Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Garsi stilistė sklaido mitus: „Cheminis sušukavimas plauką gadina tiek pat, kiek dažai“

Tokia beveik gyvenimiška taisyklė – jei turi tiesius plaukus, trokšti garbanų, jei garbanotus – tiesių. Šiandien sukurta tiek priemonių, kad nėra jokių problemų džiaugtis ir vienais, ir kitais. Tik štai apie cheminį sušukavimą visada sklandė gausybė legendų, kurių pagrindinė – plaukai bus visiškai sugadinti. Ar tikrai tai tiesa?
Garbanoti plaukai
Garbanoti plaukai / 123RF.com nuotr.

Kam sovietmečio, o kam filmų įtaka galvoje piešia vaizdinį, kad cheminis sušukavimas reiškia suktukais „surakintą“, į kepurėlę įspraustą ir po karštą srovę pučiančiu gaubtu pakištą galvą. Deja, tie laikai jau tikrai praeityje, modernėjant visoms technologijoms neatsilieka ir šios.

Devintajame dešimtmetyje cheminis sušukavimas buvo itin populiarus. Kaip teigė šios temos pašnekovė – jau 35 metus moteris garbanomis džiuginanti grožio namų „ARS Loretta“ savininkė ir stilistė Loreta Povilavičiūtė, apie 1982 metus, kai pati dar mokėsi kirpėjos amato, cheminių poreikis buvo nežmoniškas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Plaukų stilistė Loreta Povilavičiūtė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Plaukų stilistė Loreta Povilavičiūtė

Tai buvo didžiausia mada – neatsiejama moterų gyvenimo dalis. Tuo metu visame Vilniaus mieste tebuvo penkios kirpyklos, L.Povilavičiūtė atliko praktiką moterų salėje (tada egzistavo moterų ir vyrų salės – red. past.), o cheminį sušukavimą moterims darydavo net namuose.

Dabar viskas yra kitaip. Anuomet moterims – ir jaunoms, ir vyresnio amžiaus – lankytis grožio salone buvo įprasta, nors jų tebuvo vos keli. Šiandien salonų – nors samčiu semk, tačiau užsukti ten išties yra prabanga. Todėl dažniausios klientės dabar yra jaunos moterys, o garbaus amžiaus močiutės, net ir norėdamos, negali sau to leisti.

Atlikus cheminį sušukavimą plaukai patrumpėja 7 cm, todėl būtina įsivertinti, koks bus tas galutinis rezultatas.

Kitas dalykas, tęsiant cheminio sušukavimo temą, su kuriuo ne kartą yra tekę susidurti ir girdėti iš aplinkinių, – pačių specialistų atkalbinėjimas jo nesidaryti ir patausoti plaukus.

Kiek šiuose žodžiuose tiesos, kaip atliekamas cheminis sušukavimas, kokios medžiagos tam naudojamos, kiek jos kenkia plaukui, kiek ilgai galima džiaugtis garbanomis, kalbamės su šio amato specialiste L.Povilavičiūte.

– Loreta, gal pradėkime nuo pat pradžių – kokiems plaukų tipams atliekamas cheminis sušukavimas ir kas tam naudojama?

– Cheminiam sušukavimui naudojami cheminiai preparatai, kurių dabar yra visa galybė. Jie skirstomi pagal plauko struktūrą: plonam, lengvai besisukančiam plaukui; normaliam, dažytam, tiesiam, vidutinio polinkio suktis plaukui ir storam, tiesiam, sunkiai besisukančiam plaukui.

Šių cheminių preparatų sudėtys priklauso nuo gamintojo, atsižvelgiant į klientų poreikius – ar norite garbanų trumpam laikui, ar ilgesniam.

– Vadinasi, koks preparatas bus naudojamas, lemia pats plaukas. O kaip yra su garbanomis: kas lemia – stambios ar smulkios jos bus?

– Garbanos priklauso nuo suktukų dydžio. Renkantis, kokio smulkumo ar stambumo garbanos papuoš jūsų galvą, įtakos turi plaukų ilgis. Labai dažnai ateina klienčių, norinčių didelių, gražių bangų. Tačiau reikia suprasti – jei nėra reikiamo plauko ilgio, neišgausi ir tos bangos. Norint tokių bangų, plaukų ilgis turėtų siekti ne mažiau nei 20–25 cm. Su trumpesniais plaukais to padaryti nepavyks.

Dar vienas svarbus niuansas, kurį reikia žinoti, atlikus cheminį sušukavimą plaukai patrumpėja 7 cm, todėl būtina įsivertinti, koks bus tas galutinis rezultatas.

Daug priklauso ir nuo veido bruožų. Jei yra tiesi nosis, tiesios veido linijos, siauras veidas – labai smulkios garbanos netiks. Ovalus veidas vadinamas idealiu – prie jo tinka didesnės, romantiškos garbanos, jei plaukai ilgi.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Plaukų suktukai
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Plaukų suktukai

Trikampio formos veidui nesiūlyčiau didelių garbanų skruostikaulio zonoje, kad veidas vizualiai nebūtų dar labiau plečiamas. Kvadratiniam veidui tiktų garbanos, esančios ne žemiau skruostikaulių, jos galėtų kristi priekinėje veido dalyje, kad jo neplatintų.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Plaukų suktukai
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Plaukų suktukai

– Kokio pobūdžio cheminį sušukavimą galima rinktis?

– Tai labai individualu – priklauso, ko nori klientė. Jeigu ji vyksta atostogų prie jūros ir jos tikslas neturėti rūpesčių dėl plaukų, tokiu atveju daromas cheminis, naudojant tokios konsistencijos preparatą, kuris laikytų, pavyzdžiui, mėnesį. Paskui jis po truputį išsileidžia.

Renkantis, kokio smulkumo ar stambumo garbanos papuoš jūsų galvą, įtakos turi plaukų ilgis.

Jei garbanomis norite džiaugtis 3 ar 4 mėnesius, reikia paanalizuoti, ar plaukas gali atlaikyti tokio laikotarpio cheminio sušukavimo gyvavimą. Būtina nepamiršti, kad plaukai ataugs per pusantro ar du mėnesius – apie 2 cm. Jei plaukai yra labai tiesūs, atlikus cheminį sušukavimą bus smarkiai garbanoti, klausimas, ar pats žmogus jausis gerai, kai pradės lįsti tiesių plaukų šaknys.

Tad visi šie dalykai turi būti apkalbėti su kliente, reikia išklausyti jos norus, pasakyti jai, kokios yra galimybės. Kartais galima tiesiog susukti plaukus paprastai be jokio cheminio, kad žmogus pasižiūrėtų, ar išvis tai tinka.

– Papasakokite, koks yra pats cheminio sušukavimo procesas?

– Pirmiausia trenkama galva, naudojamas kondicionierius. Jei jūsų plaukai ar jų galiukai dažyti, jais pasirūpinama atskirai. Labai svarbu juos apsaugoti, tad dažytiems plaukams naudojamos specialiai tam skirtos priemonės.

Paskui šlapi plaukai susukami pasirinkto dydžio suktukais. Ant plaukų galų dedamas popierėlis, kad jie nesusiveltų ir gražiai pasidengtų aplink suktuką.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Plaukų stilistė rodo plaukų sukimo priemones
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Plaukų stilistė rodo plaukų sukimo priemones

Baigus sukti plaukus specialiu aplikatoriumi ant kiekvieno suktuko užpilamas cheminis preparatas. Įsitikinus, kad viskas padaryta, visi plaukai sudrėkinti preparatu, uždedama speciali kepurėlė. Jei reikia, galva šildoma, jei nereikia, klientė sėdi natūralioje aplinkoje. Šildyti ar ne priklauso nuo plauko struktūros – jis paslankus, lengvai besisukantis ar ne.

Praėjus pusei laiko išsukamas suktukas ir pasižiūrima, kokia plaukų reakcija. Jei matyti, kad viskas gerai, reikalinga laikyti visą rekomenduojamą laiką, taip ir daroma. Sakykime, reikia laikyti 10 minučių. Vadinasi, liko dar 5 minutės (nes pusę laiko jau praėjo).

Tada nuimama kepurėlė, klientė sodinama trinkti galvos. Truputį karštesniu vandeniu nei įprastai nuo susuktų plaukų gausiai nuskalaujamas cheminis preparatas ir uždedamas sausas rankšluostis.

Paskui – fiksažo eilė. Kartais jis būna paruoštas, kartais reikia pasigaminti – praskiesti. Fiksažas yra vandens konsistencijos, tad jį reikia išplakti, kad pasidarytų putos. Jomis, naudojant kempinėlę, ištepamas kiekvienas suktukas su plaukais ir palaikoma 5 minutes.

Joms praėjus išsukami visi suktukai, likusiu fiksažo skysčiu suvilgomi plaukų galai – minutė dvi, ir viskas nuplaunama naudojant šampūną, uždedama kaukė. Nusausinus plaukus formuojamos garbanos – galima šukuoti naudojant džiovintuvą, galima palikti natūraliai išdžiūti.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Plaukų stilistė Loreta Povilavičiūtė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Plaukų stilistė Loreta Povilavičiūtė

– Kiek tai trunka ir kainuoja?

– Priklauso nuo plaukų ilgio, storio – kiek laiko bus sukami suktukai. Vidutinio ilgio normaliems plaukams užtektų 1,5 valandos, kaina būtų apie 90 eurų.

– Kada dingsta cheminio sušukavimo pėdsakai?

– Iš esmės tada, kai nuauga plaukai. Jau minėjau, kad yra trumpalaikių cheminių sušukavimų – jie išsileidžia patys. Tiesa, plauko struktūra kiek pakinta – kaip ir po dažymo, netampa visiškai tokia pat, kaip buvo prieš atliekant cheminį sušukavimą. Tačiau tas pokytis tikrai nežymus – pati pajusite, aplinkiniai nieko nepastebės.

– Kada cheminio sušukavimo nederėtų darytis? Pavyzdžiui, jei plaukai labai slenka.

Cheminio sušukavimo pėdsakai dingsta tada, kai nuauga plaukai. Nebent daromas trumpalaikis.

– Dabar yra gausus preparatų pasirinkimas, manau, galima išpildyti net kaprizingiausios klientės norą. Jei plaukai slenka – su cheminiu ar be jo jie vis tiek slinks, tad nėra jokio skirtumo. Vienintelis variantas, kai nereikėtų darytis – esant odos ligai, tokiai kaip seborėja, žvynelinė.

– Ar čia egzistuoja amžiaus cenzas?

– Manau, kad ne. Jei žmogus nori, kodėl ne. Nesu susidūrusi su mamos atlydėta paaugle mergina, kuri norėtų pasidaryti cheminį sušukavimą, bet manau, kad jei būtų konkretus prašymas, aš jį išpildyčiau. Galbūt to cheminio reikėtų dėl labai ypatingos priežasties. Veikiausiai iš pradžių pasiūlyčiau sugarbanoti plaukus be cheminių preparatų, kad galėtų pažiūrėti ir įvertinti, ar tikrai jai tiks ir patiks.

– Kokia tikimybė, kad pasidarius trumpalaikį cheminį sušukavimą ir išvykus prie jūros, plaukai nuo sūraus vandens ar kitų veiksnių išsitiesins?

– Būnant prie jūros ir joje maudantis plaukai tikrai neišsitiesins. Viskas, kas gali nutikti – dėl druskų plaukai labiau išsausės ir priežiūrai reikės papildomų priemonių.

123RF.com nuotr./Mergina paplūdimy
123RF.com nuotr./Mergina paplūdimy

– Kalbant apie plaukų priežiūrą ir priemones, kokia ji turėtų būti, į ką atkreipti dėmesį?

– Kiekvieno mūsų plaukai reaguoja į orų permainas. Kai naudoji kokį nors produktą, turi stebėti, kaip reaguoja plaukas. Pavyzdžiui, ar kaukė, kurią naudojate, tinka vasarą, ar plaukams užtenka jos drėkinimo, ar reikia papildomo – tarkime, naudojant formavimo priemones, nes jos irgi drėkina. Apskritai naudojant formavimo priemones plaukui galima suteikti blizgesio, elastingumo, natūralaus kritimo ir pan.

Mano patarimas – neprisirišti prie vieno produkto ir nepulti išmesti to, kuris šiandien jums netiko. Galbūt jis tiks rytoj.

Tai nereiškia, kad nusipirkai produktų garbanotiems plaukams ir dabar tik juos tenaudosi. Nieko panašaus. Gali būti, kad nuvažiuosite ten, kur labai saulėta, pabūsite porą savaičių, dar labiau nušviesės, išsausės plaukai, ir turimų produktų galbūt nebeužteks.

Mano patarimas – neprisirišti prie vieno produkto ir nepulti išmesti to, kuris šiandien jums netiko. Galbūt jis tiks rytoj. Geriausia turėti keletą ir juos kaitalioti. Mūsų plaukai kasdien atrodo kitaip – tai lemia oras, savijauta, aplinka, tad ir produktai – šiandien tinka vienas, ryt gali tikti kitas.

– Užsiminėte, kad moterys darosi trumpalaikį cheminį sušukavimą vykdamos atostogų, kai nenori perdėtai rūpintis plaukais. Ar tai reiškia, kad su garbanomis mažiau vargo?

– Manau, kad garbanos reikalauja mažai priežiūros, ypač vasarą, kai gali leisti plaukams patiems išdžiūti, garbanas suformuoti naudojant tam tikrą priemonę – purškiamą losjoną, aliejų ar dar ką nors. Tiesiog ant šlapių plaukų dedama priemonė, formuojamos garbanos ir leidžiama natūraliai joms išdžiūti.

– Klausant jūsų atrodo, kad cheminis sušukavimas nėra joks siaubas, kaip yra tekę girdėti. Pati esu svarsčiusi jį pasidaryti, bet tuos kelis kartus iš skirtingų specialistų išgirdau tą patį: „Negadink plaukų.“ Tai kuo iš tiesų plaukams kenkia cheminis sušukavimas ir kodėl patys plaukų stilistai atkalba jį darytis?

– 80 proc. merginų, moterų vaikšto dažytais plaukais. Dažant natūralus plaukas lygiai taip pat pažeidžiamas, suardoma jo struktūra kaip ir atliekant cheminį sušukavimą. Net kerpant „sizzling'u“ – kai traukiama žirklėmis per plauką, jis yra pažeidžiamas.

Mano įžvalga tokia: kiekvieno žmogaus galva yra skirtinga, tad reikia žinoti susukimo technikas, kaip tinkamai išdėstyti suktukus ant galvos paviršiaus, kad tos garbanos būtų gražios, natūralios. Gali būti ir taip, kad vieną suktuką teks sukti į vieną pusę, kitą – į kitą. Smilkinių zonoje galima naudoti šiek tiek stambesnius suktukus, viršugalvyje – šiek tiek smulkesnius. Visa tai priklauso nuo klientės plaukų struktūros, ilgio, galvos formos.

Ši paslauga Lietuvos salonuose nėra per daug kultivuojama, nėra tiek daug klienčių, kurios darytųsi cheminį sušukavimą, manau, kad mūsų meistrai tiesiog yra praradę įgūdžius. Todėl jiems paprasčiau atsisakyti tai daryti, pasakyti, kad bus pažeisti plaukai ir pan. Manau, kad meistrams reikėtų labiau padirbėti ta linkme arba žinoti, kas tai daro, ir rekomenduoti savo klientėms.

– Daugiau kaip tris dešimtmečius moteris puošiate garbanomis. Kaip per tą laiką ši paslauga evoliucionavo?

– Labai smarkiai. Anksčiau buvo vienas vienintelis preparatas visiems plaukams – nesvarbu, žili, sunkiai besisukantys, dažyti, stori, ploni. Galbūt iš tų laikų ir yra atėjęs manymas, kad sugadinsi plaukus.

Dabar viskas kitaip. Gali pasirinkti cheminį sušukavimą, kuris laikytų pusantro mėnesio, kuris laikytų, kol ataugs plaukai, galima jį daryti tik prie šaknų – pakelti plaukus ir pan.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius