-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Melnragėje stūksančią karinę bateriją glemžiasi jūra: pavojingu tapusio bunkerio likimas – gamtos rankose

„Deja, jūra ir laikas savo daro“, – sako Kultūros paveldo departamento Klaipėdos teritorinio padalinio vyriausiasis valstybinis inspektorius Laisvūnas Kavaliauskas apie Melnragės paplūdimyje stovintį karinį bunkerį, gerokai paplautą jūros ir tapusį gana pavojingu objektu pajūryje. Ant bunkerio prieš kurį laiką savivaldybės atstovai užkabino lenteles su pranešimu, jog čia lankytis pavojinga. Tokių bunkerių pajūryje esama ir daugiau, tačiau šio būklė bene sudėtingiausia. Griauti jo neketinama, o prikelti istorinį objektą gyvavimui reiktų milžiniškų lėšų, tad karinės baterijos likimas – gamtos rankose, o šioje vietoje, kaip sako specialistai, galima akivaizdžiai matyti kokia nuožmi stichija yra jūra ir kokia stipri kranto erozija vyksta mūsų pajūryje.
Melnragėje stovintis bunkeris vis skalaujamas jūros ir tapo pavojingas.
Melnragėje stovintis bunkeris vis skalaujamas jūros ir tapo pavojingas. / J. Andriejauskaitės / 15min nuotr.

„Pavojinga zona. Nesiartinti!“, – tokie pranešimai iškabinti ties Melnragėje stūksančiu bunkeriu. Tokius pranešimus įspėdama paplūdimio lankytojus pakabino Klaipėdos savivaldybės Viešosios tvarkos skyrius.

Smėliui skalaujant statinį atsivėrė po žeme slypėję luitai, kai kurios dalys tarsi pakibo ore. Dabar galima pamatyti ir kyšančius kanalizacijos vamzdžius ar elektros laidus. Visa tai skalaudama smėlį apnuogino jūra. Klaipėdiečiai pamena, jog dar prieš porą dešimčių metų šis statinys atrodė tarsi įsirėmęs į kopas, o dabar vaizdas pasikeitęs iš esmės – bunkeris lyg grimztų į jūrą. Šiaušiantis stiprioms bangoms tenka daryti lanką pro kopas, mat praeiti pro šią vietą tampa neįmanoma – bangos gali užsiristi tiesiog ant galvos.

Apleistame bunkeryje galima išvysti šiukšlių, benamių čiužinių. Pernai čia buvo įstrigęs vienas nelaimėlis, kuomet sukilus vėjui ir ėmus ridentis bangoms benamis tapo tiesiog įkalintas, jį vadavo ugniagesiai.

Likimą nuspręs gamta

Kaip 15min sakė Kultūros paveldo departamento Klaipėdos teritorinio padalinio vyriausiasis valstybinis inspektorius Laisvūnas Kavaliauskas, šią bateriją vokiečiai pastatė apie 1942 metus ir ji buvo skirta apsaugoti uosto akvatoriją apšaudant laivus. Vėliau jas naudojo sovietų pasieniečiai. Paskirties būta įvairios. L.Kavaliauskas prisiminė, kaip Smiltynėje esančiame bunkeryje išvydo laikytas bulves ir burokus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius