Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuviams Maskvoje teko aiškintis – „Kodėl jūs nekenčiate rusų?“

Po paskutinio savo pasakojimo, kaip naktiniu traukiniu vykome į Maskvą švęsti Naujųjų metų, gavau atsiliepimų, kad vėl šmeižiu Rusiją. Man atrodo, kad nieko aš nešmeižiu, o kaip tik atvirkščiai – jei jau vykstu į tą šalį minėti švenčių, tai yra įvertinimas, o ne šmeižimas.
Naujieji metai Maskvoje
Naujieji metai Maskvoje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Bet, matyt, jei žmonės yra kuo nors įsitikinę, tai gali baslį ant jų galvos tašyti, įsitikinimų neišmuši. Dar sakiau, kad turiu Maskvoje draugą, su kuriuo gerai sutariu ir mes periodiškai susitinkame arba vienas kito šalyse, arba neutralioje teritorijoje. Aišku, dabartiniais laikais susitikti yra sudėtinga, nes į Rusiją mes nesame įleidžiami, o Sputniku pasiskiepiję rusai nepageidaujami Europos Sąjungoje.

Galime nebent susitikti kur nors prie Šešupės – aš iš Suvalkijos, jis – iš Karaliaučiaus krašto pusės ir pasirėkauti, gi neplati ta Šešupė. Bet jis tingi grūstis į Karaliaučių, vadinasi, belieka bendrauti internetu.

Tas mano draugas Vavanas, naujųjų metų išvakarėse sovietiniu šeštuku atvažiavęs pasiimti mūsų iš stoties, yra nekvailas vaikinas. Mes ir iki viešnagės Maskvoje su juo diskutuodavome apie Sovietų Sąjungą, Baltijos šalis, Ukrainą ir panašiomis abiem šalims aktualiomis temomis. Jis yra vienas iš tų rusų, kuris neidealizuoja Sovietų Sąjungos ir sako, kad tai buvo absurdiška santvarka.

Aišku, sovietmečiu jis, kaip ir aš, buvo dar vaikas, bet šiais laikais net ir daugybė jaunų rusų – to sovietmečio nematę – jį idealizuoja. Žinau net jaunų lietuvių, kurie sako, kad prie ruso buvo geriau, nors nei to ruso nėra matę, nei rusiškai moka. Va dėl tokių tai man užtrumpina, nes niekaip nesugalvoju, iš kur jie tokį požiūrį turi, nes nei knygų skaito, nei istorija domisi. Turbūt vatniko virusas yra perduodamas genais.

Vavanas taip pat nėra ir iš tų, kurie mano, kad Rusija yra apsupta priešų ir turi kovoti su blogio Vakarais. „Viskas gerai su tais Vakarais, – sako jis, – smagu ten. Čia mūsų intelekto nesužalotus piliečius valdžia gąsdina piktaisiais Vakarais. Bet dauguma tuo netiki, kaip ir sovietmečiu netikėjo.“

Putinu jis pernelyg nesižavi, tačiau sako, kad nieko geresnio šiuo metu nėra. „Dar pamenu, – sako, – Jelcino laikus, kai Rusijoje kerojo banditizmas bei skurdas, ir pakartoti jų nenoriu.“

Anot jo, Putinas tada buvo tas, kuris atėjo ir sutvarkė girtuoklio Jelcino bardaką. Tačiau jo nuomonė apie Rusijos kišimąsi į kaimyninių valstybių reikalus ir Ukrainą jau žymiai skyrėsi nuo mūsų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius