Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip netapti sukčių aukomis: 3 dalykai, kurių niekada neturėtumėte daryti oro uoste

Kelionės gali būti itin malonios ir net pribloškiančios, todėl nepažįstamoje aplinkoje, pavyzdžiui, oro uostuose, žmonės gali būti išsiblaškę ir tapti sukčių aukomis. Kadangi kelionių daugėja, o oro uostai perpildyti, įsilaužėliai ir sukčiai turi prieigą vis prie didesnio skaičiaus žmonių duomenų, iš kurių šiais laikais gali neteisėtai pasipelnyti.
Skrydžio laukiantys keliautojai
Skrydžio laukiantys keliautojai / 123RF.com nuotr.

Kibernetinio saugumo bendrovė „Lookout“ paskelbė keletą naudingų patarimų, kaip apsisaugoti nuo sukčiavimo, rašoma „Forbes“.

Štai 3 dalykai, kurių niekada nereikėtų daryti oro uoste:

1. Nenaudokite nemokamo „Wi-Fi“ (be atsargumo)

Rizika. Daugelyje oro uostų siūlomas nemokamas „Wi-Fi“, tačiau aklai naudodamiesi nemokamu viešuoju tinklu oro uoste galite brangiai sumokėti. Įspėjimas: jis gali būti netikras.

„Yra žinoma, kad užpuolikai sukuria netikrus viešuosius tinklus su įtikinamais pavadinimais, tokiais kaip „Free_Airport_Internet“, – sako Hankas Schlessas, „Lookout“ pasaulinių kampanijų direktorius. Naudodamiesi šiais netikrais tinklais, įsilaužėliai gali gauti prieigą prie konfidencialios informacijos, įskaitant jūsų el. laiškus, žinutes ir prisijungimo duomenis, pavyzdžiui, vartotojo vardus ir slaptažodžius.

123RF.com nuotr. / Skrydžio laukianti mergina
123RF.com nuotr. / Skrydžio laukianti mergina

Apsaugokite save. Būkite atsargūs – įsitikinkite, kad prisijungėte prie oficialaus oro uosto tinklo. Be to, galite pakoreguoti savo išmaniojo telefono ar kompiuterio nustatymus taip, kad jis automatiškai neprisijungtų prie šalia esančių tinklų.

2. Nenaudokite viešojo USB prievado

Rizika. USB prievadai leidžia lengvai prijungti laidą ir įkrauti įrenginį. Bloga idėja, sako H.Schlessas: „Užpuolikai gali pasinaudoti USB įkrovikliais, į juos įkeldami kenkėjišką programinę įrangą, kuri užkrečia jūsų įrenginį tą pačią sekundę, kai jį prijungiate.“ Taip pat niekada nesiskolinkite svetimo USB laido ir neskolinkite savo laido kitam asmeniui, nes sukčiai gali panaudoti laidus informacijai išgauti arba įsilaužti į jūsų įrenginį.

Apsaugokite save. „Visada keliaukite su savo asmeniniais USB laidais ir, jei įmanoma, įjunkite įkroviklį tiesiai į elektros lizdą (o ne į USB jungtį)“, – sako H.Schlessas. Niekada nepalikite telefono ar įrenginio be priežiūros. Kad ir ką darytumėte, savo laidą ar įkrovimo priemones leiskite skolintis tik pažįstamiems žmonėms.

123RF.com nuotr. / Oro uoste kraunamas telefonas
123RF.com nuotr. / Oro uoste kraunamas telefonas

3. Nedarykite (neteisingų) kelionių atnaujinimų

Rizika. Įsilaužėliai tampa vis gudresni. Naujausia apgavystė: „Užpuolikai gali bandyti pavogti keliautojo įgaliojimus per sukčiavimo kampanijas, kuriose apsimeta oro linijų, kredito kortelių bendrovės atstovais“, – teigia H.Schlessas.

Štai kaip tai veikia: elektroniniame laiške, tekste ar tiesioginėje žinutėje pateikiama nuoroda, nukreipianti į suklastotą svetainę, kurioje įsilaužėliai gali pavogti jūsų pinigus ir asmeninę informaciją.

Apsaugokite save. Būkite atsargūs spausdami bet kokias nuorodas. Vietoj to kreipkitės tiesiogiai į kelionių paslaugų teikėją, kad patikrintų jūsų paskyrą ir įsitikintų, kad prašymas yra teisėtas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius