Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

ES šalys sutarė dėl koordinuotų priemonių taikymo atvykstantiems iš Kinijos

Kinijoje sparčiai plintant koronavirusui, Europos Sąjungos (ES) šalys imasi koordinuotų atsargumo priemonių. Iš Kinijos į ES skrendančiuose lėktuvuose bus rekomenduojama dėvėti apsaugines veido kaukes, kelionės metu laikytis infekcijų prevencijos priemonių.
Žmonių minia Kinijoje
Žmonių minia Kinijoje / 123RF.com nuotr.

Jei asmuo, atvykęs iš Kinijos, Lietuvoje pajaučia simptomus, rekomenduojama likti namuose, atlikti COVID-19 savikontrolės testą ir kreiptis į gydytoją, praneša Sveikatos apsaugos ministerija.

Šiuo metu stebimas labai didelis COVID-19 ligos (koronaviruso infekcijos) plitimas Kinijoje, tačiau tikslių duomenų apie situaciją trūksta. Dabartiniais duomenimis, Kinijoje neplinta naujos pavojingos atmainos, Europos gyventojai turi aukštus imunizacijos rodiklius, sveikatos sistemos yra gerai pasirengusios galimoms didesnėms apkrovoms.

123RF.com nuotr. / Kinų turistai
123RF.com nuotr. / Kinų turistai

Vis dėlto, informacija iš Kinijos yra nepakankama, situacija nuolat keičiasi, be to, nuo 2023 m. sausio 8 d. Kinija sušvelnins kelionių apribojimus, todėl valdant rizikas, susijusias su situacija Kinijoje, ES šalys narės sutarė taikyti papildomas atsargumo priemones.

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM), atsižvelgdama į epidemiologinę COVID-19 ligos (koronaviruso infekcijos) situaciją Kinijoje ir į Europos Komisijos išplatintus patarimus keliautojams, parengė su kelionėmis susijusias rekomendacijas.

Lietuva, kaip ir kitos Europos šalys, daug dėmesio skiria stebėsenai ir viruso genomo sekos nustatymui, t. y. viruso mutacijų aptikimui, kad būtų galima laiku nustatyti naujas pavojingas viruso atmainas. Lietuvoje vykdomi ir nuotekų tyrimai, kurie taip pat rekomenduojami kaip atsako priemonė.

Reaguojant į naujus ES sutarimus dėl koordinuoto atsako, ieškoma būdų vykdyti nuotekų iš orlaivių testavimą bei didinti sekoskaitos aprėptis. Epidemiologinė situacija Lietuvoje yra nuolat stebima ir esant poreikiui gali būti imamasi papildomų prevencijos priemonių.

Lietuva neturi tiesioginių skrydžių su Kinija.

Keliautojams, kurie atvyksta iš Kinijos į ES valstybes, rekomenduojama atidžiai susipažinti su atvykimo šalies taisyklėmis, nes kai kurios šalys gali taikyti privalomus reikalavimus atvykstant. Lietuva neturi tiesioginių skrydžių su Kinija.

Primename, kad valdant COVID-19 ligą (koronaviruso infekciją) svarbi vakcinacija, apsauganti nuo sunkių ligos formų, kaukių / respiratorių dėvėjimas uždarose erdvėse, kuriose yra daug žmonių, rankų higiena bei kosulio ir čiaudulio etiketas, patalpų vėdinimas.

SAM primena, kad vakcinacijai galima registruotis, jeigu po pastarojo skiepo nuo COVID-19 ligos arba persirgimo šia liga praėjo pusė metų. Užsiregistruoti vakcinacijai galima internetu Koronastop.lt arba paskambinus į bet kurią gydymo įstaigą, kurioje pageidaujama skiepytis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius