Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Lietuvio kelionės po Ukrainą (5). Grybauskaitė buvo charkiviečių svajonių prezidentė

Kas seka karą Ukrainoje ir palaiko ukrainiečius, mato, kad, be blogų naujienų iš fronto, yra ir gerų. Žiūrint globaliai, viena tų gerųjų žinių yra ta, kad ukrainiečiai išstūmė okupantus iš Kyjivo srities, o tai leido nuimti spaudimą nuo sostinės. Kita gera žinia, kad okupantai buvo išstumti ir iš antro pagal dydį šalies miesto Charkivo.
Charkivo Laisvės aikštė
Charkivo Laisvės aikštė / Vaido Mikaičio nuotr.

Turbūt prisimenate, kad karo pradžioje Charkivą rusai niokojo su ypatingu įniršiu. Niokojo, bet okupuoti nepajėgė ir galiausiai ukrainiečiai juos išvis nustūmė tolyn nuo miesto. Tikiu, kad su laiku jie bus išstumti ir iš visų okupuotų teritorijų, bet taip pat panašu, kad to laiko dar teks palaukti.

Tikiu, pamenate, kad pastarojoje pasakojimo ciklo apie kelionę po Rytų Ukrainą dalyje, kaip tik ir pradėjome pasakoti būtent apie Charkivą, kuris buvo pirmasis mūsų kelyje. Į jį vykome vakariniu traukiniu iš Kyjivo, o Charkivo stotyje išlipome jau prieš vidurnaktį.

Vaido Mikaičio nuotr. / Prisiminimai iš kelionės po Charkivą
Vaido Mikaičio nuotr. / Prisiminimai iš kelionės po Charkivą

Tik išlipus nustebino ramybė. Gal ir natūralu, vidurnaktį visi miestai nurimsta, tačiau tada maniau, kad tokio dydžio mieste gal kiek ir judriau turėtų būti. Vis dėlto tai juk milijoninis miestas.

Charkive iki karo gyveno pusantro milijono žmonių.

Dar nustebino, kad jau nuo pirmųjų minučių mieste, į akis krito ne vienas automobilis su lietuviškais registracijos numeriais. Na, va, pagalvojau, tiek stengėmės nusigrūsti ten, kur nėra lietuvių, o čia jų netgi daugiau nei bet kur kitur. Tai, žinoma, buvo netiesa, nes tai nebuvo lietuvių vairuojami automobiliai.

Tada pagalvojau, kad čia turbūt ukrainiečių Lietuvoje pirkti automobiliai su nespėtais pakeisti lietuviškais numeriais. Bet tai buvo tik dalis tiesos, nes geriau įsižiūrėjus kai kurie numeriai buvo keisti, lyg ir šrifto kitokio. Lietuviški, bet vizualiai kiek kitokie, panašūs į padirbtus. Spėju, kad ukrainiečiai jais naudojasi bandydami apeiti kažkokią mokestinę politiką, bet tai tik mano subjektyvus spėjimas ir apskritai ne mano reikalas.

Charkive iki karo gyveno pusantro milijono žmonių. Dabar, aišku, daugybė gyventojų pabėgo, dalis buvo nužudyti, todėl pasakyti, kiek mieste jų yra likę, nėra lengva. Kad ir kiek jų pabėgo, tikiu, kad dauguma sugrįš, atstatys savo miestą ir susikurs gyvenimą iš naujo.

Vaido Mikaičio nuotr. / Charkivo Laisvės aikštė
Vaido Mikaičio nuotr. / Charkivo Laisvės aikštė

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius