Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2020 12 21 /14:22

Šalys viena po kitos stabdo oro susisiekimą su Britanija

Įvairios šalys, įskaitant Vokietiją, Prancūziją ir Italiją, uždraudžia skrydžius ir keliautojų srautus iš Jungtinės Karalystės dėl pranešimų apie naują COVID-19 atmainą.
Dortmunde sekmadienio vakare nusileido paskutinis lėktuvas iš JK
Dortmunde sekmadienio vakare nusileido paskutinis lėktuvas iš JK / imago images/Oliver Schaper.Scanpix nuotr.

Rusija stabdo oro susisiekimą

Rusija pirmadienį paskelbė savaitei stabdanti oro susiekimą su Jungtine Karalyste, daugeliui šalių uždarant sienas su Britanija dėl ten išplitusio naujos atmainos labiau užkrečiamo koronaviruso.

Vyriausybės nutarime sakoma, kad Rusija „laikinai sustabdys oro susisiekimą su Didžiąja Britanija dėl pablogėjusios epidemiologinės padėties“ nuo antradienio vidurnakčio vietos (pirmadienio 23 val. Lietuvos) laiku.

Už atsaką į COVID-19 pandemiją atsakingas operatyvinis štabas nurodė, kad „padėtis dėl naujos koronaviruso atmainos Britanijoje atsiradimo nuodugniai nagrinėjama, ją išanalizavus bus priimta tolesnių sprendimų“.

Vartotojų teisių agentūra „Rospotrebnadzor“ „toliau stebi naujojo koronaviruso genetinius pakitimus Rusijoje ir visame pasaulyje, galinčius daryti įtaką galimybei nustatyti COVID-19 sukėlėją, gydyti ir užsiimti prevencija. Prireikus bus imtasi papildomų priemonių“, sakoma pranešime.

Vokietijos oro uostuose įstrigo kelios dešimtys keleivių iš JK

Vokietijos oro uostuose sekmadienio vakarą įstrigo dešimtys keleivių iš Didžiosios Britanijos, įvairioms šalims, įskaitant Vokietiją, Prancūziją ir Italiją, uždraudus skrydžius ir keliautojų srautus iš JK dėl pranešimų apie naują COVID-19 atmainą.

Didžiosios Britanijos keliautojams, sekmadienį atvykusiems į Hanoverio oro uostą Vokietijoje, nebuvo leista išvykti iš oro uosto, o sveikatos apsaugos pareigūnai ir slaugytojai, kurių dalis vilkėjo apsauginius drabužius, atvykėliams atliko COVID-19 tyrimus.

Šios priemonės palietė 63 iš Didžiosios Britanijos į Hanoverį atvykusius asmenis, kurie per naktį buvo priversti likti oro uoste ir kuriems nebus leista išvykti, kol nebus gauti neigiami tyrimų rezultatai. Rezultatų tikimasi sulaukti pirmadienį ryte.

Tuo tarpu terminalo pareigūnai keleiviams parūpino sulankstomų lovų.

Oro uoste priverstų likti keliautojų nuotaikos buvo įtemptos.

„Esame Hanoverio oro uoste, laikomi prieš mūsų valią. Mums buvo atlikti tyrimai ir uždrausta palikti oro uostą laukiant rezultatų“, – Vokietijos dienraščio „Bild“ išplatintame vaizdo įraše kalbėjo keliautoja Manuela Thomys.

Vaizdo įraše matomos keliautojų grupelės, įskaitant devynių mėnesių kūdikį.

„Prašau, padėkite mums!“ – prašė pagalbos keliautoja.

Vietos valdžia atsiprašė už nepatogumus, patirtus artėjant Kalėdas.

VIDEO: Skubiame Vyriausybės posėdyje – sprendimas uždrausti skrydžius iš Jungtinės Karalystės

„Mūsų tikslas yra užkirsti kelią naujos viruso atmainos patekimui į regioną“, – Vokietijos naujienų laidai DPA paaiškino Hanoverio sveikatos pareigūnas Andreasas Kranzas.

Vokietija ketvirtadienį pranešė apie rekordinį naujų užkrato atvejų skaičių, pirmą kartą viršijusi 30 000 ribą. Šalyje dėl COVID-19 jau mirė 24 125 žmonės.

Mokslininkai pirmą kartą naują viruso atmainą, kuri, jų manymu, yra 70 proc. lengviau perduodama, aptiko rugsėjo mėnesį.

Visgi praėjusią savaitę visoje Europoje suskambo pavojaus varpai, kai minėta atmaina nustatyta kai kuriose Didžiosios Britanijos dalyse.

„Visoje Europoje, kur [virusas] plinta plačiai ir intensyviai, šalims reikia stiprinti savo kontrolės ir prevencijos metodus“, – pareiškė Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) Europos skyriaus atstovė.

Australija neseks kitų šalių pavyzdžiu ir įsileis keliautojus iš JK

Australija neseks kitų valstybių pavyzdžiu ir įsileis keliautojus iš Jungtinės Karalystės, pirmadienį pranešė australų pareigūnai.

Jie sakė abejojantys, kad pastarasis sergamumo koronavirusine infekcija šuolis Jungtinėje Karalystėje sietinas tik su nauja, labiau užkrečiama koronaviruso atmaina.

Ministras pirmininkas Scottas Morrisonas sakė, kad Australija, kurios formali vadovė tebėra šalies buvusios kolonijinės valdytojos Didžiosios Britanijos karalienė Elizabeth II, mano, jog šiuo metu atvykstantiems keliautojams taikomo 14 dienų karantino visiškai pakanka rizikai suvaldyti.

Virtinė šalių uždraudė atvykti lėktuvams, traukiniams ir laivams iš Jungtinės Karalystės, Londonui įspėjus, kad buvo aptikta „nekontroliuojamai“ plintanti nauja, labiau užkrečiama koronaviruso atmaina.

Australijos vyriausiasis sveikatos apsaugos pareigūnas Paulas Kelly tvirtino, kad žmonės, atvykstantys iš JK, nekelia grėsmės šalies visuomenei, nes jie, kaip ir beveik visi atvykstantieji, turi 14 dienų griežtai karantinuotis.

P.Kelly taip pat skeptiškai įvertino Londono pareiškimą, esą sergamumas COVID-19 drastiškai išaugo dėl naujos, itin užkrečiamos viruso atmainos.

„Manau, turime atsižvelgti į kontekstą“, – sakė P.Kelly ir pažymėjo, kad nuo tada, kai pirmą kartą buvo aptiktas, naujasis koronavirusas mutavo tūkstančius kartų.

„Šiuo metu nėra aiškių įrodymų, jog tai reikšmingas pokytis“, – kalbėjo jis.

JK ministras pirmininkas Borisas Johnsonas (Borisas Džonsonas) iš pradžių nerekomendavo skelbti karantino Kalėdų laikotarpiu, nepaisydamas drastiškai augančios sergamumo koronavirusine infekcija.

Visgi vėliau jo vyriausybė apsigalvojo ir paskelbė griežtą karantiną pietryčių Anglijoje, o sveikatos apsaugos sekretorius Mattas Hancockas pareiškė, kad nauja koronaviruso atmaina „nekontroliuojama“.

Australijos sveikatos apsaugos pareigūnai sako jau aptikę naują koronaviruso atmainą pas karantinuotus keliautojus. Tačiau tie atvejai, regis, nesusiję su nauju protrūkiu Sidnėjuje, kur patvirtinti 83 vietinio užsikrėtimo atvejai. Šis protrūkis kilo po kelias savaites trukusio atokvėpio, kai Australijoje nebuvo fiksuojama vietinio infekcijos perdavimo atvejų.

Reaguodama valdžia ėmėsi rekordinio masto testavimo ir intensyvaus kontaktų atsekimo, taip pat įvedė vietinius karantinus ir sugrąžino masinių susibūrimų suvaržymus.

Sidnėjaus gyventojams uždrausta vykti į kitas šalies vietas.

Kanada laikinai stabdo skrydžius

Kanada nuo sekmadienio vidurnakčio 72 val. stabdo visus keleivinius reisus iš Jungtinės Karalystės, kur plinta nauja, labiau užkrečiama koronaviruso atmaina.

„Atsižvelgiant į didelį COVID-19 [sukeliančio] viruso varianto, pastebėto kai kuriose Jungtinės Karalystės vietovėse, atvejų skaičių, buvo priimtas sprendimas 72 valandoms sustabdyti visų komercinių ir privačių keleivinių reisų iš Jungtinės Karalystės atvykimą į Kanadą“, – sakoma Kanados sveikatos priežiūros institucijų pareiškime.

JK sveikatos apsaugos sekretorius Mattas Hancockas sekmadienį pareiškė, kad vyriausybė paskelbė griežtą karantiną pietryčių Anglijoje, nes nauja koronaviruso atmaina buvo „nekontroliuojama“.

Skrydžių iš JK draudimus sekmadienį paskelbė virtinė Europos šalių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius