Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Lietuviškąjį „Booking.com“ sukūrusi Č.Mikelė: „Reikia pažinti savą kraštą“

Geros idėjos gimsta namuose – šią tiesą gali patvirtinti Česlova Mikelė, įkūrusi pirmąjį Lietuvoje trumpalaikių apgyvendinimo paslaugų portalą su rezervacijos sistema „Nakvok.lt“.
Česlova Mikelė
Česlova Mikelė / Asmeninio albumo nuotr.

Teisininkės išsilavinimą turinti kaunietė verslą pradėjo norėdama palengvinti savo ir draugų gyvenimą.

„Daug keliaujame su šeima Lietuvoje ir svetur, todėl žinome, kaip patogu per „Booking.com“ rezervuotis vietas, kuriose gyvensi kelionės metu. Supratę, kad Lietuvoje nieko panašaus nėra – tik daug atskirų į katalogus panašių puslapių, kuriuos išmeta „Google“, – nusprendėme kurti savo rezervacijos sistemą“, – pradžią prisiminė moteris. Nuo idėjos iki realaus puslapio praėjo mažiau nei dveji metai.

Kartu su vyru į naują projektą pasinėrusi moteris pasakojo nesvarsčiusi, ar niša laisva. „Tiesiog, darėme ir viskas, – prisiminė. – Tačiau iš tiesų pataikėme į tuščią vietą – Lietuvoje nebuvo nė vienos rezervavimo sistemos, kurioje būtų pateikiamas visas apgyvendinimo sektorius.“.

„Jei nori viešbučio, reikia eiti į vieną puslapį, jei ieškai kaimo turizmo sodybos – į kitą ir t.t. Taip gimė mintis sukurti kažką panašaus į „Booking.com“, kur viskas būtų vienoje vietoje.

Rašydama verslo planą ir galvodama apie realiai veikiantį puslapį Č.Mikelė svarbiausiu tikslu išsikėlė patogumą – vartotojas vienoje vietoje turi rasti visus įmanomus trumpalaikės nakvynės variantus.

„Internete informacijos apie apgyvendinimo paslaugas Lietuvoje gana daug, tačiau ji išbarstyta: jei nori viešbučio, reikia eiti į vieną puslapį, jei ieškai kaimo turizmo sodybos – į kitą ir t.t. Taip gimė mintis sukurti kažką panašaus į „Booking.com“, kur viskas būtų vienoje vietoje. „Nakvok.lt“ išsirinkę tinkamiausią nakvynės variantą vartotojai gali iš karto rezervuotis, o sulaukę patvirtinimo – ramiai laukti kelionės dienos,“ – sakė Č.Mikelė.

Reikėjo įrodinėti, kad siūlai naudingą dalyką

2012 metų rudenį gimusi idėja realiu puslapiu virto 2013 metų gruodį. Sukurti vartotojui patogią rezervacijos sistemą Č.Mikelė patikėjo profesionalams – samdė IT sprendimų įmonę. Visa kita darė kartu su vyru. Pašnekovė neslėpė, kad kuriant verslą padėjo ir įgytas išsilavinimas – Č.Mikelė yra teisininkė. „Teisės žinios bet kuriame darbe praverčia – ir pasirašant sandorius, ir vadovaujant įmonei“, – šyptelėjusi pridūrė.

Tačiau dar svarbesni pasirodė bendravimo įgūdžiai, mat verslo pradžioje reikėjo įtikinti turizmo paslaugų teikėjus, kodėl jie turėtų bendradarbiauti su „Nakvok.lt“.

„Lietuvoje yra taip, kad, jei nesi žinomas, niekas nenori apie tave girdėti. O jei pavyksta pasikalbėti, labai greit tave ir tavo pasiūlymą pamiršta. Tai iš tiesų buvo vienas didžiausių darbų (surinkti informaciją apie trumpalaikę nakvynę teikiančias vietas – aut. past.). Nenorėjome plagijuoti informacijos, pateikiamos internete. Todėl asmeniškai susisiekėme su kiekviena apgyvendinimo įstaiga. Šiuo metu mūsų portale yra daugiau kaip 2000 visoje Lietuvoje turizmo paslaugas su nakvyne teikiančių verslo subjektų“, – pasakojo pašnekovė.

Anot jos, šiuo metu įrodinėti, kas esi, nebereikia. Į „Nakvok.lt“ turizmo paslaugas teikiančios įmonės ir privatūs asmenys kreipiasi patys.

Asmeninio albumo nuotr./Nakvok.lt komanda
Asmeninio albumo nuotr./Nakvok.lt komanda

Lietuviams laikas pažinti gimtinę

Č.Mikelė neslėpė ilgą laiką apie „Nakvok.lt“ galvojusi kaip apie laisvalaikio darbą. „Maniau, turiu laisvo laiko, padarysiu kažką... Dabar portalas atima daug laiko, atvirai pasakius, virto beveik pagrindine veikla. Tačiau vis dar dirbu ir teisininke“, – sakė moteris. 

Į „Nakvok.lt“ savo santaupas investavę Mikeliai dabar jau pradeda gauti pelną. „Internetinį verslą kuriantys turi iš anksto žinoti: dveji metai bus vien tik juodas darbas. Po to, priklausomai nuo turimų finansų reklamai ir kitokiam produkto viešinimui, atsiranda pelno“, – sakė Č.Mikelė. 

Tačiau sustoti ties jau sukurta portalo versija verslininkė nežada. „Esame užsiregistravę „start up'uose“ – galbūt ką nors sudomins mūsų idėjos, projektas ir nuspręs investuoti. Kol kas veikia svetainės beta versija. Ją palikome, nes norime turėti galimybę greit ištaisyti vartotojų pastebėtas klaidas ir nepatogumus. „Nakvok.lt“ nėra paprastas katalogas, į kurį įėjai, paspaudei ant nuorodos ir gavai informaciją. Tai yra rezervavimo sistema, vartotojui leidžianti ne tik gauti informaciją, bet ir sumokėti pinigus ir rezervuotis vietą“, – pasakojo moteris.

Ateityje žadama, kad portale „Nakvok.lt“ lankytojai ras, pavyzdžiui, specialius pasiūlymus taupantiems ar priešingai – ieškantiems prabangaus poilsio vietų. „Minčių turime visokių – jas numatėme savo verslo plane. Kol esame naujiena, klientus norime pritraukti tuo, kas svarbiausia – galimybe rasti ir užsisakyti nakvynės vietą bet kur Lietuvoje“, – sakė Č.Mikelė.

Šiuo metu „Nakvok.lt“ informacija pateikiama lietuvių, anglų ir rusų kalbomis. Todėl rasti sau tinkamą variantą čia gali ne tik vietos keliautojai. „Turėjome keletą užsakymų iš užsieniečių – jiems Lietuva patraukli, todėl, nors „Nakvok.lt“ pirmiausia orientuota į lietuvius, iš karto integravome ir dvi kitas kalbas“, – sakė portalo įkūrėja.

Nojaus nuotr./Pavasaris Mingėje
Skaitytojo Nojaus nuotr./Mingės kaimas iš paukščio skrydžio

Pailsėti – į Druskininkus ir pamario kraštą

Dažnas lietuvis planuodamas net ir trumpas atostogas veržiasi į užsienį. Tačiau įsimintinų, neatrastų maršrutų, gerą poilsį siūlančių nakvynės vietų pilna ir Lietuvoje. „Lietuviams linkėčiau pažinti savo kraštą. Kuriant portalą patyrėme, kiek daug ir įvairių vietų, kurias verta aplankyti, Lietuvoje yra. Patys daugybės net nežinojome, – prisipažino Č.Mikelė. – Mūsų šeimai numeris vienas yra Druskininkai, tačiau visada mielai važiuojame į Ventės ragą, lietuviškąja Venecija vadinamą Mingę, taip pat į sostinę – Vilnių“.

Pašnekovė teigė pastebėjusi, kad lietuvių domėjimasis gimtine auga. Tai rodo ir augantis „Nakvok.lt“ puslapio vartotojų skaičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius