Metinė prenumerata vos už 7,99 Eur. 15-tos dienos proga!
Prenumeruoti
2023 07 13

Lietuvė dviračiu išbandė pavojingiausią pasaulyje kelią: čia kasmet žūdavo 200–300 žmonių

La Pasas – aukščiausias pasaulyje miestas (šiuo atveju, omenyje turimi miestai, kuriuose gyvena daugiau kaip vienas milijonas žmonių), įsikūręs net 3625 metrų aukštyje. Atvykstant autobusu ir jau daugiau kaip savaitę praleidus itin didelėse aukštumose – mūsų kūnams tai nė motais.
Austėjos ir Emmos kelionė Mirties keliu Bolivijoje
Austėjos ir Emmos kelionė Mirties keliu Bolivijoje / Asmeninio archyvo nuotr.

Pirma Austėjos pasakojimo dalis: Vaizdai Patagonijoje lietuvei priminė „Žiedų valdovo“ filmą: čia yra net kasmet didėjantis ledynas

Antra Austėjos pasakojimo dalis: Austėjos nuotykiai nuo Čilės iki Bolivijos: kopimas į ugnikalnį ir žadą atimanti druskos lyguma

La Pasas – miestas, neprimenantis jokio kito

Į La Pasą atvykstame šeštą valandą ryto. Apie miestą, kuriame – net beveik du milijonai gyventojų, yra sunku susidaryti realybę atitinkantį pirmąjį įspūdį – čia kol kas itin ramu. Tačiau šiandien mieste išeiginė, taip pat ir paskutinioji keturias dienas trukusio karnavalo diena. Mūsų Ujūnio turo gidas Iljas nuolat juokaudavo, kad karnavalas Bolivijoje yra tiesiog gera priežastis boliviečiams kelias dienas iš eilės nevaržomai linksmintis ir daug gerti.

Nutariame, kad gal tokį ankstų rytą visi dar saldžiai pučia į ūsą. Karnavalas La Pase glaudžiai siejamas su religija – jam vykstant iš Andų kalnų kilusios vietinės tautos garbina pagoniškosios kilmės Motiną Žemę (vietinių vadinamą Pachamama, kuri yra vaisingumo deivė), o Ispanijos kolonializmo metu į Boliviją atvežtos krikščionybės išpažinėjai karnavalą sieja su Velykomis ir prasidedančiu pasninku.

Asmeninio archyvo nuotr./Austėjos viešnagė La Pase
Asmeninio archyvo nuotr./Austėjos viešnagė La Pase

Per karnavalą mieste gausu šokėjų, apsirengusių skirtingais folkloriniais kostiumais, žmonės žaidžia įvairius žaidimus, o vaikai gatvėse mėto vandens balionus, purškia konfeti ir muilo putas.

Kelionėje sutikta universiteto dėstytoja iš Rio de Žaneiro sakė, kad La Paso karnavalas jai nė trupučio neprimena braziliškojo ir, jos galva, čia žmonės tiesiog šiukšlina gatvėse, tai vadindami karnavalu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Užsisakykite 15min naujienlaiškius