Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2021 05 24 /13:54

Baltarusijos vengia kitos oro linijos, bet ne „Ryanair“: airių lėktuvas – ir vėl netoli Minsko

Pirmadienį oro linijos viena po kitos skelbia, kad po to, kai Baltarusija privertė Minske nutūpti „Ryanair“ lėktuvą, neskraidys virš šios šalies oro erdvės. Tokį sprendimą pirmieji paskelbė Latvijos „airBaltic“, Vengrijos „WizzAir“, netrukus pranešta, kad ir užsakomuosius reisus į atostogų šalis iš Lietuvos vykdančios oro linijos keis maršrutus. Tačiau „Ryanair“, kurios lėktuvas ir buvo nutupdytas pasitelkus naikintuvą, savo planų nekeitė – Airijos oro linijų lėktuvas pirmadienį ir vėl skrido virš Baltarusijos.
Oro linijos vengia Baltarusijos, bet ne „Ryanair“: airių lėktuvas – ir vėl joje
Oro linijos vengia Baltarusijos, bet ne „Ryanair“: airių lėktuvas – ir vėl joje

Oro linijos viena po kitų keičia maršrutus

Atsakydama į 15min klausimus „airBaltic“ spaudos tarnyba informavo, kad Baltarusijos oro erdvės bus vengiama tol, kol „situacija taps aiškesnė arba bus priimtas pareigūnų sprendimas“.

Latvijos oro bendrovė jau pirmadienį ryte nebeskrido virš Baltarusijos – šiek tiek pakeitė skrydžio Odesa–Ryga maršrutą, kad būtų išvengta šios šalies oro erdvės. BT410 skrydžio iš Rygos į Ukrainą metu buvo pasirinkta skristi vakariau – virš Lenkijos, o ne virš Baltarusijos.

flightradar24.com iliustr./„airBaltic“ nusprendė neskraidyti virš Baltarusijos oro erdvės: jau keičia maršrutus
flightradar24.com iliustr./„airBaltic“ nusprendė neskraidyti virš Baltarusijos oro erdvės: jau keičia maršrutus

Pakeistas buvo ir maršrutas tarp Rygos ir Tbilisio:

Skrydis Ryga-Tbilisis
Skrydis Ryga-Tbilisis

„Mūsų keleivių ir darbuotojų saugumas bei sveikata yra pagrindinis oro linijų prioritetas“, – teigia „airBaltic“.

Kaip pastebėjo aviacijos ekspertas Simonas Bartkus, savo maršrutą sekmadienį pakoregavo ir „GetJet Airlines“. Jų lėktuvas iš Herakliono į Vilnių skrido taip, kad nereikėtų patekti į Baltarusijos oro erdvę.

„Į priekį skrido tiesesniu keliu per Baltarusiją“, – pažymėjo S.Bartkus.

„WizzAir“ vyresnysis korporatyvinės komunikacijos vadovas Andrasas Rado BNS informavo, jog skrendant iš Kijevo į Taliną vengiama Baltarusijos erdvės, o situacija toliau stebima.

„Galime patvirtinti, kad pirmadienio skrydis iš Kijevo į Taliną yra nukreiptas, išvengiant Baltarusijos oro erdvės. Mes nuolat stebime ir vertiname situaciją“, – teigė A.Rado.

Užsakomuosius skrydžius iš Lietuvos į šiltuosius kraštus vykdanti „Avion Express“ taip pat keičia maršrutus. „Avion Express“ tikrai neskraidys virš Baltarusijos. Pasikoregavo savo planus, savo partnerius informavo", – 15min sakė „Avia Solutions Group“, kuriai priklauso oro linijos, atstovė spaudai Vilma Vaitiekūnaitė.

Bendrovės nuotr./„Avion Express“
Bendrovės nuotr./„Avion Express“

Pasak jos, nors skrydžiai gali šiek tiek pailgėti, tačiau nedaug – galbūt 15–20 minučių, priklausomai nuo krypties. Tačiau keleiviai kaip tik turėtų būti labiau patenkinti: „Jiems turėtų atsirasti daugiau psichologinės ramybės, jie turėtų jaustis saugesni.“

Baltarusiją aplenks ir kitos „Avia Solutions Group“ grupės įmonės, kurios užsiima keleivių pervežimu.

„Ryanair“ lėktuvas – ir vėl Baltarusijoje

Anot „airBaltic“, Europos Sąjungos aviacijos saugos agentūra (EASA) sekmadienį rekomendavo skrendant į Minską ar virš jo „elgtis atsargiai“. Nepaisant to, virš Baltarusijos galima ir toliau matyti nemažai lėktuvų.

Galbūt keistai atrodo „Ryanair“ sprendimas – jos lėktuvas sekmadienį buvo prievarta nutupdytas Minske, bet oro bendrovė maršrutų nekeitė, ir pirmadienio popietę Baltarusijos oro erdve ir vėl skrido airių lėktuvas.„Boeing“ orlaivis keleivius skraidino iš Kipro į Estiją.

flightradar24.com iliustr./"Ryanair" skrydis iš Kipro į Estiją
flightradar24.com iliustr./"Ryanair" skrydis iš Kipro į Estiją

„Ryanair“ teigė laukianti Europos Sąjungos ir NATO institucijų sprendimų.

„Dabar tai sprendžia ES saugos ir saugumo agentūros bei NATO. „Ryanair“ bendradarbiauja su jais, ir negalime nieko daugiau komentuoti dėl saugumo priežasčių“, – komentare 15min teigė bendrovė.

Savo maršruto pirmadienį nekeitė ir, pavyzdžiui, iš Kijevo į Vilnių skridęs „Ukraine International Airlines“ lėktuvas.

flightradar24.com iliustr./Skrydžiai virš Baltarusijos pirmadienio rytą
flightradar24.com iliustr./Skrydžiai virš Baltarusijos pirmadienio rytą

Transporto kompetencijų agentūros Civilinės aviacijos departamento direktorius Alvydas Šumskas 15min informavo, kad lietuviškoms bendrovėms administracija rekomendavo neskristi virš Baltarusijos oro erdvės. Apie tai daugiau skaitykite čia.

Sekmadienį Minske priverstinai buvo nutupdytas iš Atėnų į Vilnių skridęs keleivinis „Ryanair“ lėktuvas, kad Baltarusijos režimas galėtų sulaikyti opozicijos aktyvistą ir tinklaraštininką, informacinio kanalo „Nexta“ įkūrėją Romaną Protasevičių.

Civiliniam orlaiviui nutupdyti Baltarusija pasitelkė naikintuvą ir karinį sraigtasparnį.

Lietuvos vyriausybė paskelbė kartu su tarptautiniais partneriais sieksianti, kad Baltarusijos oro erdvė būtų uždaryta tarptautiniams skrydžiams.

Lietuvos vadovas ir užsienio reikalų ministras tai pavadino valstybinio terorizmo aktu, Lietuvos prokuratūra pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl orlaivio užgrobimo.

VIDEO: Prezidentas: Lietuva siūlys „labai rimtas“ sankcijas Baltarusijai, skrydžių ribojimą
VIDEO: Vilniaus oro uoste nusileido Baltarusijoje nutupdytas lėktuvas
VIDEO: Baltarusijoje nutupdyto lėktuvo keleiviai: laikė uždarę ir nieko neaiškino, bet supratome, kad nusileidimas – surežisuotas
VIDEO: Lietuva tirs orlaivio užgrobimą Baltarusijoje: suimto žurnalisto likimas neaiškus, teisininkai įspėja apie iššūkius

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius