Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Kraują stingdanti akimirka: nufilmuota, kaip banginis žudikas į gabalus plėšo prabangią jachtą

„Daily Mail“ pasidalijo bauginančia akimirka, kai orkos banginis apiplaukia prabangią jachtą ir žiauriai nuplėšia jos vairo dalį, palikdamas įgulą dreifuoti prie Gibraltaro krantų.
Orka
Orka / 123RF.com nuotr.

48 pėdų (apie 15 metrų) katamaranas buvo užpultas pristatymo kelionės metu, o filmuotoje medžiagoje matyti, kaip banginis nukando laivo dalį, kuri yra labai svarbi vairui valdyti.

Laivo „Bali 4.8“ kapitonas, kuris ir anksčiau yra patyręs orkų atakų tame rajone, sakė, kad pastebėjo „neįprastą laivo judesį“, o paskui pamatė, kaip išplaukė keturių ar penkių orkų būrys, rašoma „Daily Mail“.

61 metų čekų kapitonas Danielis Krizas sakė, kad jo pirmoji reakcija buvo: „Prašau! Tik ne vėl.“

Danielis aprašė bejėgiškumo jausmą, kai suprato, kad galingi gyvūnai nusitaikė į jo jachtą.

„Patariau savo įgulai būti ramiai. Nebendrauti su orkomis. Žmogus nedaug ką gali padaryti. Jos labai galingos ir protingos“, – teigė jis.

Kapitonas teigė, kad jis buvo vienas pirmųjų, kurio laivą užpuolė dar 2020 m. Tada jį apsupo aštuonios orkos ir apie valandą stumdė laivą.

Tuomet jos nulaužė vairą, todėl laivą reikėjo vilkti. Dabar, sako jis, orkų atakos tapo dar rafinuotesnės.

„Pirmą kartą girdėjome, kaip jos bendravo po laivu. Šį kartą jos buvo tylios ir joms neužteko tiek daug laiko, kad sugadintų abu vairus. Atrodo, kad jos tiksliai žinojo, ką daro. Jos daugiau nieko nelietė, – aiškino Danielis.

123RF.com nuotr. / Orka
123RF.com nuotr. / Orka

– Maždaug po 15 minučių jos išplaukė, o mes pradėjome judėti Barbatės kryptimi. Staiga viena didelė suaugusi orka pradėjo mus persekioti. Po poros minučių ji jau buvo po laivu, tuomet supratome, kad dar liko gabalėlis stiklo pluošto ir ji norėjo užbaigti darbą. Paskui jų daugiau nebematėme.“

Staiga viena didelė suaugusi orka pradėjo mus persekioti.

Danieliui ir jo įgulai teko naudoti laivo variklius, kad galėtų nuplaukti į netoliese esantį uostą, kur jie buvo įstrigę 10 dienų, nes laukė, kol bus pristatyti nauji vairai.

Pasak jo, maždaug 700 000 svarų sterlingų (816 tūkst. eurų) kainuojančio laivo vairų keitimas kainavo apie 2000 svarų sterlingų (apie 2330 eurų).

Balandžio mėnesio filmuota medžiaga, kuria pasidalijo jachtų pardavimo bendrovė „Catamaran Guru“, suteikia neįtikėtinų įžvalgų apie didžiulę žinduolių galią ir intelektą, nes ekspertai diskutuoja, ar jų elgesys yra agresyvus, ar žaismingas.

123RF.com nuotr. / Orka
123RF.com nuotr. / Orka

Ispanijos „Salvamento Maritimo“ išgelbėtų laivų skaičius šiais metais beveik padvigubėjo, palyginti su visais 2022 m., – Gibraltaro sąsiauryje buvo išvilkti 24 buriniai laivai.

Ispanijos vandenyse gyvena maždaug 60 orkų, daugiausia jų yra prie Galisijos krantų ir Gibraltaro sąsiauryje, kur pastaruoju metu buvo įvykdyta daugiausia išpuolių.

Specialistai tikisi, kad stebėdami banginius žudikus GPS žymenimis jie galės užkirsti kelią šiems išpuoliams.

Danielis papasakojo, kad visi iki šiol jam žinomi būdai, kaip apsisaugoti nuo šių jūrų gyvūnų, buvo nesėkmingi.

„Yra labai daug nuomonių, kaip išvengti arba atbaidyti orkas“, – sakė Danielis.

123RF.com nuotr. / Orka
123RF.com nuotr. / Orka

Anot jo, dabar rekomenduojama plaukti arčiau kranto. Orkų atbaidymui naudojami smėlio maišai ir signalinės raketos.

„Net jei pamatysite jas anksčiau, nei jos pamatys jus, nelabai ką galite padaryti“, – teigė jis.

Orkų išpuoliai prieš laivus vis dažniau pasitaiko Ispanijos pietinės pakrantės rajone, todėl vis daugiau laivų ir įgulų atsiduria pavojuje.

Britų jūreivis, kurio laivas buvo užpultas prieš keletą savaičių, teigė, kad išpuolių mastas „yra kur kas didesnis, nei žmonės manė“.

Iainas Hamiltonas papasakojo, kaip prie Gibraltaro krantų banginiai žudikai jo jachtą mėtė „kaip skudurinę lėlę“.

60 metų kapitonas kelioms dienoms liko įstrigęs uoste po to, kai penkių banginių būrys sudaužė jo laivą „Butey of the Clyde“ ir nuplėšė abu vairus.

Banginiai žudikai jo jachtą mėtė „kaip skudurinę lėlę“.

Jis sakė, kad orkos surengė „surežisuotą“ laivo užpuolimą, tačiau jis mano, kad jos „žaidė su vairais ir tiesiog netyčia padarė laivą labai pažeidžiamą, taigi atsidūrė labai pavojingoje situacijoje“.

Kita britų jūreivė April Boyes papasakojo apie savo siaubą, kai praėjusį mėnesį ją apsupo banginiai žudikai, užpuolę laivą, kuriuo ji plaukė iš Azorų salų į Gibraltarą.

31 metų A.Boyes, kalbėdama laidoje „This Morning“, papasakojo apie baisų susidūrimą su orkomis, kurios daugiau nei valandą prie Ispanijos krantų nuolat rėžėsi į laivą.

123rf.com nuotr. / Orka
123rf.com nuotr. / Orka

Praėjusį mėnesį paaiškėjo, kad už daugelį išpuolių gali būti atsakinga banginio žudiko patelė, praminta Baltąja Gladis, kuri, kaip manoma, buvo traumuota po susidūrimo su laivu, todėl ji kitas orkas išmokė juos pulti.

Mokslininkai mano, kad Baltoji Gladis keršija laivams mokydama orkas, kurios jau nuskandino dvi jachtas.

Jie mano, kad „kritinė agonijos akimirka“, kai Baltoji Gladis galėjo susidurti su laivu arba patekti į nelegalius žvejybos tinklus, paskatino jos agresiją prieš laivus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius