Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Klaipėda nori įvesti naują mokestį: galėtų surinkti apie 200 tūkst. eurų

Vadinamasis pagalvės mokestis, jau kelerius metus taikomas šalies kurortuose bei didžiuosiuose miestuose, nuo 2023-iųjų galėtų atsirasti ir Klaipėdoje. Skaičiavimai ir analizės atliktos, sumanymui įgyvendinti reikėtų tik vietos politikų pritarimo.
Meridianas
Meridianas / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Mintis apie Pagalvės mokestį, kai atvykę turistai į miesto biudžetą sumoka simbolinį eurą už nakvynę, nagrinėjama nebe pirmą kartą.

Klausimas vėl atsirado ant valdininkų stalo. Nors dėl to jau buvo surengti pasitarimai, nuo platesnių komentarų susilaikoma. „Kol kas dar viskas darbinėje stadijoje, nėra ko plačiau komentuoti“, – teigė savivaldybės administracijos vadovas Gintaras Neniškis.

Pandemija planus pristabdė

Klaipėdos miesto savivaldybės Ekonominės plėtros grupės vadovė Reda Švelniūtė priminė, kad dar prieš pandemiją, 2019-aisiais svarstyta įvesti rinkliavą.

123rf.com nuotr./Viešbutis
123rf.com nuotr./Viešbutis

Tačiau prasidėjus sunkmečiui, ypač paveikusiam turizmo rinką, šio sumanymo atsisakyta.

Dabar, įvertinus ir pastaruosius metus, kai vasarą būta savaitgalių su pilnais uostamiesčio viešbučiais, prie klausimo vėl sugrįžta.

„Išanalizavome visas patirtis. Ypač didžiųjų miestų, kaip Vilnius ir Kaunas. Mums buvo aktualus mokesčio administravimo klausimas. Dabar kalbamės su socialiniais partneriais, kaip Klaipėdos prekybos, pramonės ir amatų rūmais“, – pasakojo R.Švelniūtė.

Anot jos, kol kas manoma, kad mokestis galėtų siekti simbolinį eurą, kaip ir kitose savivaldybėse.

Suprasti akimirksniu

  • Palangos mieste pagalvės mokestis renkamas nuo 2012-ųjų gegužės.
  • Lėšos naudojamos skrydžių iš Palangos oro uosto rinkodarai, kurorto viešosios erdvėms tvarkyti, kultūriniams renginiams organizuoti ir kt.
  • 2020 m. rinkliavos sumokėta 768 tūkst. 757 eurai; 2019 m. – 726 tūkst. 255 eurai; 2018 m. – 703 tūkst. 120 eurų.

„Reikia pažymėti, kad ta rinkliava būtų nukreipta tam pačiam turizmui. Yra numatytos kryptys, kur galėtų būti panaudotos lėšos“, – kalbėjo valdininkė.

Svarstoma, kad politikų vertinimui projektas bus patiektas tik kitąmet, o rinkliava atvykėliams pradėta taikyti tik nuo 2023-iųjų.

Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr./Klaipėda
Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr./Klaipėda

Surinktų apie 200 tūkst. eurų

Klaipėdos kultūros ir turizmo informacijos centro vadovė Romena Savickienė teigė, kad Klaipėdoje ir pandemija pažymėti metai nebuvo prasti. Vasarą būta savaitgalių, kai viešbučiuose vietos nebuvo likę.

„Visi didieji miestai – Vilnius ir Kaunas – šį mokestį turi. Jis naudojamas miesto žinomumui, pasiekiamumui didinti, konferencinio arba verslo turizmo skatinimui. Klaipėdoje apie tai kalbama ne pirmus metus. Dar reikėtų nuraminti klaipėdiečius, kad jų šis mokestis niekaip nepaveiktų“, – teigė pašnekovė.

Skaičiuojama, kad 2019-aisiais Klaipėdoje galėjo apsistoti apie 400 tūkst. turistų. „Mokestis turėtų tam tikrų išlygų, kaip vaikai, neįgalieji. Tačiau net ir tai įvertinus, galima manyti, kad pagalvės mokesčio Klaipėda galėtų surinkti apie 200-300 tūkst. eurų“, – teigė pašnekovė.

Praėjusiais metais, kai kone pusę metų galiojo karantino ribojimai, Klaipėdoje būta apie 200 tūkst. turistų, kurie atvyko čia su nakvyne.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius