TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Dubajus – miestas iš ateities: kodėl jį būtina pamatyti bent kartą gyvenime?

Jungtiniuose Arabų Emyratuose (JAE) įsikūręs Dubajus neįsivaizduojamas be dangoraižių, prabangos ir saulės, o jausmas čia atvykus yra išties ypatingas – tarsi nukeliavus į ateitį. Nuo lapkričio šis išskirtinis pasaulio kampelis lietuviams pasiekiamas daug patogiau – oro linijų bendrovė „Air Baltic“ Dubajų ir Vilnių sujungė tiesioginiais skrydžiais, kurie vyksta net du kartus per savaitę. Ką būtina pamatyti Dubajuje ir kuo jis įdomus, aiškinosi „15min“.
Dubajus
Dubajus / „15min“ koliažas

Kai Lietuvą pasiekė tikroji kalendorinė žiema ir jai įprastas šaltis, Dubajaus giedrame danguje žėri saulė, o oro temperatūra dieną siekia ir 30 laipsnių šilumos, net nakties metu ten lepina lietuvišką vasarą primenanti šiluma. Gal todėl nestebina ir maloniai šiltas jūros vanduo, kuriame pliuškenasi iš įvairiausių pasaulio vietų sugužėję turistai.

Dangų siekiantys Dubajaus dangoraižiai

Vos tik atvykus į Dubajų nustebina plačias gatves puošiantys vienas už kitą aukštesni, prabangesni ir išradingesni dangoraižiai. Be abejonės, labiausiai dėmesį traukia dangaus platybes liečiantis aukščiausias pasaulio pastatas – 828 m aukščio dangoraižis „Burj Khalifa“.

Esant Dubajuje tikrai verta pakilti į šį dangoraižį ir iš itin didelio aukščio apžvelgti sparčiai augantį miestą. Apžvalgos aikšteles jame galima rasti 124, 125 bei 148 aukšte. Tad jau lifte galima pasijausti tarsi kylant kosminiu laivu. Žinoma, viršuje laukia panorama, kuri gniaužia kvapą. Tokia patirtis išlieka visam gyvenimui.

Labiausiai dėmesį traukia dangaus platybes liečiantis aukščiausias pasaulio pastatas.

Šio dangoraižio apačioje šurmuliuoja didžiausias pasaulyje prekybos, pramogų ir laisvalaikio centras „Dubai Mall“. Šis 1200 parduotuvių turintis ir 200 futbolo aikščių plotą užimantis centras pribloškia firminių parduotuvių gausa.

Čia galima įsigyti savo mėgstamiausio prekės ženklo drabužių, kvepalų, papuošalų ir kt. O jei norisi ko nors autentiško – nepraleiskite itin egzotiškai atrodančių desertų parduotuvių. Beje, šiame centre nenuobodžiauja ir vaikai, jie žavisi įspūdingu akvariumu ir povandeniniu zoologijos sodu, olimpinio dydžio ledo aikštynu, vaikų pramogoms skirta „Kidzania“ ir kino kompleksu.

Dubajaus ekonomikos ir turizmo departamento nuotr. / Didžiausias pasaulyje prekybos, pramogų ir laisvalaikio centras „Dubai Mall“
Dubajaus ekonomikos ir turizmo departamento nuotr. / Didžiausias pasaulyje prekybos, pramogų ir laisvalaikio centras „Dubai Mall“

Čia pat, tačiau lauke, būriuojasi minios žmonių – jie visi laukia ypatingo reginio. Būtent šioje vietoje įkurtas vienas didžiausių planetoje grojančių ir šokančių fontanų. Nesitikėjau, kad kada nors koks nors fontanas mane nustebins, tačiau išgirdusi egzotišką arabišką muziką ir išvydusi milžiniškas į dangų išsiveržiančias vandens sroves likau be žado.

Dubajaus ekonomikos ir turizmo departamento nuotr. / Fontano vaizdas nuo dangoraižio „Burj Khalifa“, Dubajus
Dubajaus ekonomikos ir turizmo departamento nuotr. / Fontano vaizdas nuo dangoraižio „Burj Khalifa“, Dubajus

Tiesa, fontanas „šoka“ ir pagal visame pasaulyje žinomą klasikinę muziką. Tad klausydamiesi širdies gelmes paliečiančio Luciano Pavarotti balso ir žvelgdami į hipnotizuojantį fontano pasirodymą, pasijausite tarsi aukščiausio lygio koncerte.

Išskirtiniai muziejai ir autentiškos patirtys

Jei keliaujate į JAE, į Dubajų, verta aplankyti ir su šio krašto bei miesto istorija supažindinantį muziejų. Dinamiškas „Etihad“ muziejus yra būtent tokia vieta, kurioje lankytojams įkvepiančiai pristatoma JAE įkūrimo istorija. Įvairiuose muziejaus paviljonuose vyksta patirtimi paremtos parodos, interaktyvios programos ir švietimo iniciatyvos.

Būtent čia galima sužinoti, kad dar visai neseniai šiame dykumų krašte su kupranugariais klajojo beduinai. Neįtikėtina, kad pirmasis automobilis JAE atsirado tik 1971 m.

Kelionės metu galite pastebėti, kad šalies žmonės labai didžiuojasi tuo, kokį didžiulį žingsnį į priekį jie padarė per tokį trumpą laikotarpį. Žinoma, tai stebina ir atvykėlius iš kitų valstybių.

Keliaujant po Dubajų dėmesį tikrai patrauks tuščiaviduris statinys su arabiškais rašmenimis ant sienų. Iki šiol neteko matyti nieko panašaus. Tai – garsusis Ateities muziejus (angl. Museum of the Future). 2022 m. vasario 22 d. atidarytame muziejuje galima išvysti, kaip visuomenė ateinančiais dešimtmečiais galėtų vystytis pasitelkus mokslą ir technologijas. Pagrindinės čia pristatomos temos apima kosminių kelionių ir gyvenimo ateitį, klimato kaitą ir ekologiją, sveikatą, gerovę ir dvasingumą.

Istorijos entuziastams ar tiesiog smalsiems žmonėms verta užsukti į „Al Fahidi Historical Neighbourhood“, tai – senasis Al Fahidi istorinis rajonas, kuriame galima pamatyti, kaip gyvenimas Dubajuje atrodė XIX a. viduryje. Šis rajonas yra pagrindinė paveldo vieta, kurioje išsaugota ir nepažeista didžioji dalis originalios infrastruktūros.

Čia stebina iš smiltainio, tikmedžio, gipso, palmių ir sandalmedžio pastatyti vadinamieji tradiciniai vėjo bokštai. Kiekvienas šios vietos takelis ir pastatas pasakoja istoriją apie gyvenimą prieš susikuriant JAE valstybei.

Būtent šiame rajone yra ir labai įdomus Šeicho Mohammedo bin Rashido Al Maktoumo kultūros supratimo centras (angl. Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum Centre for Cultural Understanding (SMCCU). Nuo pat atidarymo 1998 m. šis centras padeda lankytojams geriau suprasti JAE kultūrą ir papročius.

Bene pati mėgstamiausia turistų veikla šiame centre – galimybė mėgautis tradiciniais krašto pusryčiais, pietumis ar vakariene. Čia maisto ragavimas vyksta europiečiams neįprastu būdu – atvykusieji susėda ant beduinų stiliaus kilimų ir pagalvių, o tada prasideda patiekalų ragavimas.

Dubajaus ekonomikos ir turizmo departamento nuotr. / Šeicho Mohammedo bin Rashido Al Maktoumo kultūros supratimo centras
Dubajaus ekonomikos ir turizmo departamento nuotr. / Šeicho Mohammedo bin Rashido Al Maktoumo kultūros supratimo centras

Kol gomurį glosto gardus maistas, šio centro darbuotojas pasakoja apie gyvenimą JAE. Jam galima užduoti įvairiausius klausimus. Pavyzdžiui, kodėl čia vyrai dažnai rengiasi baltai, o moterys – juodai, ką reiškia ant galvos nešiojamas juodas žiedas – „igal“, kada jie veda ir pan. Į visus rūpimus klausimus bus atsakyta, kad ir kokie jautrūs jie būtų.

Daugybei iš kitų pasaulio vietų atvykusių žmonių arabiškų kraštų gyventojų tradicijos gali atrodyti keistos, tačiau tada, kai viską paaiškina vietinis žmogus, tai tampa daug suprantamiau. Man ši kelionės dalis buvo viena išskirtiniausių.

Dykumos kerai ir pasakas primenanti beduinų stovykla

Dar nepraradus įsijautimo į arabišką kultūrą, verta iškeliauti į šalia Dubajaus esančią dykumą. Žinoma, to nedarykite patys. Didžiulę ir tikrai iki mažiausių detalių apgalvotą programą siūlo dykumos safarių įmonė „Platinum Heritage“.

Ar tai būtų eilinis pasivažinėjimas po dykumą? Ne. Užsisakiusieji dykumos safarį po įkaitusį smėlį keliauja muziejiniais visureigiais be stogo. Jais turistai vežiojami po laukinę dykumos gamtą, kurioje atsiveria pasigėrėjimą keliantys vaizdai. Iš automobilių netgi galima žvalgytis į įspūdinguosius besiganančius arabiškuosius oriksus (dykaragis žinduolis, JAE nacionalinis gyvūnas). Gamtos didybę besileidžiant saulei čia vainikuoja JAE nacionalinio paukščio – sakalo – pasirodymas.

Dubajaus ekonomikos ir turizmo departamento nuotr. / „Platinum Heritage“ dykumos safaris
Dubajaus ekonomikos ir turizmo departamento nuotr. / „Platinum Heritage“ dykumos safaris

Atrodytų, kad jau šios patirtys dykumoje skamba šauniai, tačiau viena įsimintiniausių dalių laukia beduinų laikus atkartojančioje stovykloje. Joje gaminamas tradicinis maistas, rengiami šokių ir dainų pasirodymai. Prieš tai dalyviai gali pajodinėti kupranugariais, ant rankos pasidaryti chna piešinį. Prieš beduinišką vakarienę čia galima išgerti kupranugario pieno ir netgi paragauti kupranugarienos.

Dubajaus ekonomikos ir turizmo departamento nuotr. / „Platinum Heritage“ beduinų stovykla
Dubajaus ekonomikos ir turizmo departamento nuotr. / „Platinum Heritage“ beduinų stovykla

Vėliau visi beduinų stovyklos svečiai kviečiami minkštai atsisėsti po atvirumu dangumi, čia pat išbandyti vietinį kaljaną. Kai svaigus kaljano dūmų aromatas pakvimpa po visą stovyklą, apima kažkoks sunkiai nusakomas jausmas – paslaptinga arabiška naktis tikrai užburia.

Dubajaus ekonomikos ir turizmo departamento nuotr. / „Platinum Heritage“ beduinų stovykla
Dubajaus ekonomikos ir turizmo departamento nuotr. / „Platinum Heritage“ beduinų stovykla

Atrodo, ir dangaus skliautas čia didesnis, ryškesnis. Paskui vienas iš vietinių vyrų pasiima galingą lazerį ir juo rodo į danguje matomas švieseles – Saturną, Jupiterį ir kitus dangaus kūnus. Arabiška naktis dykumoje jau ir taip pakerėjusi, tačiau tradicinės spurgytės ir gardūs vaisiai viską vainikuoja.

Prieš beduinišką vakarienę čia galima išgerti kupranugario pieno ir netgi paragauti kupranugarienos.

Po šio potyrio tikrai aišku, su kokia pagarba vietiniai (netgi tokio multikultūriško miesto kaip Dubajus) gyventojai žvelgia į savo senąją kultūrą. Toks modernus miestas ir tradicijų darna tikrai sužavi.

Stulbinančios maudynės ant „pasaulio krašto“

Be abejonės, Dubajus vilioja šiltu jūros vandeniu, bet ar žinote, kuo dar garsėja Dubajus? Tai – ant didžiulių ir aukštų viešbučių stogų įrengtais baseinais.

Bene garsiausias iš jų – aukščiausias pasaulyje 360 laipsnių begalybės baseinas – „Aura Skypool“. Čia galima turkštis po atviru dangumi 50-ajame pastato aukšte. Taip... Nepamirštamas pasiplaukiojimas vyksta rekordiniame 200 m aukštyje.

Šioje vietoje vyraujanti elegantiška ir tarsi kosminė „oazės danguje“ nuotaika nepalieka abejingų. Jausmas toks, tarsi atsidurtum ant pasaulio krašto. Nieko keisto, kad daugybė žmonių čia pasidaro bene pačias įspūdingiausias nuotraukas, asmenukes.

O jei norisi tiesiog grožėtis panorama, čia galima prigulti patogiuose gultuose ir skanauti gardžius patiekalus ar gerti egzotiškus kokteilius.

Tiesa, čia gražu ne tik dieną, labai verta apsilankyti ir saulei leidžiantis ar jau sutemus, kai Dubajaus dangoraižiai sužimba įvairiomis spalvomis.

Aišku, baseinus ant stogų turi ne vienas viešbutis. Pavyzdžiui, kelionės metu teko būti apsistojus viešbutyje „NH Collection Dubai The Palm“, ant kurio stogo taip pat galima maudytis žavingame baseine. Beje, šis viešbutis unikalus tuo, kad pirmasis visame Dubajuje pasiūlė veganams pritaikytus kambarius. Įsiminė ir šiame viešbutyje siūlomas maistas, itin paslaugus personalas.

„NH Collection Dubai The Palm“ nuotr. / Dubajaus viešbutis „NH Collection Dubai The Palm“
„NH Collection Dubai The Palm“ nuotr. / Dubajaus viešbutis „NH Collection Dubai The Palm“

Dubajuje norisi viską išragauti

Jei prakalbome apie maistą, Dubajuje gausu įvairiausių puikių restoranų, kavinių. Jei nesinori įpareigojančios aplinkos, o tiesiog gardaus maisto, galima užsukti į „Byron Bathers Club“, kuris žinomas dėl savo puikių jūros gėrybių patiekalų.

„Byron Bathers Club“ nuotr. / „Byron Bathers Club“
„Byron Bathers Club“ nuotr. / „Byron Bathers Club“

O gal norite išmėginti „Michelin“ įvertintą restoraną? Štai „11 Woodfire“ skoniai tiesiog užburs. Reikia paminėti, kad ši vieta elegantiška, tačiau neįpareigojanti.

„11 Woodfire“ nuotr. / „11 Woodfire“
„11 Woodfire“ nuotr. / „11 Woodfire“

Žinoma, gardaus maisto galima rasti ir kitose Dubajaus vietose. Kaip jau minėjau, labai verta papietauti Šeicho Mohammedo bin Rashido Al Maktoumo kultūros supratimo centre ar „Platinum Heritage“ sukurtoje beduinų stovykloje.

Jei kelionėse galvą sukate dėl lauktuvių artimiesiems ar draugams, Dubajuje turistai dažnai perka šviežias datules, saldumynus, o jei tokios lauktuvės atrodo neįdomios, „Dubai Mall“ rasite net ir įnoringiausią žmogų pradžiuginantį siurprizą.

Kelionę organizavo Dubajaus ekonomikos ir turizmo departamentas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius