Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Paspirtuku per Lietuvą (4): Jurbarkas – Pagėgiai ir malonūs atradimai savame krašte

Mes keliaujame paspirtukais ne vien dėl to, kad juos populiarintume ar nuvainikuotume dviračius. Norime propaguoti sveiką gyvenimo būdą, kraštotyrą, o svarbiausiai pilietiškumą, nes, pasak škotų, keliauti po savo kraštą, tai – patriotizmo viršūnė.
Pas niekam nežinomą kolekcionierių ant jo kolekcijos motociklų
Pas niekam nežinomą kolekcionierių ant jo kolekcijos motociklų / Gerimanto Statinio nuotr.

Važiuodami pastebime, kad Lietuva gražėja – kiekvienas miestelis susitvarkęs, parkai atgauna pirmykštį vaizdą, rūmai, pilys, jeigu ne visiškai restauruoti, tai po truputį, po vieną fligelį tvarkomi.

Akį traukia gyventojų sutvarkyta namų aplinka su trispalvėmis ar plevėsuojančiu Vyčiu. Džiugu, kad žmonės didžiuojasi savo kraštu ir pasitiki savimi, savo valstybe.

Informacijos tokiose vietose taip pat daugėja: stendai nurodo, kur lankytini objektai, tačiau jų ieškant vis tiek dažnai galima pasiklysti.

Akį traukia gyventojų sutvarkyta namų aplinka su trispalvėmis ar plevėsuojančiu Vyčiu. Smagu tai matyti ir džiugu, kad žmonės didžiuojasi savo kraštu ir pasitiki savimi, savo valstybe.

Ketvirta diena saulėta ir šilta – visiška priešingybė vakarykščiam važiavimui. Vėl laimingi skriejame lygiu keliu ir mėgaujamės miškų aplinka.

O juose jau pradeda dygti grybai. Nusiskinu keletą lazdyno riešutų kekių, patikrinu ar šiemet bus riešutingi metai. Praskėlęs kevalą randu nemažus branduolius – dar pora savaičių ir galėsime riešutauti.

Pravažiuojanti mašina sustoja: „Aš jus mačiau per televizorių, sveikuoliai!“ Smagu, kad mus palaiko žmonės, tai įkvepia važiuoti toliau.

Jurbarkas, Smalininkai, Viešvilė, Vilkyškiai... Pataikome į Valentino Kazlausko kiemą, kuriame išsirikiavę senoviniai motociklai. Kolekcijoje yra netoli trisdešimties egzempliorių, seniausias – 1957 m. motociklas.

Mums pasisekė, nes šios senienos yra laikomos garaže, tiesiog šiandien jas šeimininkas išstūmė į kiemą prasivėdinti. Klausiu, ar yra kur nors informacija, skelbianti, kad čia galima pamatyti šią privačią antikvarinės technikos kolekciją? Atsako, kad ne, dar niekas nesidomėjo, mes buvome pirmieji.

Per keturias dienas – beveik 300 km

Jūs sportininkai? Ne? Tai gal čia jūsų darbas? – būna ir tokių klausimų. Prisimenu vieną slidžių žygį, kuomet mus su didelėmis kuprinėmis panašiai paklausė viena Pabradės pamiškės bobutė. Tuomet draugas atsakė: „Čia mes poilsiaujame... Jūs taip nedirbate, kaip mes poilsiaujame“.

Nuo pirmos žygio dienos, mes jau nuvažiavome 291 km, o nuspyrėme 47 433 žingsnių.

Išties kiekvienas pasirenkame, kaip norime praleisti savo atostogas ar poilsio dienas.

Bandau suskaičiuoti kiek, padarau kojos atsispyrimų viename kilometre kelio.

Vidurkis – 163 žingsniai, taigi, šiandien, nuo pirmos žygio dienos, mes jau nuvažiavome 291 km, o nuspyrėme 47 433 žingsnių. Įdomu, kiek jų bus, kai baigsime žygį?

Gerimanto Statinio nuotr./„Paspirtuku per Lietuvą“ dalyviai iš Jurbarko pasiekė Pagėgius
Gerimanto Statinio nuotr./„Paspirtuku per Lietuvą“ dalyviai iš Jurbarko pasiekė Pagėgius. Pakeliui spėjo ir išsimaudyti.

Nesame pionieriai: vienas amerikietis 2001 m. nuriedėjo paspirtuku per visas Jungtines Amerikos Valstijas ir pateko į Ginesso rekordų knygą. Čekas su šia transporto priemone pervažiavo visą Australiją.

O aš galvoju, kaip gerai, kad ta Lietuva nedidelė ir kompaktiška, per savaitę neskubant paspirtuku gali pravažiuoti.

Pagėgiuose apsistojame „Pagėgė“ viešbutyje, šalia mūsų atvažiuoja keliaujanti su dviračiais norvegų pora. Jie keliauja panašiu maršrutu ir numina kasdien po šimtą kilometrų.

Sužinoję, kad mes su paspirtukais neatsiliekame nuo jų, labai nustemba tokiomis mūsų galimybėmis. Šiandien nuo 8 val. iki 16.30 val. įveikėme 67 km, važiavimo laikas 3,53 val. Vidutinis greitis 17.10 km/h, maksimalus – 39, 30 km/h.  

Gerimanto Statinio nuotr./Kartu su dviračiais keliaujančiais norvegais Pagėgiuose
Gerimanto Statinio nuotr./Kartu su dviračiais keliaujančiais norvegais Pagėgiuose.

Keliautojas ir žurnalistas Gerimantas Statinis bei paspirtukų sporto entuziastas Tomas Augūnas per Lietuvą keliaus savaitę – Palangą jie planuoja pasiekti paskutinę liepos dieną.

Jų kelionės įspūdžius galėsite sekti čia, portalo 15min.lt kelionių rubrikoje „Pasaulis kišenėje“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius