiems šunims.

3 klasės vagonuose „Lietuvos geležinkeliais“ šunys su šeimininkais gali keliauti nemokamai. 2 klasės vagone, priklausomai nuo traukinio kategorijos, reiks sumokėti 30 proc. dydžio mokestį nuo 2 klasės pilnos bilieto kainos. 1 klasės vagonuose gyvūnai nevežami.

Be abejo, keliauti galima tik su paskiepytais ir sveikais gyvūnais. Be to, šeimininkas privalo palaikyti švarą ir užtikrinti, kad jo augintinis nekels nepatogumų kitiems keleiviams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius