Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

1200 km žygio pėsčiomis „Už švarią Lietuvą!“ dienoraštis: Druskininkai – Vilkanastrai (13 km)

Žygeiviai įveikė jau 50 iš 80-ies žygio dienų. Vakarykštės dienos įspūdžiais dalinasi Ugnius Raugalas. Nuotraukos žygeivių, kalba neredaguota.
49 diena
49 diena

49 diena

Spalio 3 d.

Druskininkai – Vilkanastrai (13 km)

Atsikėlus po poilsio Druskininkų kempinge paaiškėjo, kad šeštadienio atkarpai prie keturių žygio „Už švarią Lietuvą!“ senbuvių prisijungė dar aštuoni projekto idėją palaikantys dalyviai. Kas automobiliais iš Kauno, kas autobusu iš Vilniaus atvažiavo, o kas tiesiog pėstute nuo Druskininkų prisijungė. Susipažinę išklausėme kasrytinį žygio iniciatoriaus Giedriaus Bučo įžanginį žodį, primenantį apie žygio tikslus – šviesti visuomenę apie perteklinį vartojimą ir jo poveikį gamtai.

Žygio pėsčiomis aplink Lietuvą metu grožimasi mūsų šalies kraštovaizdžiais bei renkamos pakeliui rastos šiukšlės, kurios vėliau rūšiuojamos, analizuojamos, apie jas vedama įvairi statistika, atspindėsianti žmonių vartojimo įpročius, o Kaune, santakos slėnyje iš dalies surinktų atliekų auga meninė instaliacija „Vartojimo dėlionė“.

Akcijos organizatoriai taip pat pasidžiaugė šiai atkarpai prie žygio dalyvių su žmona prisijungusiu ilgamečiu aktyviu visuomenininku, vienos pirmųjų aplinkosauginių nevyriausybinių organizacijų Lietuvoje – bendrijos „Atgaja“ steigėju, žygio ambasadoriumi Saulium Pikšriu. Buvo labai įdomu išgirsti jo dar ikisąjūdinius laikus siekiančią patirtį su bendraminčiais organizuojant ekologinį protesto žygį bei kitas gamtosaugines akcijas.

Na, o šeštadienio maršrutas driekėsi per Druskininkus, už jų šiek tiek paėjus palei Nemuną mišku pasukome link Didžiasalio, kur mus pasitiko toliau lydėjęs nedidelis lietus. Apylinkėse matėme keletą gražių sodybų, pasivaišinome skaniais krituoliais obuoliais, pamojavome netoli saulės elektros jėgainės besiganančioms karvėms ir galiausiai praėję tarp dviejų Bilso pavadinimą turinčių ežerų (Bilsas Baltajis ir Bilsas Juodajis) – pasiekėme dienos tikslą Vilkanastruose.

Čia gražioje sodyboje mus šiltai priėmė Giedriaus tetos šeimyna. Šios dienos maršrutas nebuvo ilgas, bet spėta pasidžiaugti ir gamtos grožiu, ir tarpusavy pasidalintomis istorijomis, ir tuo, kad kai kuriose atkarpose šiukšlių šįsyk buvo palyginti nedaug. Visų dvylikos šios dienos žygeivių surinktus nepilnus pusmaišius šįsyk sutalpinome į du šiukšlių maišus, kuriuos pasvėrus paaiškėjo, kad surinkta 12,3 kg. atliekų, o jas išrūšiavus vėl žinoma dominavo plastikas, įvairios kombinuotos pakuotės, maišeliai, cigarečių pakeliai bei stikliniai buteliai.

Tarp įdomesnių radinių šįsyk buvo apsamanojusių batų pora bei keletas kadaise iššautų raudonų šovinių. Padiskutavę apie žmonių greito vartojimo įpročius, kurių didžiosios dalies atliekų deja perdirbti praktiškai nebegalima, suskaičiavome ir pasvėrėme atskirų rūšių atliekas kaip ir kasdien suvesdami bendrą viso žygio statistiką papildančią duomenų formą. Tinkamas atliekas atrinkome instaliacijai. Paaiškėjo, kad iš viso šiandien surinkome 477 vienetus įvairių šiukšlių.

Pasistiprinę Giedriaus tetos paruošta vakariene (makaronų sriuba bei kugeliu su grybų padažu) ilsėjomės ir įvairiais būdais kaupėmės ateinančiai dienai – kas toliau diskutuodami ir ieškodami atsakymų į aplinkosauginius klausimus, kas šokinėdami ant batuto, kas vaikščiodami ar supdamiesi prie ežero. Vakaro eigoje taip pat gimė netikėtas kanklių ir ukulėlės duetas, o dar paaiškėjo, kad toje pačioje sodyboje vyksta kasmetinis tapybos pleneras „Visual Arts Druskininkai“, anksčiau buvęs žinomas „Raigardo“ vardu. Iš jo bendraorganizatorės, legendinio kultūros leidinio „Nemunas“ dabartinės redaktorės Erikos Drungytės netikėtai sulaukėme kvietimo į vakaro programą, kurioje savo unikalios stilistikos darbus tądien pristatinėjo Kretingos menininkas Andrius Miežis.

Taip pat turėjom progos susipažinti su Jūratės Mazur Jukštienės kūryba, kuri savo darbus kuria naudodama apylinkių gamtoje rastas natūralias medžiagas, spalvas išgaudama iš įvairių augalų, jų lapų, žiedų, žievių ar uogų, kas žinoma taip pat gan koreliuoja su žygio idėjomis. Paskutinis jos darbas „nutapytas“ tiesiog Dzūkijos miškuose rastais grybais. Susipažinę su dar kelių menininkų darbais ir palinkėję labos nakties plenero dalyviams iškeliavome ilsėtis.

Beje, vakaras džiugino giedruma – plika akimi matėsi ne tik žvaigždės ir mėnulis, bet ir bent 3 planetos. Tikimės, kad kartu su debesimis vėjas nupūtė ir pastarąją dieną virš Lietuvos „kabojusią“ oro taršą. Sekmadienio rytą laukia maudynės ežere ir kelionė į Veisiejus. Žygis pėsčiomis „Už švarią Lietuvą!“ tęsiasi iki spalio 30 dienos. Prisijungti bet kuriame taške vienai ar kelioms atkarpoms kviečiami visi. Už priėmimą nakvynei ir nuostabų maistą dėkojame „Baltajo Bilso“ sodybai, bei nuostabioms šeimininkėms Almai ir Vitai.

Įspūdžius užrašė žygeivis Ugnius Raugalas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius