-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kodėl neauga plaukai? Priežastys ir specialistų paaiškinimai

Tikriausiai ne vienam teko susidurti su savo paties keliamu klausimu: „Kodėl man neauga plaukai?“ Tiesa ta, kad plaukai tikrai visada auga, tik ne visų pasiekia ilgį, kuriuo norėtume džiaugtis. Yra veiksnių, galinčių sulėtinti plaukų augimo procesą tiek, kad atrodytų, jog šie nustojo augti. Ekspertai paaiškina, kas tam turi įtakos.
Plaukų būkle susirūpinusi mergina
Plaukų būkle susirūpinusi mergina / 123RF.com nuotr.

Plaukų galiukai

Pasak plaukų stilisto Shabo Aghajani, kai kurios moterys nelinkusios paaukoti nė centimetro plaukų ilgio – taip saugosi, kad jie nepatrumpėtų. Nors ir atsisako juos pakirpti, plaukai vis tiek neilgėja.

„Mes visi turime ribą, iki kurios dabartinėmis sąlygomis mums auga plaukai. Ilgainiui plaukų pradeda mažėti, o ilgesni jie taip ir netampa. Kol nepakeisite savo kasdienių įpročių ir plaukų priežiūros priemonių, niekas nepasikeis. Kirpkite plaukų galiukus, protingai ir saugiai naudokite plaukams skirtus prietaisus – tokius kaip džiovintuvas, tiesinimo žnyplės ir pan. Taip pat svarbu pasirinkti tinkamą plaukų kaukę, kitas priemones, kurios maitintų plaukus“, – Stylecaster.com sakė plaukų stilistas.

Vida Press nuotr./Moteris kirpykloje
Vida Press nuotr./Moteris kirpykloje

Genetika

Kiekvieno mūsų plaukų struktūra individuali, todėl ir plaukai auga nevienodai. „Tai nereiškia, kad pasiekę tam tikrą ilgį plaukai nustoja augti, čia reikšmės turi augimo laikotarpis, – sako plastikos chirurgas ir plaukų specialistas dr. Jamesas C.Marotta. – Augimo fazę daugiausia lemia genetika ir paprastai tai trunka nuo dvejų iki šešerių metų.“

Amžius

Plovimas, šukavimas, šukuosenų formavimas, dažymas šviesiais dažais – visa tai lemia plauko silpnumą, pažeidžiamumą, todėl jis ima lūžinėti.

Senėjimo procesas su savimi atneša ir daugybę įvairiausių problemų. Ne mažiau svarbi jų yra ir mūsų plaukai. Vykstant senėjimo procesams, mūsų plaukai silpnėja. Kita vertus, pasireiškia ir ilgametė daroma žala juos dažant – šviesinant, džiovinant džiovintuvu.

„Atlikti tyrimai parodė, kad plaukų biologija gali kisti, o augimo stadija gali sutrumpėti. Tai reiškia, kad plaukai gali imti greičiau nykti – darytis plonesni ir trumpesni, – sako dr. J.C.Marotta.

– Pavyzdžiui, jei jūsų plaukų augimo periodas yra penkeri metai, jie augs penkerius metus iki „poilsio“ fazės. Tačiau, kai senstame, augimo laikotarpis trumpėja. Be to, sulaukus 45-erių sulėtėja ir skalpo gaminamo aliejaus procesas, todėl plaukai labiau išsausėja, šiurkštėja, tampa lengviau pažeidžiami.“

Plaukų lūžinėjimas

Ekspertų teigimu, gali atrodyti, kad plaukai nustojo augti. O tiesa tokia, kad iš tiesų jie ėmė lūžinėti. Plovimas, šukavimas (ypač – dažnas), šukuosenų formavimas, dažymas šviesiais dažais – visa tai lemia plauko silpnumą, pažeidžiamumą, todėl jis ima lūžinėti. Jei plaukus dažnai dažote, jie netenka drėgmės, praranda elastingumą.

„Plaukai kas mėnesį paauga apie 1,27 cm. Jei jūsų plaukai ir toliau lūžinės, iš esmės nepastebėsite jų augimo“, – teigia dr. J.C.Marotta.

Norint išlaikyti norimą plaukų ilgį ir būklę, būtina palaikyti reikiamą tokių medžiagų kaip feritinas, cinkas, vitaminas B12 kiekį organizme.

Vizitai pas gydytoją

Kai pradedate manyti ir jausti, kad plaukai nustojo augti, kyla daug streso. „Visada rekomenduoju apsilankyti pas gydytoją, kad išgydytų alergijas, dermatitą, sutvarkytų hormonų sutrikimą ir bendras sveikatos problemas“, – sako grožio salone ir SPA centre Niujorke dirbanti Stephanie Scuoppo.

Viena dažniausių priežasčių, kodėl moterims slenka plaukai, yra paveldima, tai vadinama androgenine alopecija, arba moteriškuoju nuplikimu.

„Tai vadinama šablonu, nes šio tipo plaukų slinkimas atsiranda dėl genetikos ir lytinių hormonų sąveikos, kuri veikia genetiškai pažeidžiamus žmones, – teigia dr. Larsas Skjøth'as Harklinikkenas. Dėl to plaukai keičia savo savybes. Jie lėčiau auga, tampa sausesni, trapesni, nes vis plonėja.“

Mityba ir vitaminai

Netinkama mityba ir vitaminų trūkumas gali sukelti rimtų padarinių. Pasak dr. J.C.Marottos, kad išlaikytumėte norimą plaukų ilgį ir būklę, būtina palaikyti reikiamą tokių medžiagų kaip feritinas, cinkas, vitaminas B12 kiekį organizme. Plaukams labai reikalinga geležis ir baltymai, kad išliktų sveiki ir stiprūs. Didelę įtaką jų augimui gali turėti ir sutrikusi skydliaukės veikla.

Skalpo odos būklė

Problematiška skalpo oda taip pat gali būti priežastis, dėl ko plaukams sunku augti. Apie tai kalbėdami gydytojai ir plaukų priežiūros specialistai mintyje turi tokias odos ligas kaip seborėjinis dermatitas, psoriazė, grybelinės infekcijos.

Plaukų priežiūros rutina

Pakeiskite savo plaukų priežiūros rutiną. Sumažinkite cheminių priemonių naudojimą, rečiau džiovinkite džiovintuvu, rečiau tiesinkite ar sukite karštomis žnyplėmis, nes karštis taip pat alina plauką. Jau minėjome, kad dažymas, ypač šviesinimas, taip pat gadina plaukus. Tad atkreipkite į tai dėmesį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius