Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ekspedicija „Baidarė upėje“: ką upėse rado Lietuvos vandens turizmo trasų žvalgai?

Pernai startavusi ir didelio pasisekimo sulaukusi ekspedicija „Baidarė upėje“ šiemet tęsia savo misiją tyrinėti Lietuvos vandens turizmo trasas. Per trejus metus suplanuoti 1858 kilometrai baidare Lietuvos upėmis, iš kurių šiemet turės būti įveikta daugiau nei pusė.
Ekspedicijos „Baidarė upėje“ akimirka
Ekspedicijos „Baidarė upėje“ akimirka / Ekspedicijos organizatorių nuotr.

Ekspedicijos tikslas nepakito – išbandyti ir įvertinti Lietuvos upių bei ežerų pritaikymą vandens turistų poreikiams. O po žygio pateikti idėjų šių trasų populiarinimui bei tobulinimui.

Šiemet į baidares sėdo didelė kompanija: aktyvaus turizmo profesionalas Edgaras Vaškaitis, Lietuvos Karinių jūrų pajėgų seržantas Darius Auškelis, profesionalus naras Romanas Žigeu ir vertėjas Ainaras Bagdonavičius.

Prie vyriškos kompanijos prisijungė žurnalistė ir operatorė Domantė Stankevičiūtė ir trys Klaipėdos universiteto žurnalistikos studentės: Gintė Preikšaitytė, Edita Starkovaitė ir Kornelija Simanauskytė.

Ekspedicijos organizatorių nuotr./Ekspedicijos komanda
Ekspedicijos organizatorių nuotr./Ekspedicijos komanda

Lietuvoje – aštuonios prioritetinės vandens turizmo trasos

Pasak turizmo profesionalo, ekspedicijos vadovo ir „Active Trips“ įkūrėjo Edgaro Vaškaičio, ekspedicijos pagrindas yra 2009 m. Ūkio ministro įsakymu patvirtintas „Nacionalinių vandens turizmo trasų specialus planas“, kuriame išskirtos aštuonios prioritetinės Lietuvos upės – nacionalinės vandens turizmo trasos: Nemuno, Merkio su Ūla, Neries, Žeimenos ir Aukštaitijos ežeryno, Šventosios, Minijos, Jūros, Dubysos upės.

Ekspedicijos organizatorių nuotr./Ekspedicijos vadovas Edgaras Vaškaitis
Ekspedicijos organizatorių nuotr./Ekspedicijos vadovas Edgaras Vaškaitis

Šiomis trasomis ir plaukia ekspedicijos dalyviai. Praėjusiais metais baidare įveiktos trys Vakarų ir Vidurio Lietuvos upės – Minija, Jūra ir Dubysa.

„Pernai apiplauktos upės buvo labai kontrastingos ir nesulyginamos tiek gamtiniu, tiek turizmo infrastruktūros požiūriu, todėl, anot jo, su nekantrumu buvo laukiama šių metų ekspedicijos“, – sakė ekspedicijos vadovas E.Vaškaitis.

2017 metais pasirinkti Pietų ir Rytų Lietuvos regionai, kuriuose bus išbandytos ir patikrintos Merkio ir Ūlos, Žeimenos (su Lakaja) ir Aukštaitijos ežeryno vandens turizmo trasos. Šiomis vandens turizmo trasomis ekspedicija „Baidarė upėje“ vyks du kartus po šešias dienas, per kurias bus nuirkluota daugiau nei 320 kilometrų.

Apie kiekvieną iš ekspedicijos upių 15min rubrikos „Pasaulis kišenėje“ skaitytojams bus parengtos nuotaikingos, informatyvios ir įtraukiančios laidos, stebinančios Lietuvos gamtos grožiu, nuotykiais, naujomis žiniomis apie Lietuvos upes ir vandens turizmo situaciją.

TAIP PAT SKAITYKITE:

Rezultatai pristatomi konferencijose ir turizmo forumuose

E.Vaškaitis pernai metų ekspedicijos rezultatus pristatė Klaipėdos universiteto, Socialinių mokslų kolegijos bendruomenėms, turizmo verslo atstovams, taip pat konferencijose ir turizmo forumuose. Pranešimai susilaukė daug dėmesio ir diskusijų metu kilo naujos idėjos, kurios buvo įgyvendintos šių metų ekspedicijoje. Atsižvelgiant į išsakytus pageidavimus, šių metų ekspedicijos metu nemažai baidarių turizmo aktualijų, tinkamo fizinio pasiruošimo, gamtą tausojančio stovyklavimo ir mitybos gamtoje akcentų. Taip pat nauja, išskirtinė, praktiškai labai įdomi ir iššūkių kupina rubrika – pirmą kartą baidarėje.

„Ekspedicijos metu turėsime keturis dalyvius, kuriems plaukimas baidare, nakvynė ir mityba gamtoje buvo visiškai nauja gyvenimiška patirtis. Pratinome naujokus prie gamtos, o kaip mums tai pavyko pamatysite laidose“, pasakojo E.Vaškaitis.

Planuojama, kad projektas „Baidarė upėje“ tęsis dar vienerius metus: vandens turizmo aktyvo planuose likę 833 kilometrai Nemuno, Šventosios ir Neries upėmis. Projekto tikslas bus pasiektas 2018 metų vasaros pabaigoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius