Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Lyderystės pamokos jūroje – blaivia galva ir beveik be miego

Jachta, lyderystė, lietus, verslumas, jūra, vėjas – ir viskas viename. Kaip pasakytų kapitonas Paulius Kovas – jūra gali padėti rasti nemažai atsakymų, tereikia tinkamai klausti. Būtent to į mafijos gimtinę – Siciliją – išvyko ieškoti nauja verslumo kelionės VOYAGE dalyvių grupė.
Temos: 3 Jūra VOYAGE Sicilija

Savaitė buriavimo aplankant Maltos ir Sicilijos krantus – pirmoji VOYAGE iššūkio dalis, į kurią vos prieš porą dienų išsiruošė 8 nauji, įvairių sričių dalyviai iš Lietuvos. Susipažinti su jais visais galima 15min, kuris yra projekto partneris.

Vos atskridę į Siciliją jaunuoliai jau pirmąją naktį apsigyveno savo naujuose namuose – jachtoje „Isabella“. Joje jie praleis visą savaitę.

Indrės Štarkaitės nuotr./Uosto stotelė
Indrės Štarkaitės nuotr./Uosto stotelė

Kaip ir pirmosios kelionės Kroatijoje metu, jachtai vadovauja kapitonas – lyderystės mentorius – Paulius Kovas bei jo kolega ir draugas – šturmanas – navigatorius Saulius Šukaitis.

Visą savaitę jie mokys projekto dalyvius lyderystės, vadybos nei padės ieškoti įkvėpimo savo turizmo idėjoms, kurias vėliau visi turės „parduoti“ investuotojams. Su jais dalyviai susitiks antrąją verslumo kelionės savaitę, kur jų lauks – sausumos užduotys, vedamos VOYAGE projekto sumanytojos, mentorės Simonos Šimulytės.

Indrės Štarkaitės nuotr./Antrosios verslumo kelionės „Voyage“ dalyviai jachtoje
Indrės Štarkaitės nuotr./Antrosios verslumo kelionės „Voyage“ dalyviai jachtoje

Būti komanda

Komandinis darbas – esminė ir pirma pamoka, kurios teko išmokti žaliems buriuotojams. Kapitonai jau nuo pat pirmųjų minučių aiškiai apibrėžė ir išdėstė būsimo „žaidimo“ taisykles.

Miegas – toks dalykas, kuriuo mėgautis buriuojant tikrai teks nedaug. Kiekvienas rytas čia prasideda 6 valandą ryto. Jachta palieka uostą ir tada taisykles ima diktuoti vėjas bei jūra.

Indrės Štarkaitės nuotr./Žmogus, kuris čia tikrai ne atostogauja – operatorius Žygimantas
Indrės Štarkaitės nuotr./Žmogus, kuris čia tikrai ne atostogauja – operatorius Žygimantas

Antroji, bet svarbiausia ir šiek dalyvius nuvylusi taisyklė – sausas įstatymas. Sąmoningumas ir blaivi galva – kriterijus, nuo kurio priklauso ne tik asmeninis, bet ir visos komandos saugumas. Pažeidusieji pastarąjį susitarimą bus išlaipinti artimiausiame uoste. Apie tai visi dalyviai perspėti jau pirmojo pokalbio su kapitonais metu.

Sąmoningumas ir blaivi galva – kriterijus, nuo kurio priklauso ne tik asmeninis, bet ir visos komandos saugumas. Pažeidusieji pastarąjį susitarimą bus išlaipinti artimiausiame uoste.

Išbandymai prasideda: jūros liga ir kiti nemalonumai

Vos palikus pirmąjį Italijos uostą, dalyvius pasitiko ir pirmoji nelaukta „viešnia“. Jūros liga – tikrai ne mitas. Vidutiniškai vos 5 procentai žmonių šių potyrių gali išvengti. Deja, mūsų jachtoje nei vienam dalyviui to išvengti nepavyko. Todėl tik „Isabellai“ pasiekus antrąjį – nakvynės uostą – jau daug drąsiau buvo galima pagalvoti ir apie pirmąjį maistą.

Antroji dovana buvo dar nedėkingesnė – dalyviai netruko paragauti permainingos saulės bei lietaus kaitos. Tapo aišku, kodėl slidinėjimo apranga jachtoje, net ir pavasarį – būtinybė. Paprastai, oro temperatūra jūroje dvigubai žemesnė nei sausumoje, o saulės, lietaus bei bangavimo kaita – net ir patyrusiems metereologams – sunkiai nuspėjamas dalykas. Todėl, kaip atskleidė kapitonas, visada egzistuoja planas B, C ar net D.

Projekto dalyviai naktis leis uostuose. Tačiau ten, kaip ir jachtoje, turės įveikti ir nemažai Pauliaus bei Sauliaus jiems parengtų vadybinių užduočių.

Labai greit supratome, kad buriuojant sprendimai priimami, nors ir apgalvotai, bet greitai – lygiai taip, kaip ir versle. Kiekviena užduotis reikalauja konkrečios analizės, strategijos, komandinio darbo ir kokybės.

Jau pirmosiomis dienomis jaunuoliai sprendė, kaip pagerinti vietinę turizmo struktūrą, mokėsi, kaip rišti jūrinius mazgus bei ieškojo kūrybinių būdų, kaip miestelyje saldainIus būtų galima išmainyti į vertingus suvenyrus, kuriuos vėliau galės parvežti namo savo namiškiams.

Indrės Štarkaitės nuotr./Jachtoje tuoj bus maistui paruoštas mūsų pačių pagautas tunas
Indrės Štarkaitės nuotr./Jachtoje tuoj bus maistui paruoštas mūsų pačių pagautas tunas
Indrės Štarkaitės nuotr./Žalias tuno „carpaccio“
Indrės Štarkaitės nuotr./Žalias tuno „carpaccio“

Kai gyveni Etnos papėdėje, niekada nežinai, ką atneš nauja diena. Projekto organizatoriai šypsosi, kad tai puikiai atspindi ir jaunųjų buriuotojų patirtis: kai tuno žvejyba bei maisto ruošimas 30 laipsnių pasvirusioje jachtos virtuvėje – tik kasdienės smulkmenos, kurias netruks gali pakeisti ir nenumatyti vėjai.

Antrasis VOYAGE kelionės etapas Sicilijoje ir Maltoje vyksta balandžio 23–gegužės 6 dienomis.

Projektas VOYAGE Nr. 676730 yra iš dalies remiamas Europos Sąjungos, COSME programos lėšomis. Europos Komisija nėra atsakinga už mokymų turinį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius