Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Baltijos jūroje rasta nacių mašina „Enigma“

Vokietijos nardytojai Baltijos jūroje ieškojo paliktų žvejybos tinklų, tačiau netikėtai aptiko retenybę – „Enigma“ šifravimo aparatą, kurį nacių kariuomenė naudojo Antrojo pasaulinio karo metu. Manoma, kad ji buvo išmesta iš nuskandinto povandeninio laivo, rašo „Reuters“.
„Enigma“ šifravimo mašina
„Enigma“ šifravimo mašina / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Iš pradžių narai manė, kad Geltingo įlankoje rado eilinę spausdinimo mašiną, kuri likusi įpainiota tinkluose. Tačiau povandeninis archeologas Florianas Huberis greitai suprato, kokios istorinės svarbos daiktas yra aptiktas.

„Per pastaruosius 20 metų radau jaudinančių ir keistų radinių. Bet niekada net nesvajojau vieną dieną rasti vieną iš legendinių „Enigmos“ aparatų“, – sakė jis.

Nacių kariuomenėje šie aparatai Antrojo pasaulinio karo metu buvo naudojami priimti ir perduoti slaptas žinutes. Tačiau britai perkando kodą, ir tai padėjo Sąjungininkams įgyti persvarą Atlanto vandenyne.

Kodas buvo išspręstas Anglijos pietuose esančiame Blečli Parke, pagrindiniame karo laikų Britanijos kriptologijos centre. Laikoma, kad tai padėjo sutrumpinti karą ir išgelbėti tūkstančius žmonių gyvybių.

Prieš pat Vokietijos pasidavimą 1945-ųjų gegužę, apie 50 povandeninių laivų įgulų gavo įsakymą juos nuskandinti Geltingo įlankoje, netoli sienos su Danija. Tam, kad jų neperimtų Sąjungininkai. Buvo liepta ir sunaikinti šifravimo įrenginius.

Iš viso vokiečiai Šiaurės ir Baltijos jūrose karo pabaigoje nuskandino daugiau nei 200 savo povandeninių laivų.

„Enigmos“ mašinų, kurios kodavo žinutes, manoma, buvo prigaminta keli šimtai tūkstančių. Tačiau žinoma tik apie kelis šimtus išlikusių. Aukcionuose jos parduodamos už dešimtis tūkstančių eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius