Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

82-ejų močiutė papasakojo apie aligatoriaus išpuolį: „Buvau tokiame šoke, kad nejaučiau jokio skausmo“

82 metų moteris papasakojo, kokį siaubą patyrė, kai ją užpuolė 8 pėdų (apie 2,45 m) ilgio aligatorius, kuris ją nutempė į vandenį, o ji per stebuklą išsigelbėjo, rašoma „Daily Mail“.
Elsie Kyle buvo užpulta aligatoriaus
Elsie Kyle buvo užpulta aligatoriaus / Vida Press / Susie Coen / „The Telegraph“ nuotr.

Elsie Kyle 2021 m. rugsėjį netoli savo namų Hilton Hed Ailande, Pietų Karolinoje, vedžiojo savo šunį Lulu, kai didžiulis aligatorius staiga užgriuvo ant jos kojų.

„Bandžiau bėgti, bet praradau pagrindą. Aligatorius iššoko iš vandens ir kando man į kojas. Tai buvo pirmas įkandimas. Buvau tokiame šoke, kad nejaučiau jokio skausmo. Tai buvo panašu į didžiulį trenksmą“, – „Telegraph“ sakė ji.

Buvau tokiame šoke, kad nejaučiau jokio skausmo.

Ponia Kyle papasakojo, kad kai aligatorius atliko mirties ritinį – medžioklės taktiką, siekdamas dezorientuoti ir nuskandinti grobį – ji bakstelėjo pirštu jam į akį.

Susie Coen / „The Telegraph“ nuotr. / Elsie Kyle buvo užpulta aligatoriaus
Susie Coen / „The Telegraph“ nuotr. / Elsie Kyle buvo užpulta aligatoriaus

Laimei, jos kaimynai Mary Montour ir Layne‘as Carveris išgirdo šauksmą ir puolė ją gelbėti.

„Maniau, kad ji įkrito, bet kai ją tempiau, ji pradėjo rėkti – aligatorius man nukando koją“, – „Hilton Head Monthly“ sakė ponia Montour.

Kai ponia Montour traukė Kyle už rankų, ponas Carveris pribėgo padėti ir tris kartus kastuvu trenkė plėšrūnui per galvą.

Hilton Hed Ailando ugniagesniai ir vietos policijos pareigūnai į įvykio vietą atskubėjo 8.19 val. Aligatorius buvo pašalintas iš zonos ir eutanazuotas. Ponios Kyle šuo nenukentėjo.

Paskui Kyle buvo skubiai nuvežta į ligoninę, kur jai buvo atliktos kelios rekonstrukcinės operacijos. Jai į kojas įtaisyti metaliniai strypai, persodinta oda. Nepaisant to, kad jai pasisekė pasveikti, ji nebegali vaikščioti be pagalbos.

Susie Coen / „The Telegraph“ nuotr. / Elsie Kyle buvo užpulta aligatoriaus
Susie Coen / „The Telegraph“ nuotr. / Elsie Kyle buvo užpulta aligatoriaus

„Negaliu net pradėti pasakoti, ką išgyvenau. Aligatorius manęs nenužudė, bet tikrai atėmė tai, kas man liko iš normalaus gyvenimo“, – „Telegraph“ sakė ji.

„Chirurgas ortopedas manė, kad jam gali tekti pašalinti mano kojas, bet paskui pasakė, kad aš esu 80 metų senumo stebuklas“, – „Hilton“ laikraščiui pasakojo ji.

Poniai Kyle, 28 metus gyvenančiai Hilton Hed Ailande, dabar padeda jos dukra Maria, kuri rūpinasi jos kasdieniais poreikiais.

Vos prieš savaitę ir vos už 10 kilometrų nuo vietos, kur buvo užpulta ponia Kyle, 10 pėdų (3,05 m) aligatorius nužudė 69 metų Holly Jenkins – tai buvo antras mirtinas aligatoriaus išpuolis toje pačioje apygardoje per mažiau nei metus – po 88 metų senolės žūties 2022 metų rugpjūtį.

Aligatorius, saugojęs išniekintą aukos kūną, buvo rastas lagūnos pakraštyje netoli žuvusios moters namų ir golfo klubo. Žvėris buvo saugiai pašalintas iš teritorijos ir eutanazuotas.

Aligatorius, saugojęs išniekintą aukos kūną, buvo rastas lagūnos pakraštyje netoli žuvusios moters namų.

Hilton Hed Ailandas yra prabangiame Boforto apygardos rajone ir yra nuolat vertinamas kaip viena geriausių vietų gyventi Pietų Karolinoje.

Pastaraisiais metais JAV, ypač Floridoje ir Pietų Karolinoje, padaugėjo atakų ir susidūrimų su aligatoriais.

Iki 2022 m. Pietų Karolina išgyveno daug aligatorių atakų, kai valstija pranešė apie penkis aligatorių išpuolius per metus, iš kurių du buvo mirtini.

Vida Press nuotr. / Aligatorius Floridoje
Vida Press nuotr. / Aligatorius Floridoje

Remiantis statistiniais duomenimis, Floridoje aligatorių atakų nuo 1971 iki 1986 m. padaugėjo nuo maždaug 6 per metus iki beveik 10 per metus nuo 1987 iki 2017 m.

Pasak mokslininkų, Floridoje didėjant gyventojų skaičiui, daugėja ir aligatorių atakų.

„Kadangi žmonių populiacija kėsinasi į aligatorių buveinę, daugėja išpuolių ir skundų“, – teigia JAV sveikatos institucijų atstovai.

Per pastaruosius du dešimtmečius Pietų Karolinos gyventojų skaičius išaugo beveik 30 proc.

Konkrečiai Boforto apygardoje, kurioje įsikūręs Sun City Hilton Head – gyvenamoji bendruomenė, kurioje įvyko mirtinas išpuolis, – gyventojų skaičius nuo 1990 m. iki 2010 m. išaugo 88 proc., o nuo to laiko – 24 proc.

Vida Press nuotr. / Aligatorius Floridoje
Vida Press nuotr. / Aligatorius Floridoje

Šių metų vasario mėn. prie tvenkinio Floridoje 85 metų moterį mirtinai sudraskė dešimties pėdų (3,05 m) aligatorius, kai ji bandė išgelbėti savo šunį iš roplio gniaužtų.

Užpuolimas įvyko kaimynės, kuri, bandydama padėti moteriai, karštligiškai skambino pagalbos telefonu 911, akivaizdoje. Moters šuniukas po užpuolimo išgyveno. Aligatorius vėliau buvo sučiuptas ir užmigdytas.

Pensininkė vedžiojo savo šunį prie tvenkinio prie Spanish Lakes Fairways bendruomenės Fort Pirso mieste, kai aligatorius pakilo iš vandens ir pagriebė šunį.

Moteris bandė ištraukti šunį iš aligatoriaus nasrų, tačiau roplys užpuolė ją pačią ir nusitempė į tvenkinį, „CBS News“ pasakojo liudininkas.

Boforto apygardos šerifo biuras anksčiau pranešė, kad 88 metų moteris buvo rasta negyva šalia aligatoriaus, kuris, kaip pranešama, saugojo jos kūną.

Frankas Robbas, priešistorinių plėšrūnų ekspertas, pasvėrė priežastis, lėmusias išpuolių padažnėjimą.

Tokie konfliktai tampa vis dažnesni, bet dėl to kaltas ne aligatorius.

Robbas, gerai žinomas „aligatorių gaudytojas“ Floridoje, dabar skiriantis savo laiką tyrimams, „Fox35“ sakė manantis, kad užpuolimų priežastis yra gyventojų skaičiaus augimas Floridoje.

„Kuo labiau plečiasi Florida, kuo daugiau žmonių atvyksta į Floridą, kuo daugiau žmonių čia susigrūdame, tuo labiau užstatome pelkių ir laukinių vietovių teritorijas“, – „FOX35“ sakė Robbas.

„Tokie konfliktai tampa vis dažnesni, bet dėl to kaltas ne aligatorius. Aligatorius nenori to daryti ir, žinoma, to nenori žmonės“, – pridūrė jis.

Tai ne aligatoriaus kaltė, sakė Robbas. Jis taip pat ragina piliečius vadovautis sveiku protu ir išlikti budriems, pavyzdžiui, „nevedžioti savo šuns prie pat vandens, kuriame gali būti aligatorius“.

88 metų Nancy Ann Jackson Becker mirė 2022 m. rugpjūtį, kai ją užpuolė aligatorius, kai ji buvo už savo namų Sun City Hilton Head.

Ji buvo ketvirtas asmuo šalyje, pasidavęs aligatoriaus atakai per mažiau nei 11 savaičių, o tai reiškia keturias mirtis tik per 76 dienas.

Prieš maždaug kelias savaites Floridoje trylikametis išgyveno aligatoriaus užpuolimą, kai roplys paleido jo dešinę koją tik po to, kai jis jam smogė.

„GoFundMe“ nuotr. / Prieš maždaug kelias savaites Floridoje trylikametis išgyveno aligatoriaus užpuolimą
„GoFundMe“ nuotr. / Prieš maždaug kelias savaites Floridoje trylikametis išgyveno aligatoriaus užpuolimą

Gabrielis Klimis žaidė su draugais Howell Creek netoli Orlando. Jis nušoko nuo tilto, virve bandydamas perplaukti upelį, kai kažką pajuto.

Aligatorius pakibo ant jo dešinės kojos. Klimis puikiai suprato, koks pavojus jam gresia.

Taip pat praėjusią savaitę aligatorius puolė žveją prie Pietų Karolinos tvenkinio, kol šis nubėgo į saugią vietą.

Akimirka, kai jis bėgo nuo žvėries, buvo užfiksuota vaizdo kamera. Vaizdo įrašą užfiksavo turistas, kuris praėjusią savaitę su šeima lankėsi laivų statykloje Hilton Hed Ailande.

Micahas Kimberlinas sakė, kad su žmona ir trimis vaikais važiavo dviračiu, kai pastebėjo aligatorių.

Stebėjimo kamerų vaizdo įraše matyti, kaip žvejys su meškere rankoje stovi ant žole apaugusio tvenkinio krašto, kai staiga pasirodo aligatorius ir metasi į jį.

Norint išvengti aligatoriaus užpuolimo, svarbu laikytis atstumo, vengti šerti gyvūnus, išlikti budriems ir maudytis tam skirtose vietose.

Matėsi, kaip vyras bėga nuo ežero į kitą pusę, o netoliese buvusi moteris, laikanti fotoaparatą, taip pat bėga iš baimės. Vyrui pavyko pabėgti nesusižeidus.

Aligatoriai aktyvesni pavasarį ir rudenį, ypač auštant ir temstant. Nors aligatorių užpuolimų daugėja, jie vis dar yra itin retas reiškinys.

Norint išvengti aligatoriaus užpuolimo, svarbu laikytis atstumo, vengti šerti gyvūnus, išlikti budriems ir maudytis tam skirtose vietose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius