Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

7 nemokami Londono muziejai, kuriuos tikrai verta aplankyti

Pasaulyje yra nedaug miestų, savo muziejais galinčių prilygti Londonui. Šiame mieste yra beveik 200 muziejų ir galerijų. Geriausia tai, kad daugelis Londono muziejų – visiškai nemokami.
Gamtos istorijos muziejus Londone
Gamtos istorijos muziejus Londone / 123RF.com nuotr.
Temos: 2 Londonas Muziejus

Nors daugelyje Londono muziejų nuolatinės ekspozicijos yra nemokamos, už laikinas ar specialias parodas, ekskursijas, seminarus ir pokalbius gali tekti susimokėti. Dėl COVID-19 gali reikėti bilietą iš anksto užsisakyti internetu, kad būtų garantuotas nemokamas įėjimas. Tai itin aktualu piko metu – savaitgaliais ar švenčių dienomis, rašoma „TripAdvisor“ interneto svetainėje.

Daugelyje Londono muziejų taip pat nemokami „vėlyvieji vakarai“. Jų metu rengiamos specialios programos ir pavyksta gauti nemokamą įėjimą į kai kurias mokamas parodas.

Pateikiame įdomiausius nemokamus muziejus Londone.

1. Britų muziejus

Britų muziejus – lankomiausias objektas Jungtinėje Karalystėje. Šis muziejus vadinamas pirmuoju nacionaliniu viešuoju muziejumi pasaulyje, turinčiu vieną gausiausių istorinių kolekcijų. Jame sukaupta daugiau kaip 8 mln. eksponatų, apimančių visą žmonijos istoriją (tai maždaug 2 mln. m.).

Tarp populiariausių nuolatinių ekspozicijų – Rozetės akmuo, padedantis atskleisti senovės Egipto hieroglifus, ir Partenono skulptūros, kadaise puošusios Atėnų Akropolį Graikijoje. Už galerijų ribų – graikų šventyklos įkvėptas įėjimas ir didžiulis stiklo stogas Didžiajame kieme. Jie taip pat sužavi kiekvieną muziejaus lankytoją.

123RF.com nuotr. / Egipto kolekcija Britų muziejuje Londone
123RF.com nuotr. / Egipto kolekcija Britų muziejuje Londone

2. Sero Džono Souno muziejus

Seras Džonas Sounas (angl. Sir John Soane) buvo vienas žymiausių britų architektų. Jis tris namus pavertė muziejumi. Čia jis pats kaupė antikvariatus, brangenybes, architektūrinius modelius ir brėžinius. Prieš mirtį, 1837 m. jis paliko vieną norą: išsaugoti jo namus ir kolekciją tokią, kokią sukūrė, ir neimti jokių mokesčių, kad visa tai įkvėptų bei šviestų žmones.

Egiptietiški sarkofagai, garsių senovės pasaulio paminklų gipsiniai modeliai – tai tik maža dalis to, kas Sero Džono Souno muziejuje tarsi nukelia į praeitį.

Vida Press nuotr. / Sero Džono Souno muziejus Londone
Vida Press nuotr. / Sero Džono Souno muziejus Londone

3. Nacionalinė galerija

Nacionalinėje galerijoje Londone eksponuojama daugiau kaip 2300 meno kūrinių, sukurtų per pastaruosius 700 metų. Tarp kūrinių autorių – Mikelandželas, Karavadžas ir Vermejeris, todėl nėra keista, kad ši vieta – vienas lankomiausių meno muziejų pasaulyje. Apžiūrint šią, rūmuose įsikūrusią galeriją, tarp kitų šedevrų galima pamatyti Vincento van Gogo paveikslų grupę „Saulėgrąžos“, Sandro Botičelio kūrinį „Venera ir Marsas“.

Nacionalinė galerija yra centrinėje Trafalgaro aikštės dalyje, todėl ją patogu įtraukti į bet kurį Londono maršrutą.

123RF.com nuotr. / Nacionalinėje galerija Londone
123RF.com nuotr. / Nacionalinėje galerija Londone

4. Viktorijos ir Alberto muziejus

Viktorijos ir Alberto muziejaus dizaino ir meno kolekcijos apima paskutiniuosius 5000 metų. Čia galima apžiūrėti įvairiausius nuostabaus dizaino objektus: drabužius, papuošalus, baldus, indus, metalo dirbinius, plakatus ir net tapetus.

Tarp Viktorijos ir Alberto muziejaus įdomybių – Ogiusto Rodeno skulptūra „Kibelė“ ir neįprastas prancūzų dizainerės Elsa Schiaparelli vakarinis paltas.

123RF.com nuotr. / Viktorijos ir Alberto muziejus Londone
123RF.com nuotr. / Viktorijos ir Alberto muziejus Londone

5. Gamtos istorijos muziejus

Daugelis Gamtos istorijos muziejuje apsilanko tik dėl to, kad pasigrožėtų didingu mėlynojo banginio skeletu, kabančiu nuo aukštų, Viktorijos laikų salės lubų skliautų. Būtinai reikėtų skirti laiko ir apžiūrėti likusią gausią gamtos istorijos kolekciją. Čia sukaupta daugiau kaip 80 mln. eksponatų, demonstruojančių Žemės geologiją, florą ir fauną.

Šiame muziejuje yra natūralaus dydžio įvairių kraštovaizdžių dioramos, jau išnykusių gyvūnų fosilijos ir net žemės drebėjimo simuliatorius, tai – puikus pasirinkimas visai šeimai.

123RF.com nuotr. / Dinozauro skeletas Gamtos istorijos muziejuje Londone
123RF.com nuotr. / Dinozauro skeletas Gamtos istorijos muziejuje Londone

6. Granto zoologijos muziejus

Jei įdomus gamtos pasaulis ir tai, ką galima pamatyti pro mikroskopą, reikėtų aplankyti Granto zoologijos muziejų. Čia, vienoje Londono universiteto patalpoje, sukaupta daugiau kaip 68 000 zoologijos eksponatų.

Muziejuje galima pasigrožėti retu kvagos skeletu ir išnykusių Dodo paukščių kaulais. Šie egzemplioriai kruopščiai prižiūrimi, o nuo 1827 m. tarnauja kaip mokomoji kolekcija studentams.

123RF.com nuotr. / Eksponatai Granto zoologijos muziejuje Londone
123RF.com nuotr. / Eksponatai Granto zoologijos muziejuje Londone

7. Londono muziejus

Nors Londono muziejus dažnai lieka nepastebėtas, nes jį užgožia žinomesni Londono nacionaliniai muziejai, šis muziejus pasakoja apie Londono, kaip romėnų gyvenvietės, pradžią ir dabartį. Tai puikus būdas susipažinti su plačia šios kultūros sostinės raida.

Tarp svarbiausių eksponatų – romėnų kambarys, kuriame yra 300 m. po Kr. datuojama mozaika, multimedijos šou apie 1666 m. Didįjį gaisrą, 2012 m. Londono vasaros olimpinių žaidynių atributai.

123RF.com nuotr. / Londonas
123RF.com nuotr. / Londonas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas