Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Egiptas bando susigrąžinti turistus: kainos smuko 50 proc.

Prieš dvejus metus Sinajaus pusiasalyje 224 žmonių gyvybes pražudęs lėktuvas ir ilgametė politinė suirutė smarkiai smogė Egipto turizmui. Lankytojų skaičius smuko taip smarkiai, kad kelionių kainas teko sumažinti net perpus. Egipto kelionių organizatoriaus „Bright Sky Travel“ vadovas  Moustafa Ramadanas Mahmoudas El Khoudary 15min pasakojo, kad artimiausias sezonas bus pats palankiausias kelionėms, vėliau kainos pradės palaipsniui augti.
Nilas ir žaliosios jo pakrantės
Nilas ir žaliosios jo pakrantės / AFP/„Scanpix“ nuotr.

2015 metų spalio 31 dieną Rusijos lėktuvas smigo į Sinajaus pusiasalį vertikaliai: žuvo 138 moterys, 62 vyrai, 17 vaikų. Ši katastrofa labai smarkiai kirto ir Egiptui, mat valstybės viena po kitos uždraudė savo aviakompanijoms ten skristi.

Egipto vyriausybė įsitikinusi, kad savo saugumo sistemą patobulino pakankamai, jog šalys atšauktų draudimą skristi į Egiptą. Daug jų taip ir padarė, tačiau ne visos. Labai reikšminga Egiptui Rusijos rinka Egiptui vis dar neprieinama. Šalis, praradusi 3,5 mln. rusų turistų kasmet, klientų pradėjo ieškoti kitur, taip pat – ir Lietuvoje.

Lietuvoje viešėjęs M. El Khoudary, kurio bendrovė su „Kidy Tour“ spalio pabaigoje pradeda lietuvius skraidinti į Egiptą, pasakojo, kad kainos dabar yra labai palankios.

Tikina, kad saugu

„Žinoma, kad dabar yra saugu keliauti, mat per praėjusius dvejus metus Egiptas įvedė daug naujų saugumo taisyklių, ypač turistiniuose regionuose, kurortuose. Oro uostuose ir miestuose, viešbučiuose saugumo taisyklės yra griežtos“, – 15min pasakojo egiptietis.

Pasak jo, tiek naujos taisyklės, tiek nauja saugumo įranga buvo patikrinta ne vienos valstybės. „Didžiosios Britanijos, Vokietijos, Rusijos. Jie siunčia labai daug specialistų, kad patikrintų saugumo sistemą oro uostuose ir kitur. Kol kas viskas einasi labai gerai, turistai pradeda grįžti į Egiptą, keliauti įprastai, kaip anksčiau“, – aiškino M. El Khoudary.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Moustafa Ramadanas Mahmoudas El Khoudary
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Moustafa Ramadanas Mahmoudas El Khoudary

Tiesa, į Egiptą kol kas nesugrįžo rusai – draudimas keliauti vis dar galioja. Kai jis buvo įvestas, Egiptas prarado 3,5 mln. keleivių rusų.

Dabar labai geras laikas keliauti, nuo 2018 metų sezonas sugrįš jau su aukštomis kainomis, ir gali būti, kad atsiras pasiūlos trūkumas, – sakė El Khoudary.

„Rusija vis dar yra uždraudusi aviakompanijoms skristi į Egiptą, bet mes manome, kad Rusijai tai nėra susiję su saugumu, veikiau su tam tikromis politinėmis priežastimis. Tas pats yra su Didžiąja Britanija – britai skrenda visur Egipte, išskyrus Šarm aš Šeichą, nors tam nėra jokios priežasties, kalbant apie saugumą. Oro uostai Šarm aš Šeiche buvo patikrinti labai nuodugniai, bet jų vyriausybė vis tiek dar nepanaikina skrydžio draudimo“, – aiškino vyras.

Kainos smuko perpus

„Iš Rusijos mes turime teigiamų ženklų, kad jie labai greitai atšauks kelionių į Egiptą draudimą, tai galbūt įvyks net iki šio mėnesio pabaigos. Iš pradžių skrydžiai prasidės į Kairą, vėliau – į Raudonosios jūros kurortus, o tada – Šarm aš Šeichą“ – aiškino M. El Khoudary.

O tai reiškia, kad jau visai netrukus rusai pamažu pradės grįžti į Egiptą. Augant viešbučių, lėktuvų bilietų paklausai, kils ir jų kainos.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Nilas ir žaliosios jo pakrantės
AFP/„Scanpix“ nuotr./Nilas ir žaliosios jo pakrantės

„Dabar labai geras laikas keliauti, nuo 2018 metų sezonas sugrįš jau su aukštomis kainomis, ir gali būti, kad atsiras pasiūlos trūkumas, nes dabar vokiečių turistų skaičius labai auga. Jeigu rusai, nesilankę dvejus metus (kasmet čia jų atvykdavo daugia nei 3,5 mln.), staiga sugrįš, tai bus didelė problema pasiūlai, ir tai smarkiai atsilieps kainoms“, – kalbėjo Egipto turizmo atstovas.

Pasak jo, per paskutiniuosius porą metų kelionių kainos į Egiptą smuko perpus, bet palaipsniui turėtų grįžti į buvusį lygį.

Savaitės kelionės kaina į Egiptą prasideda maždaug nuo 300 eurų. Iškart po nelaimės Sinajuje turistų skaičius smuko 60–70 proc. „Nelaimė turistų skaičių paveikė labai neigiamai. Manau, kad smukimas galėjo siekti 60–70 proc. Pajamos iš rusų turistų smuko perpus. Tačiau neigiamas poveikis buvo tik vieną sezoną. Praėjus šešiems mėnesiams, turistai ir rinkos pamažu pradėjo grįžti“, – aiškino M.El Khoudary.

Dabar, pasak jo, į Egiptą atvažiuoja daug Vakarų Europos gyventojų. „Vokiečiai turi 15–20 skrydžių kas savaitę. Kitos valstybės – Čekija, Lenkija, Norvegija, Nyderlandai, Belgija skrenda į Pietų Sinajų“, – pasakojo jis.

Žemos kainos ilgai nesilaikys

„Po šios vasaros planas ateinančiai žiemai yra labai optimistinis visiems regionams. Didžiausias dėmesys pirmiausia – Raudonajai jūrai ir Hurgadai. Matome labai išaugusią paklausą, ypač iš Vokietijos rinkos. Matome grįžtant ir turistus iš kitų rinkų. Turistų skaičiaus augimas siekia 200–300 proc., ir mes tikimės labai geros 2018 metų vasaros“, – pasakojo egiptietis.

Dėl tokio turistų augimo pamažu augs ir kainos. Tačiau augimas veikiausiai nebus spartus.

„Kainos negali būti pakeltos labai staigiai, jos augs palaipsniui. Visi investuotojai Egipto turizmo sektoriuje šiuo metu investuoja. Krizės metu investicijos, nauji projektai buvo sulėtėję, todėl dabar dauguma viešbučių, kiti pagrindiniai sektoriaus investuotojai dirba daug, kad jų produktai vėliau atitiktų augančias kainas. Kai užsidarė Rusijos rinka, turėjome rasti alternatyvų ir investuoti daug į kitas rinkas, pavyzdžiui, Rytų Europą. Ir tai labai padėjo Egiptui. Manau, kad rezultatai bus labai geri“, – pasakojo vyras.

Kelionių organizatoriaus „Kidy tour“, kuris spalio pabaigoje pradeda keliones į Egiptą, vadovas Gvidas Aukštuolis pasakojo, kad patrauklias kainas kol kas padės išlaikyti ir Turkija, kuri šiuo metu taip pat žūtbūt bando prisivilioti turistų.

„Turkijoje kainos taip pat yra nukritusios. Šios dvi didelės rinkos labai konkuruoja – jos nori prisivilioti klientus atgal. (…) Konkurencingos kainos taip pat yra priežastis, kodėl turistų skaičius auga taip smarkiai“, – 15min sakė jis.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./M. El Khoudary
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./M. El Khoudary

Kvietė kinus

Luksoro gubernatorius Mohamedas Badras Kinijos naujienų agentūrai „Xinhua“ neseniai pasakojo, kad Egiptas labai laukia turistų iš Kinijos. Jų skaičius jau padidėjo po Kinijos prezidento vizito Egipte praėjusiais metais.

M.Badro teigimu, kinai šiek tiek atgaivino turizmą Luksore, kuris yra vienas pagrindinių traukos centrų.

Turizmo sektorių Egipte jau ir anksčiau kamavo recesija šalyje, o tragedija Sinajuje ją tik dar pagilino.

Iki aviakatastrofos turistų skaičius taip pat smarkiai mažėjo dėl trejus metus užsitęsusios politinės suirutės, įskaitant du didžiulius sukilimus, kurie nuvertė du prezidentus.

Dėl to Egiptas labai viliasi, kad didelė Kinijos rinka padės bent jau turizmo sektorių pastatyti ant kojų.

„Mes dabar koncentruojamės į Kinijos rinką. Aš nurodžiau, kad Luksore įvairūs ženklai ir nuorodos būtų pakabinti ir kinų kalba“, – sakė M.Badras.

Per sausį-gegužę Egiptą aplankė 147 tūkst. kinų – 94 proc. daugiau nei pernai tuo pačiu metų laikotarpiu.

Pernai Egiptas priėmė kinų iniciatyvą pastatyti naują operos teatrą Luksore.
„Mes turime istorinių ryšių, mes esame civilizacijos lopšiai. Kartu mes kuriame pasaulį“, – kalbėjo Luksoro gubernatorius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius