TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 01 04

Lietuvis vienai dienai nukeliavo į Vroclavą Lenkijoje: „Jaučiausi kaip ponas su privačia jachta“

Ne per seniausiai žiniasklaidoje pamačiau apklausų, kurių metu Lietuvos žmonių buvo teirautasi, kaip jie vertina įvairias pasaulio šalis bei kaimynus, rezultatus. Nežinau, ar tai kažką nustebins, ar ne, bet lietuviai palankiausiai vertina ne ką kitą, o mūsų kaimynę Lenkiją. Net 9 iš 10 Lietuvos gyventojų Lenkiją vertina palankiai arba greičiau palankiai. Mano manymu, tai yra milžiniškas skaičius – 90 proc. Net nuolat klastojamuose Rusijos ar Baltarusijos rinkimuose nei Putinas, nei Lukašenka nedrįsta sau prisiskirti tokio procento balsavusiųjų už juos.
Vroclavas, Lenkija
Vroclavas, Lenkija / Vaido Mikaičio nuotr.

Tiesa, lygiai prieš metus, kai karas dar nevyko, bet jau stovėjo ant slenksčio, palankiai Lenkiją vertino taip pat daugelis – beveik devyni dešimtadaliai lietuvių. Karas Ukrainoje ir akivaizdus lenkų dalyvavimas jame tą procentą padidino dar šiek tiek, bet jau nelabai daug, nes daugiau jau tiesiog nebėra kur. Manau, jog 9 iš 10 jau yra maksimalus rezultatas, nes vatnikų Lietuvoje yra tikrai daugiau nei dešimtadalis, o tokie Lenkijos nemėgsta, nes ji yra provakarietiška ir viena labiausiai Ukrainai padedančių šalių.

Žodžiu, nudžiugintas tokių apklausos rezultatų, su džiugesne nei anksčiau nuotaika, šiame tekste traukiniu iš Poznanės vykstu į ketvirtą pagal dydį Lenkijos miestą Vroclavą, esantį jau visai netoli Čekijos sienos. Tiesą sakant, Vroclavas yra arčiau Čekijos sostinės Prahos, nei Lenkijos sostinės Varšuvos. Miestas ilgus amžius priklausė vokiškajam pasauliui ir į Lenkijos sudėtį sugrįžo tik po Antrojo pasaulinio karo. Iki jo jis buvo Trečiojo Reicho sudėtyje ir vadinosi Breslau. Dauguma jo gyventojų buvo vokiečiai.

Miestas ilgus amžius priklausė vokiškajam pasauliui ir į Lenkijos sudėtį sugrįžo tik po Antrojo pasaulinio karo.

Breslau buvo viena iš paskutiniųjų rusų užimtų vokiškų tvirtovių, kritusių baigiantis Antrajam pasauliniam karui. Kas įdomiausia, kad miestas laikėsi net ir po to, kai nusišovė rudasis šūdžius Hitleris. Mūšiai dėl Breslau buvo apskritai vieni paskutinių mūšių tarp sovietų ir nacių pajėgų.

Vaido Mikaičio nuotr. / Vroclavas, Lenkija
Vaido Mikaičio nuotr. / Vroclavas, Lenkija

Nors naciai miestą gynė iš paskutiniųjų, po trijų mėnesių apsupties Breslau galiausiai pasidavė ir į jį įžengė raudonieji atmatos. Skaičiau, jog dėl tokio įnirtingo priešinimosi Stalinas ypač nekentė to miesto, todėl apsupties metu miestas buvo tiesiog šluojamas nuo žemės paviršiaus.

Dėl tokio įnirtingo priešinimosi Stalinas ypač nekentė to miesto.

O jūs stebitės, kaip čia taip Putinas drįsta daužyti miestus ir civilius gyventojus Ukrainoje. Galima sakyti, jog remiasi Stalino metodais, tačiau aš pasakyčiau dar daugiau – Stalinas bent jau daužė miestą, kuriame lindėjo jo mirtini priešai naciai, o Putinas daužo valstybę, kurioje, anot jo, gyvena rusams broliška tauta.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius