Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pas karingą ir įspūdingą mursių gentį Etiopijoje lietuvį lydėjo kareivis su AK-47

Protu nesivokiamas genčių gyvenimas ir išvaizda. Mitybos ir gyvenimo ypatumai. Kūno puošyba kenčiant baisų skausmą. Apie tai – naujoje pasakojimo iš Etiopijos dalyje.
Mursi gentis
Mursi gentis / A.Morkūno/Journey.lt nuotr

Naujausius autoriaus įrašus ir filmus rasite kelionių tinklaraštyje Journey.lt. „Facebook“ autorių galite sekti ČIA.

Dorze gentis su smengančiais namais

Važiuojame pas dorze gentį. Jos vyrai laikomi geriausiais regiono audėjais. Pavieniai kaimeliai išsimėtę Gamo aukštumose. Priartėjus su automobiliu prie pavienių genties žmonių, jaunuoliai pradeda šokti ir rodyti mums įvairiausius judesius. Dažnas šoka tik kraipydamas užpakalį, ir tai daro daugiausia berniukai. Jie tokiu būdu bando pritraukti dėmesį ir užsidirbti vieną kitą pinigėlį. Gentyje gyvena apie 30 000 žmonių.

Pasivaikštome po kaimelį. Įlendu į jų aukštus ir bananų lapais uždengtus bambukinius namelius. Ši etninė grupė stato savo namelius labai aukštus, nes jie nuolatos smenga dėl termitų sugraužiamų pamatų. Nameliai tarnauja apie 60 metų. Juose žmonės gyvena kartu su savo ožkomis ar kitais gyvūnais, kad juos apsaugotų.

A.Morkūno/Journey.lt nuotr/Dorze gentis
A.Morkūno/Journey.lt nuotr/Dorze gentis

Pagrindinis genties maistas – iš netikro bananų medžio lapų kepama duona kotcho. Vietiniai nusiskina lapą, trina jį iki košės konsistencijos, kol lieka tik augalo siūleliai. Košę fermentuoja po žeme 3 mėnesius, ir tik išminkę tešlą kepa blynus. Paragavau, buvo labai maistinga ir gardu, ypač kai pasiskaninu vietiniu medumi. Netikro bananmedžio šaknis vietiniai valgo kaip bulves, o nuo lapų likusius siūlelius suverpia kartu su medvilne. Taip pagaminamas naujas audinys. Tokiu būdu vietiniai sunaudoja absoliučiai visą bananmedį. Moterys ruošia siūlus, vyrai audžia. Moterims austi uždrausta.

Beje, čia pagrindinė veikla – ūkininkavimas. Kadangi gyvena kalnuose, šlaituose yra įsirengę eroziją sulaikančias akmenines terasas. Vietiniai augina daržoves, prieskonius ir tabaką. Trūkstamas prekes maino į savo pagamintus audinius. Šios genties atstovai pasikvietė pagerti naminės degtinės, kurią patys pagamino. Tad pas juos užtrukau šiek tiek ilgiau…

Konso gentis ir sandalai iš padangų

Kita vieta – konso genties kaimas. Kalnuose įkurti kaimai yra gana dideli, juos valdo senolių taryba. Konso genties pagrindinė veikla – žemės ūkis ir gyvulininkystė.

Jie yra geri inžinieriai, todėl sienas ir šlaitus formuoja naudodami akmenis, kad apsisaugotų nuo erozijos, pasisavintų kuo daugiau vandens ir atiduotų perteklių. Čia vyrauja poligamija. Gentis tiki vieną Dievą tėvą. Jį vadina lietaus dievu. Miškuose laidoja mirusiuosius. Taip pat čia populiaru drožinėti statulas mirusiesiems, kurios vadinamos wagas. Jos drožiamos tiems, kurie nukovė nemažai priešų. Statulos išdrožiamos visai šeimai, taip pat nukautam priešui.

Kaimelyje, į kurį atvykau, vaikai labai drovūs ir stengiasi pasislėpti, kai išsitraukiu fotoaparatą. Šis ir kiti panašūs konso kaimeliai saugomi UNESCO. Labai įdomu pasivaikščioti siaurais takeliais, kurių šonai apdėti akmenimis ir šakomis. Šių akmeninių sienų aukštis gali siekti net 5 metrus.

A.Morkūno/Journey.lt nuotr/Konso gentis
A.Morkūno/Journey.lt nuotr/Konso gentis

Nuolatos seka vaikų būrys. Smalsumas nugali nenorą fotografuotis. Moterys, kurias filmuoju, taip pat nėra patenkintos objektyvu. Viena jau gaudo mane su rykštele. Kaimo aikštėje išsitraukiu droną, susirenka daugiau nei 50 smalsių vaikų ir dar minia suaugusiųjų. Kaimelio vyresniesiems parodau, kaip atrodo jų kaimelis iš viršaus, bet įtariu, kad nelabai ir supranta, į ką žiūri.

Išvažiavęs sustojau vietiniame turgelyje. Čia genčių moterys kažką pardavinėja benzino kanistruose. Pasirodo, tai vietinis alkoholis, kurį labai mėgsta gerti mursių gentis. Pastarąją lankysiu ryte ir dar su ginkluotu kareiviu, nes gentis yra karinga bei agresyvi.

Visą dieną gerdami mursių genties atstovai vakare jau gali ir švaistytis automatais. Tikiuosi, ryte dar nebus prisigėrę. Šalia turgaus dirba ir šaltkalvis, kuris gamina bei taiso gentims ginklus ir įrankius. Taip pat turguje perdirbinėja naudotas padangas ir naudoja kaip sandalus. Padanga supjaustoma atitinkamomis formomis ir sutvirtinama vinimis. Pagaminami puikūs sandalai, kurie labai populiarūs tarp genčių. Poros kaina 3 eurai. Žinoma, dauguma jų vaikšto visiškai basi. Beje, 1960 m. etiopas Abebe Bikila laimėjo maratoną basas. Etiopijoje gyvena garsi moteris Bethlehem Tilahun, kuri įkūrė įmonę, siuvančią vakarietiško stiliaus batus, kur naudojamos panaudotas padangas.

Karingoji mursių gentis

Prieš išvykdami iš karinio posto į visureigį įsisodiname kareivį su automatu. Vykstame į karingą ir agresyvią, tačiau vieną įdomiausių genčių, kuri garsėja molinėmis lėkštutėmis lūpoje ir ausyse. Gidas suderina užmokestį, skirtą kaimelio vadui. Ir tik tuomet mums leidžia įeiti į teritoriją.

Pirmiausiai dėmesį patraukia sėdinčios moterys su nukarusiomis ištampytomis lūpomis, kurios trina sorgo kruopas su akmeniu. Šios kruopos čia yra pagrindinis maistas. Keletas gyventojų vaikšto su lėkštutėmis lūpose. Vieną tokių nusiperku tiesiai jai iš lūpos – bus geras suvenyras. Šlykščiai atrodo ištampyta lūpa. Turbūt ir musės lenda į burną, nes lūpos susispaudžia ir neuždengia burnos ertmės.

Musių čia į valias, nes mėtosi žali mėsos kaulai. Vaikai nesiprausę, nes vanduo toli, akys aplipusios musėmis. Pas kai kurias moteris lūpos jau nuplyšusios, todėl nukirptos. Padovanoju vadui pjūkliukų skustis barzdai, vaikams saldainių, o moterims kvepiančio muilo.

A.Morkūno/Journey.lt nuotr/Mursi gentis
A.Morkūno/Journey.lt nuotr/Mursi gentis

Mursių gentyje yra 7 500 žmonių, jie išsimėtę mažomis grupelėmis. Kaime, kurį lankau, gyvena apie 100 žmonių. Genties moterys pradeda dėvėti medines arba molines lėkštutes ausyse ir lūpose nuo 15 metų. Kuo lėkštutė didesnė, tuo nuotaka brangesnė. Dažniausiai už nuotaką reikalaujama 40 galvijų ir AK-47 automato, nupirkto iš šalia esančios nesibaigiančių revoliucijų šalies – Pietų Sudano. Oficialiai jo siena su Etiopija yra visiškai uždaryta, bet mursių genties atstovai tikriausiai prasmunka.

Moterys garsėja savo įdomiomis šukuosenomis, kurias gali pasidaryti iš bet ko. Gentis stipriai gina savo teritorijas, todėl dažnai vyksta susirėmimai su kitų genčių atstovais. Etiopijos vyriausybė į šiuos konfliktus nesikiša ir leidžia viską spręsti patiems. Jiems visiškai normalu, priimtina, netgi garbė nukauti priešą. Kariai darosi randus, kurie parodo, kiek priešų jie nukovė.

A.Morkūno/Journey.lt nuotr/Mursi gentis
A.Morkūno/Journey.lt nuotr/Mursi gentis

Vyrai dažnai dalyvauja lazdų kovose dėl moterų, tačiau šiais laikais ne iki mirties. Keistas genties paprotys yra tas, kad jie nevertina nekaltybės. Jaunimas dažnai išdykauja ir keičia partnerius. Vienintelė skyrybų priežastis gentyje gali būti nepatyrusi moteris lovoje arba negalėjimas pastoti. Jeigu vyras su žmona negali susilaukti vaikų, į pagalbą ateina jo brolis. Gerai, kad gentį lankiau anksti ryte, nes vyrai visą dieną geria vietinį vynelį. Todėl vakare tampa agresyvūs. O kai beveik kiekvienas nešiojasi po AK-47 automatą, tai jau nėra taip linksma.

Naujausius autoriaus įrašus ir filmus rasite kelionių tinklaraštyje Journey.lt. „Facebook“ autorių galite sekti ČIA.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Šiame straipsnyje pateikiama informacija skirta asmenims nuo 18 metų, kurie pagal galiojančius LR įstatymus turi teisę naudotis tokio pobūdžio informacija. Jei jums nėra 18 metų, prašome spausti NE ir neatidaryti šio straipsnio. Jei jums jau yra 18 metų, spauskite TAIP tuo pačiu patvirtindami, kad vaizdinė ir grafinė informacija bus skirta tik jūsų asmeniniam naudojimui ir saugoma nuo nepilnamečių.
Taip
Ne
Užsisakykite 15min naujienlaiškius