Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Latvijoje startavo ES žaliasis pasas, bet atvykimo taisyklės kol kas nekeičiamos

Latvijoje pradėjo galioti ES skaitmeninis COVID pažymėjimas, kuris supaprastins pasienio procedūras keliaujant. Tačiau kaimyninė šalis kol kas taisyklių atvykstantiems nekeičia – ir toliau įsileis tik svarią priežastį turinčius keliautojus, kurie turi neigiamą COVID-19 (PGR) testo atsakymą.
Latvija
Latvija / 123rf.com nuotr.

Lietuvos ambasada Latvijoje feisbuke pranešė, kad ketvirtadienį Latvijos vyriausybė atidėjo COVID-19 ribojančių priemonių dėl atvykimo į Latviją peržiūrą.

Trečiadienį paskelbta, kad Latvijoje pradeda galioti ES skaitmeninis COVID pažymėjimas, tačiau jis nepakeis keliamų reikalavimų atvykstantiems į šalį. Jis tiesiog supaprastins procedūras pasienyje – žmogui bus paprasčiau įrodyti, kad yra persirgęs, pasiskiepijęs ar pasidaręs koronaviruso testą.

Tačiau Latvijoje ir toliau lieka griežti apribojimai tarptautinėms kelionėms, tad Baltijos kelionių burbulo sugrįžimo dar teks palaukti.

Baltijos kelionių burbulo sugrįžimo dar teks palaukti.

Lietuvos sveikatos apsaugos viceministrė Živilė Simonaitytė yra sakiusi, kad šiuo metu derinamasi su Latvija ir Estija, kad bent jau „Baltijos burbule“ keliaujantiems galiotų tokios pačios atvykimo taisyklės. Tačiau Latvijai atidėjus atvykimo taisyklių peržiūrą akivaizdu, kad sutarimo tarp trijų Baltijos šalių dar nepasiekta.

„Skaitmeninis ES COVID19 pažymėjimas, vykstant į Latviją, vis dar nepakeičia PGR testo arba medicininės pažymos, kad asmuo yra skiepytas ar persirgęs ir neplatina infekcijos“, – pažymi Lietuvos ambasada Latvijoje.

Į Latviją užsieniečiams leidžiama atvykti tik dėl svarbių ir neatidėliotinų priežasčių: darbo, studijų, mokslo, šeimos susijungimo, gydymo, tranzito (tik kelionė per Latviją į kitą šalį), nepilnamečių palydos, grįžimo į nuolatinę gyvenamąją vietą ir laidotuvių.

Visi svarbią priežastį turintys atvykėliai privalo užpildyti registracijos anketą, turėti neigiamą PGR COVID-19 tyrimo rezultatą arba dokumentą, įrodantį, kad asmuo neplatina infekcijos (persirgusiems COVID-19 ne anksčiau nei prieš 180 d). PGR tyrimo rezultatai privalomi ir atvykstantiems pilnai vakcinuotiems asmenims.

Pabrėžiama, kad kiti nei SARS-CoV-2 PGR testai Latvijoje nepripažįstami, nors ES skaitmeniniame COVID pažymėjime numatyta ir galimybė pripažinti antigenų testus. Visgi kiekvienai valstybei yra palikta išimtis pačiai nustatyti atvykimo taisykles.

PGR tyrimo rezultatai privalomi ir atvykstantiems pilnai vakcinuotiems asmenims.

Europos parlamentui pavyko susitarti, kad ES šalys negalėtų pažymėjimą turintiems asmenims taikyti papildomų kelionių apribojimų, pvz., izoliavimosi ar testavimo reikalavimų, „išskyrus atvejus, kai tai būtina ir proporcinga siekiant apsaugoti visuomenės sveikatą“.

Tikėtina, kad ES šalyse panašios taisyklės galėtų įsigalioti nuo liepos 1 d. – oficialaus ES skaitmeninio COVID pažymėjimo starto. Lietuva atvykimo taisyklių ir būtinybės izoliuotis imuniteto neturintiems atvykėliams taip pat kol kas nėra pakeitusi, nors žada jas peržiūrėti.

Lietuvą Latvija yra įtraukusi ir į paveiktų šalių sąrašą, tad atvykus net ir su pateisinama priežastimi bei neigiamu testo atsakymu privalu 10 dienų izoliuotis.

Asmenims, keliaujantiems per Latviją tranzitu, izoliacijos reikalavimas netaikomas, tačiau jiems vis tiek privalomi neigiami PGR tyrimų rezultatai ir užpildytos keliautojo anketos.

Visas atvykimo į Latviją taisykles rasite čia: https://keliauk.urm.lt/location/latvija

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius