Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 12 21 /11:11

Uždraudus skrydžius iš JK, atšaukiami skrydžiai ir iš Lietuvos, stoja kelionės sausuma ir jūra

Lietuvai uždraudus tiesioginius keleivinius skrydžius iš Jungtinės Karalystės, susisiekimo ministras Marius Skuodis įspėja – nepatariama dabar ieškoti kitų būdų, kaip pasiekti Lietuvą. „Netgi ir tranzitiniais skrydžiais, jeigu jie vis dar yra, nes jie gali būti bet kada sustabdyti“, – pirmadienio rytą jis sakė LRT laidoje „Labas rytas, Lietuva“. Atšaukiami ne tik skrydžiai iš Jungtinės Karalystės – stabdomos kelionės ir iš jūrų uostų, Eurotuneliu. Oro linijos atšaukia ir skrydžius į JK.
Lutono oro uoste
Lutono oro uoste / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Sekmadienio vakarą skubiai sušauktame neplanuotame Vyriausybės posėdyje buvo uždrausti keleiviniai skrydžiai iš Jungtinės Karalystės į Lietuvą nuo gruodžio 21 dienos 4 valandos ryto iki 2020 gruodžio 31 dienos 24 valandos. Stabdomi tik keleiviniai skrydžiai, krovininiai ir toliau galės patekti į Lietuvą. Taip pat nėra stabdomi skrydžiai iš Lietuvos į Jungtinę Karalystę.

Sprendimas priimtas dėl Jungtinėje Karalystėje siaučiančios naujos, itin sparčiai plintančios koronaviruso atmainos.

Iki Naujųjų metų tarp Lietuvos ir JK turėjo įvykti iš viso 101 skrydis. Vien šią savaitę į Lietuvą iš JK galėjo atvykti 7 tūkst. žmonių, o išvykti – 3 tūkstančiai.

Skrydžius į JK atšaukia pačios oro linijos

Jis pabrėžė, kad skrydžiai iš Lietuvos į Jungtinę Karalystę nėra stabdomi, Vyriausybė artimiausiu metu to neketina daryti. Visgi skrydžius gali atšaukti pačios oro linijos, kadangi joms nebus logiška keleivius gabenti tik į vieną pusę. „Deja, reikia pripažinti, kad kai kurie skrydžiai jau ir artimiausiu metu bus paveikti“, – įspėjo susisiekimo ministras.

Vilniaus oro uosto svetainėje jau matyti, kad atšaukti skrydžiai ne tik iš, bet ir į Jungtinę Karalystę – Londoną, Donkasterį, Lidsą.

Vyriausybės sprendimu skrydžiai iš Lietuvos į JK nedraudžiami, tačiau Lietuvos oro uostų atstovas spaudai Tadas Vasiliauskas sako, kad nėra lėktuvų, kurie atskristų iš JK į Vilnių ar Kauną, todėl skrydžiai iš Lietuvos taip pat nevyks.

„Teoriškai draudimas riboja skrydžius tik iš JK į Lietuvą, tačiau realiai, logistiškai, kadangi draudžiama atvykti, tai oro bendrovės nesiunčia savo lėktuvo tiesiog iš kažkur į Lietuvą. Nors jie nedraudžiami, bet jie neįvyks", – sakė T.Vasiliauskas.

Nepavyks skristi net tranzitiniais skrydžiais

Jeigu žmonės iš Jungtinės Karalystės vis tiek norės patekti į Lietuvą, bus daug iššūkių – atskristi būtų sudėtinga ir su persėdimu kitoje šalyje, nes daug Europos valstybių taip pat ėmėsi riboti susisiekimą su Jungtine Karalyste. Tą jau padarė Latvija, Estija, Vokietija, Prancūzija, Beniliukso šalys, Italija, Airija ir kt. M.Skuodžio žiniomis, Lenkija skrydžius uždrausti turėtų pirmadienį.

„Jeigu kažkas planuoja keliauti, tikrai nepatariame – netgi ir tranzitiniais skrydžiais, jeigu jie vis dar yra, nes jie bet kada gali būti sustabdyti“, – įspėjo susisiekimo ministras.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Marius Skuodis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Marius Skuodis

Jis dėl pinigų susigrąžinimo už atšauktus skrydžius paragino kreiptis į savo oro linijas. „Jos yra informuotos, turi patirtį iš ankstesnių situacijų per karantino laikotarpį. Joms nėra naujiena, jos turi pasirūpinti savo klientais. Jeigu nepavyktų, yra atsakingos Lietuvos institucijos, kurios padėtų spręsti problemas“, – ministras sakė LRT laidoje.

Judėjimas ribojamas ir sausuma, jūra

Lietuva neturi tiesioginio susisiekimo keltais su Jungtine Karalyste, tad Vyriausybės sprendimas nepaveiks maršrutų. Visgi keltai iš Jungtinės Karalystės į kitas šalis yra stabdomi, laikinai sustabdytos kelionės Eurotuneliu.

„Iš Jungtinės Karalystės iššūkių keliaujantiems, kuriems būtina ar tikrai nori keliauti, tikrai bus“, – įspėjo M.Skuodis.

„Tikrai ko norėtume paprašyti, tai susilaikyti nuo kelionių, nes bet koks judėjimas sausuma ar oru – tikrai gali keliautojai susidurti su dideliais trukdžiais“, – pirmadienį spaudos konferencijoje sakė M.Skuodis.

Ministras įspėjo, kad galimybės parvykti iš Jungtinės Karalystės sausuma jau dabar yra smarkiai apribotos, o artimiausiu metu draudimus įvesti gali dar daugiau šalių.

Galimybės parvykti iš JK sausuma jau dabar yra smarkiai apribotos, o artimiausiu metu draudimus įvesti gali dar daugiau šalių.

„Kalbant apie keliavimą sausuma, mes turime suprasti, kad jeigu šiandieną ar vakar vakare kažkas sėdo į automobilį Jungtinėje Karalystėje ir pabandė keliauti į Lietuvą, tai pirmas dalykas, tie žmonės negali patekti į Prancūziją. Antras dalykas, keltų reisai tiek į Beniliukso šalis, tiek kitur yra labai smarkiai apriboti, nutraukti arba artimiausiu metu bus sustabdyti“, – sakė jis.

Lietuva konsultuojasi su Vokietija ir Lenkija dėl to, kokius reikalavimus jos žada taikyti šių valstybių sieną kertantiems Lietuvos piliečiams.

„Svarbus dalykas yra pabrėžti tai, kad jeigu Lietuvos pilietis nori atvykti į Lietuvą, tai yra konstitucinė mūsų pareiga priimti pilietį, taikant visus sveikatos apsaugos ministro nustatytus reikalavimus: tai yra saviizoliacija, testo parodymas atlikto ne anksčiau nei prieš 48 valandas, arba testo pasidarymas Lietuvoje ir iki to laiko – saviizoliacija“, – kalbėjo M.Skuodis.

„Jungtinė Karalystė šiandien yra traktuojama, nepriklausomai nuo regiono, kaip paveikta, su visais atitinkamais reikalavimais“, – pridūrė jis.

Pirmadienį, M.Skuodžio teigimu, taip pat planuojamas Europos Sąjungos krizių valdymo ekspertų susitikimas, vėliau turėtų vykti politinio lygmens svarstymai. Lietuva žada siekti, kad visos ES valstybės situaciją traktuotų vienodai ir laikytųsi bendros tvarkos.

Nėra svarstoma uždaryti sienų

Ar draudimas skrydžiams galėtų būti pratęstas ir po Naujųjų metų, M.Skuodis dar nesiėmė atsakyti. Viliamasi, kad savaitės pradžioje Europos Sąjunga šiuo klausimu priims bendrą sprendimą. „Labai tikimės, kad bus bendra pozicija su bendrais veiksmais, o tuomet mes savo sprendimus adaptuosime prie bendro ES požiūrio“, – sakė ministras.

Pasak jo, Lietuvoje nėra svarstomas pavasario scenarijus visiškai užverti sienas, taip pat tikimasi, kad pavyks išvengti situacijos, kuri susidarė pavasarį, kai didelės iš užsienio parvykstančių lietuvių grupės įstrigo Lenkijos ar Vokietijos pasienyje.

„Vienas dalykas yra riboti srautą nuo Jungtinės Karalystės, kurioje situacija yra nepavydėtina tikrai dėl naujos viruso atmainos, kuri galimai, noriu pabrėžti, yra labiau plintanti, kitas dalykas yra įvesti sienas tarp skirtingų Europos Sąjungos valstybių narių. Čia yra iššūkis, kad tikrai ta situacija, kuri buvo pavasarį, nepasikartotų“, – kalbėjo ministras.

Visgi M.Skuodis pripažino, kad dėl naujų apribojimų keleiviams neabejotinai kils sunkumų, todėl pabrėžė, kad esant galimybei Lietuvos piliečiai turėtų vengti kelionių, nes yra didelė rizika susidurti su trukdžiais pasienyje.

Jis paragino žmones, kurie dėl naujų apribojimų negalėjo pasinaudoti įsigytais lėktuvų bilietais, kreiptis į aviakompanijas, kurios grąžins pinigus ar pakeis bilietus savo nustatyta tvarka.

VIDEO: Skubiame Vyriausybės posėdyje – sprendimas uždrausti skrydžius iš Jungtinės Karalystės

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius