Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Alpinistas Saulius Damulevičius įkopė į vieną gražiausių Himalajų viršukalnių – Ama Dablam

„Kai kalnai pašaukia, reikia eiti“, – yra sakęs nepailstantis keliautojas ir alpinistas Saulius Damulevičius. Spalio pirmą savaitę jis išsiruošė į naują ekspediciją Himalajuose, o jau spalio 21-ąją savo feisbuko paskyroje pranešė džiugią naujieną – kartu su kitais ekspedicijos dalyviais įkopė į vieną gražiausių Himalajų kalnyno viršukalnių Ama Dablam (6856 m).
Saulius Damulevičius Ama Dablam viršukalnėje
Saulius Damulevičius Ama Dablam viršukalnėje / S.Damulevičiaus/„Facebook“ nuotr.

„VIRŠŪNĖ! Vakar (spalio 20 d. – aut. past.) apie 9 val. ryto, po bemiegės nakties ir 9 valandų kopimo pasiekėme Ama Dablam viršūnę. Tikslus aukštis taip ir lieka neaiškus, nes GPS išprotėjo.

Mes irgi arti ribos, nes nuo viršūnės matėme Everestą, Makalu, Čo Oju, Kančendžangą ir kitus milžinus. Dabar jau bazėje, visi sveiki! Siunčiu linkėjimus nuo viršūnės (fone – Everesto piramidė)“, – laimingas rašė alpinistas, po šiuo įrašu sulaukęs daugybės sveikinimo žinučių.

Pradėjęs šią ekspediciją spalio 9-ąją S.Damulevičius sakė, jog įkopti į Ama Dablam nutarė, kai kopė į 5-ąją aukščiausią planetos viršūnę – Makalu (8463 m). Deja, šis kopimas nebuvo sėkmingas.

„Šį kalną jau mačiau pavasarį kopdamas į Makalu (8463m). Tada ir pagalvojau: „Wow, graži, aukšta ir techniška – turiu ten kada nors nukeliauti...“, – sakė alpinistas.

Prieš Makalu S.Damulevičius sėkmingai įveikė viena pavojingiausių pasaulio viršukalnių laikomą Manaslu (8163 m).

Ama Dablam (pažodinis vertimas – Motinos karoliai) yra viršukalnė Himalajų kalnuose, Rytų Nepale.

„Tai – labai gražus kalnas, manau, daugelio svajonė. Džiugu, kad Saulius suranda galimybių tokiems įkopimams“, – sveikindama kolegą 15min sakė Lietuvos alpinizmo asociacijos prezidentė Vilma Tūbutytė.

Ši viršukalnė labai populiari tarp alpinistų, vykstančių į profesionalias ekspedicijas Himalajuose. Kopiantiems paprastai tenka įveikti tris bazines stovyklas prieš šturmuojant pačią viršūnę. Kopimas nėra lengvas: viena iš grėsmių – sniego lavinos.

Kaip ir Evereste, „saugiausi“ mėnesiai, kada leidžiama ir rekomenduojama kopti į Ama Dablam, yra balandis-gegužė, taip pat rugsėjis-spalis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius