Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Keista vieta Japonijoje – šventykla, kurioje stebina gausybė kačių statulėlių

„Gotokuji“ budistų šventykla Setagajos rajone, Tokijuje, laikoma Maneki Neko (japoniška „kviečiančios katės“ figūrėlė, kuri, kaip tikima, neša sėkmę jos savininkui) ištakomis. Sakoma, kad miegamajame ar darbo kabinete esanti tokia katės figūrėlė jos savininkui atneš klestėjimą ir sėkmę. Dėl didelio populiarumo kinų ir vietnamiečių bendruomenėse daugelis žmonių klaidingai ją priskiria Kinijai.
„Gotokuji“ šventykla, Japonija
„Gotokuji“ šventykla, Japonija / Vida Press nuotr.

Tačiau Maneki Neko kilmę galima atsekti iki Japonijos, o vienas iš žinomiausių mitų apie katės istoriją siekia Gotojuki, rašoma „The Travel“.

Dėl šios priežasties Gotojuki šventyklos didelės ir mažos katės lankytojus vilioja labiau nei bet kurioje kitoje Japonijos šventykloje. Medis, akmuo, metalas ir porcelianas – tai tik keletas medžiagų, iš kurių sukurtos šios mielos figūrėlės, kurios taip pat būna įvairių spalvų, nors klasikinė balta spalva ir toliau karaliauja.

Gotokuji „kviečiančios katės“ istorija

Sakoma, kad paskutiniaisiais tradicinės Japonijos valdymo metais Gotokuji šventyklos šventiko katinas vedė viduramžių valdovą į saugią vietą nuo audros. Būtent dėl šio priežasties Maneki Neko turi vieną pakeltą leteną, nes katė mojavo valdovui ir jo tarnams. Tuo metu, kai lauke siautė audra, valdovas ir šventikas gėrė arbatą.

Vėliau jis parodė dėkingumą, įkurdamas Gotokuji šventyklą. Šimtai laimingų kačių statulėlių šiandien eksponuojamos šalia Kannon, užuojautos deivės, statulos. Visame pagrindiniame šventyklos pastate ir jos teritorijoje yra kačių, o gatves už šventyklos ribų puošia kačių tematikos meno kūriniai.

Dabartiniai šventyklų lankytojai dažnai palieka Maneki Neko figūrėlę kaip auką, tikėdamiesi, kad Dievas ar Buda išpildys jų norus ir padovanos gerovę.

Kur rasti Gotokuji šventyklą ir ką joje veikti?

Gotokuji yra rami Tokijo pakraštyje esanti šventykla, puikiai tinkanti kačių mylėtojams, besidomintiems Japonijos kultūra ir istorija. Ji yra už 20 minučių kelio automobiliu nuo Tokijo.

Tipiški turistų suvenyrai Gotokuji šventykloje – kačių figūrėlės, kurios paliekamos šventykloje po to, kai jų savininkai išsako norą arba meldžiasi už sėkmę. Viena iš alternatyvų – parsinešti katės figūrėlę namo ir laikyti ją ten, kol noras ar malda išsipildys. Paskui grįžtama į Gotokuji ir katės statulėlė paliekama kaip auka.

Dauguma miniatiūrinių kačių figūrėlių parduotuvėje kainuoja apie 300 jenų, o didžiausia natūralaus dydžio statula – apie 5000 jenų. Vis dėlto Maneki Neko nebūtina išleisti daug pinigų, nes figūrėlės dydis neturi įtakos jos atnešamai laimei.

Beje, Gotokuji šventykloje yra graži teritorija su ramiais sodais ir stulbinančiomis tradicinės japonų architektūros iliustracijomis.

Apsilankymas Gotokuji nieko nekainuoja. Geriausias metas apsilankyti šventykloje, kad pamatytumėte daugiausiai Maneki Neko, yra sausis arba vasaris, kai daugiausia aukų atnešama švenčiant Japonijos Naujuosius metus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius