-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

COVID-19 testą bus privalu atlikti dar užsienyje: A.Dulkys paaiškino, kodėl vėl keičiamos taisyklės keliaujantiems

Trečiadienį Vyriausybė nusprendė, kad visi į Lietuvą grįžtantieji ar atvykstantieji privalo turėti ne seniau nei prieš tris paras atliktą tyrimą COVID-19 ligai nustatyti ir gautą neigiamą atsakymą. Anksčiau buvo galima testą atlikti ir vos grįžus į Lietuvą. Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys spaudos konferencijoje aiškino, kad taip nuspręsta ir dėl mutacijų plitimo, ir dėl to, kad ne visi žmonės pasidarydavo testus grįžę į Lietuvą, nors jie ir buvo privalomi.
Vilniaus oro uoste
Vilniaus oro uoste / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Ką nusprendė Vyriausybė ir kam galios išimtys

„Visi asmenys, grįžtantys ar atvykstantys į Lietuvos Respubliką keleivių vežimo tarptautinio susisiekimo maršrutais reguliariais, specialiais ir užsakomaisiais reisais (visų rūšių transportu), privalo turėti dokumentą (su vertimu į lietuvių, anglų ar rusų kalbą) apie asmeniui ne seniau nei 72 val. laikotarpiu prieš grįžtant ar atvykstant į Lietuvos Respubliką atliktą tyrimą COVID-19 ligai nustatyti ir gautą neigiamą tyrimo atsakymą (serologinių antikūnų tyrimų atsakymas nepripažįstamas)“, – rašoma trečiadienio Vyriausybės nutarime.

Naujoji tvarka įsigalios nuo kovo 10 dienos. Nuo tos dienos keleivių vežimą organizuojančios įmonės privalės „užtikrinti, kad į transporto priemones nepatektų keleiviai, neturintys COVID-19 tyrimo ir gauto neigiamo tyrimo atsakymo“.

Naujoji tvarka įsigalios nuo kovo 10 dienos.

Išimtis bus daroma tik ekipažų ir įgulų nariams, kurie vykdo keleivių vežimus tarptautinio susisiekimo maršrutais visų rūšių transporto priemonėmis, taip pat tranzitu per Lietuvą vykstantiems asmenims, asmenims iki 16 metų, taip pat nuo COVID-19 paskiepytiems ar šia liga persirgusiems žmonėms, kai diagnozė buvo patvirtinta remiantis teigiamu SARS-CoV-2 PGR tyrimo ar antigeno testo rezultatu, ir nuo teigiamo tyrimo rezultato iki atvykimo į Lietuvą praėjo ne daugiau kaip 90 dienų.

Kodėl tvarka pakeista?

COVID-19 testą privalu pasidaryti atvykstantiems iš bet kurios pasaulio valstybės, o net ir turint neigiamą atsakymą yra privalu izoliuotis.

Iki šiol buvo numatyta, kad keliautojai, kurie nebuvę atlikę testo COVID-19 ligai nustatyti, iškart buvo registruojami tokiam tyrimui Lietuvoje. Vėliau tikrinama, ar keliautojas išties nuvyko pasidaryti tyrimo. To nepadariusiems gali grėsti administracinė atsakomybė, kadangi tokio tyrimo atlikimas yra privalomas.

Vyriausybės sprendimo atsisakyti galimybės testą pasidaryti Lietuvoje laikas gali pasirodyti kiek netikėtas – vos prieš kelias dienas prie Vilniaus oro uosto buvo pristatyti pirmieji mobilūs statiniai keleivių testavimui.

Lietuvos oro uostų Operacijų ir infrastruktūros departamento vadovas Dainius Čiuplys pirmadienį džiaugėsi, kad šiuo testavimu galės pasinaudoti ir grįžtantys į Lietuvą. Anot D.Čiuplio, tai žingsnis atkuriant susidomėjimą pačiais skrydžiais.

Ministras A.Dulkys, trečiadienį spaudos konferencijoje atsakydamas į 15min klausimą, kodėl pakeista keliavimo tvarka, priminė tai, kad Lietuvoje jau aptikta daugiau nei 20 COVID-19 atmainos atvejų.

„Vilniuje, Kaune, Kėdainiuose, Marijampolėje, Vilkaviškyje jau matome britiškos mutacijos atmainų“, – sakė ministras.

Jo teigimu, Lietuva taip pat aktyviai palaiko ryšį su kaimyninėmis šalimis, ir dauguma jų „jau pradeda judėti link tokio – išankstinio – testo reikalavimo, kad būtų daugiau užtikrinta mūsų žmonių sveikatos apsauga“.

Deja, bet tų mutacijų paslaptingumas ir prognozės kitose šalyse kelia nerimą, todėl ėmėmės papildomų priemonių, – sakė A.Dulkys.

„Turime pripažinti, kad ne visi atvykę ir užsiregistravę testui nuvyksta į tuos mobiliuosius punktus atlikti testų, ir rizika didėja“, – aiškino A.Dulkys.

„Aišku, turime didelį būrį žmonių, kurie rodo gražų pavyzdį, bet bėda yra ta, kad viruso platinimui ir jo plitimui gali padėti net ir nedidelė grupė žmonių“, – kalbėjo jis.

Be to, Latvija analogišką tvarką taiko jau nuo sausio mėnesio, tad ministro teigimu, mes „prisigretiname prie jos su savo taisyklėmis“.

„Deja, bet tų mutacijų paslaptingumas ir prognozės kitose šalyse kelia nerimą, todėl ėmėmės papildomų priemonių“, – sakė ministras.

Jis taip pat pridūrė, kad mobilūs statiniai keleivių testavimui prie Vilniaus oro uosto visgi turi prasmę, kadangi juose testus galės atlikti išvykstantys iš Lietuvos.

VIDEO: Keleivių COVID-19 testavimo paslaugų oro uostuose pristatymas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius