-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuva siekia kuo greičiau atkurti iki pandemijos buvusį užsienio turistų skaičių

Penktadienį Vilniuje vykstančiame Lietuvos turizmo forume „Permąstykime turizmą“ dalyvavusi ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė pabrėžė, kad Lietuva turi siekti kuo greičiau atkurti iki 2019 m. pandemijos buvusį į šalį atvykstančių užsienio turistų skaičių, rašoma Ekonomikos ir inovacijų ministerijos pranešime spaudai.
 Vilnius
Vilnius / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Lietuvos turizmo forume šio sektoriaus ekspertai, verslo atstovai, ekonomistai diskutuoja apie Lietuvos turizmo ateitį. Šiemet, atsižvelgiant į Jungtinių Tautų Pasaulio turizmo organizacijos paskelbtą turizmo dienos temą „Permąstykime turizmą“, diskutuojama, ko reikia imtis, kad turizmas būtų atsparesnis, darnesnis ir inovatyvesnis.

Kaip rodo apgyvendinimo paslaugų rezervacijų sistemos Booking.com tyrimų duomenys, 2022 m. net 81 proc. keliaujančiųjų yra labai svarbios darnios kelionės, o pirmenybė teikiama darnumo pažymėjimus turintiems objektams.

„Puikiai suprantu, kad dėl pasikeitusios geopolitinės padėties ir kitų nenumatytų iššūkių šios vasaros sezono lūkesčiai liko išpildyti ne 100 proc. Mums labai svarbu, kad turizmas Lietuvoje atsigautų. Todėl reikalingos visų pastangos galvojant apie naujus turizmo sprendimus ir idėjas, kad būtume įdomūs ir konkurencingi pasaulio mastu, greičiau susigrąžintume turistų srautus. Lietuvai būtina kurti naujus turizmo produktus, atsižvelgiant į inovatyvaus, darniojo, žaliojo ir išmaniojo turizmo tendencijas“, – sako ekonomikos ir inovacijų ministrė.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr. / Aušrinė Armonaitė
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr. / Aušrinė Armonaitė

Turizmo atsigavimo ženklai jau matomi. Per pirmąjį 2022 m. pusmetį Lietuvos apgyvendinimo įstaigose apsistojo 456 tūkst. užsienio turistų, o tai yra 4 kartus daugiau nei 2021 m. per tą patį laikotarpį. Pasiekta daugiau kaip pusė 2019 m. lygio. Vietinis turizmas ne tik atsigavo, bet ir pralenkė priešpandeminius 2019 metus.

Pasak ministrės A.Armonaitės, kad artėjanti žiema turizmo sektoriui nebūtų labai sudėtinga, Lietuva sumažins PVM tarifą viešbučiams neterminuotą laiką, o restoranams pratęs PVM lengvatą bent pusmečiui. Taip pat bus kompensuojama dalis elektros kainos.

Forumo metu taip pat apdovanotos turizmo sektoriaus įmonės ir organizacijos, kurios 2022 m. skatino darnųjį turizmą, pristatė naujus produktus.

123RF.com nuotr. / Druskininkai
123RF.com nuotr. / Druskininkai

2022 m. darniausia turizmo vietove išrinkta Druskininkų savivaldybė, kuri šiais metais sukūrė integruotą darnaus turizmo veiksmų planą ir 14-oje savivaldybės įstaigų ant stogų įrengė saulės elektrines, taip pat įrengė 14 elektromobilių įkrovimo vietų.

2022 m. darniausia turizmo vietove išrinkta Druskininkų savivaldybė.

Darniausiu turizmo informacijos centru pripažintas Šiaulių miesto turizmo informacijos centras, kuris skatina turistus keliauti ekologiškai, aktyviai prisideda prie energijos išteklių taupymo, sukūrė maršrutą judėjimo negalią turintiems žmonėms, pristatė edukacinį žaidimą su gestų kalbos vertimu, o informacija centre pateikiama brailio raštu.

Darniausio 2022 m. turizmo paslaugos kūrėjo nominacijoje laimėtoja tapo Lietuvos kaimo turizmo asociacija už pėsčiųjų maršrutą „Miško takas“. Tai yra ilgo atstumo pėsčiųjų maršrutas Lietuvoje, vedantis per gražiausius Lietuvos miškus, pievas, kaimelius, didesnius ir mažesnius miestelius ir tęsiasi 747 km. Kiekvienoje maršruto atkarpoje galima atrasti unikalių objektų, kurie gali pasiūlyti tradicinius patiekalus, edukaciją, muziejus ar nakvynę etnografinėje sodyboje.

Darniausiu turizmo informacijos centru pripažintas Šiaulių miesto turizmo informacijos centras.

Darniausia 2022 m. turizmo paslaugos teikėja – UAB „Hotel Neris“ („Radisson Hotel Kaunas“). Visos konferencijos ir renginiai, vykstantys viešbučiuose, yra CO2 neutralūs, restoranas remiasi tvarumo principais, o maistas gaminamas iš vietinių ūkių produkcijos.

Jungtinių Tautų Pasaulio turizmo organizacija (PTO), vienijanti 159 valstybes, nuolat ieško unikalių vietų ir darnių turizmo paslaugų. Lietuvoje už unikalias, puoselėjančias vietos bendruomenės tradicijas ir paslaugas PTO apdovanojimas įteiktas UAB „Via Unica“, kuri yra prisijungusi prie „ECO hotels“ sistemos – nuo kiekvienos rezervacijos tam tikras procentas lėšų skiriamas vandenynams valyti, miškams atsodinti. Viešbutis naudoti netinkamą tekstilę atiduoda Panevėžio gyvūnų globos draugijai, be to, dalį automobilių aikštelės šiemet pakeitė šiltnamis ir daržas, svečiams įrengtos elektromobilių įkrovimo aikštelės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius