Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ilgiausias vienažodis vietovardis Europoje: ar ištartumėte nesuklydę?

Anglesio saloje prie šiaurės vakarų Velso pakrantės, anapus Menajaus sąsiaurio, yra nedidelis kaimas labai ilgu pavadinimu.
Ilgiausias vienažodis vietovardis Europoje
Ilgiausias vienažodis vietovardis Europoje / Vida Press nuotr.

Šio kaimo pilnas pavadinimas skamba taip: Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllllantysiliogogogogoch, o trumpiau – Lanvairpulgvingilis (Llanfairpwll).

Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllllantysiliogogogogoch yra ilgiausias vienažodis vietovardis Europoje ir antras pagal ilgumą pasaulyje, rašoma „Amusing Planet“.

Pirminis miesto pavadinimas buvo Pwllgwyngyll, kuris iki šiol neištariamas, bet bent jau trumpas. Tai buvo vienas iš dviejų parapiją sudarančių miestelių, kitas – Treforionas (Treforion).

Vida Press nuotr. / Ilgiausias vienažodis vietovardis Europoje
Vida Press nuotr. / Ilgiausias vienažodis vietovardis Europoje

XVI a. viduryje miestelio pavadinimas užfiksuotas kaip Llanfair y Pwllgwyngyngyll, kas reiškė „Lanvairpulgvingilio Šv. Marijos bažnyčia“. Miestelio pavadinimo priesaga prie bažnyčios pavadinimo buvo padaryta siekiant išskirti parapiją iš daugelio kitų Marijai dedikuotų vietų Velse.

Dabartinis ilgasis miesto pavadinimas 1869 m. buvo sugalvotas kaip pokštas, bandant suteikti miesto geležinkelio stočiai ilgiausią iš visų Didžiosios Britanijos geležinkelio stočių pavadinimą. Pasak Velso akademiko sero Džono Moriso Džonso (John Morris-Jones), pavadinimą sugalvojo vietinis siuvėjas, tačiau jis nenurodė to asmens vardo.

Lietuviškai pavadinimas verčiamas taip: „Šv. Marijos bažnyčia baltojo lazdyno glūdumoje prie greitojo sūkurio ir Šv. Tysilio bažnyčia prie raudonojo urvo“. Pavadinimas yra labai specifiškas.

Jis reiškia Menajaus sąsiauryje esantį sūkurį, vadinamą Swellies, ir nedidelę Šv. Tysilio koplyčią, esančią netoliese. Spėjama, kad paskutinis „raudonasis urvas“ buvo papildymas, kurį įkvėpė Kardiganšyro (Cardiganshire) parapija, o ne kokios nors vietinės ypatybės.

Vida Press nuotr. / Ilgiausias vienažodis vietovardis Europoje
Vida Press nuotr. / Ilgiausias vienažodis vietovardis Europoje

Pats pavadinimas kasmet pritraukia apie 200 tūkst. lankytojų. Populiariausia lankytina vieta yra Lanvairpulgvingilio geležinkelio stotis, kurioje yra lentelė su pilnu kaimo pavadinimu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius