TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Penki dalykai, kuriuos verta išbandyti egzotiškame Zanzibare

Egipte ir Turkijoje jau buvote šimtą kartų, o Kanarų ir Graikijos salos išmaišytos skersai ir išilgai. Maldyvų „medus“ taip pat išragautas, kur keliauti? Išeitis galėtų būti lietuviams dar mažai žinomas Zanzibaras, kuriame yra viskas, ko reikia tiek pasyviam, tiek ir aktyviam poilsiui. Svarbiausia, jog ten oras visada tinkamas atostogoms.
R.Širvinskas-Makalius Zanzibare
R.Širvinskas-Makalius Zanzibare / R.Širvinsko nuotr.

„Lietuviai vis labiau domisi neatrastomis, įdomesnėmis, nei Egiptas ar Kanarų salos, kryptimis. Aš esu ne išimtis – nuolat ieškau žiemos krypčių, kur saulė kaitina – lyg vasarą, kainos nešokiruoja, paplūdimiai nuostabūs, o apgyvendinimo kokybė – aukšta. Šią žiemą atradau Zanzibarą“, – pasakojo kelionių organizatorius Rimvydas Širvinskas-Makalius. 

Pasak jo, Tanzanijoje, Indijos vandenyne esantis salų kraštas Zanzibaras mažai žinomas ne tik lietuviams. Tad čia nėra gausybės lankytinų turistams vietų, bet yra milijonas naujų potyrių, kvapų, prieskonių ir patirčių.

Jei apsispręsite keliauti į Zanzibarą, jums galbūt pravers R.Širvinsko asmeninis gidas – „Top 5“ dalykai, kuriuos jis rekomenduoja išbandyti atostogų metu.

R.Širvinsko nuotr./Viešbutis Zanzibare
R.Širvinsko nuotr./Viešbutis Zanzibare – prabangus, bet jaukus.

1. Apsigyvenkite prabangiame viešbutyje už juokingą kainą. 5 žvaigždučių viešbutis „Hideaway of Nungwi“ įsikūręs prie gražiausio paplūdimio Zanzibare.

Tai – vienas geriausių salos viešbučių, o beveik dviejų savaičių atostogos, pačiupus gerą paskutinės minutės pasiūlymą, su „viskas įskaičiuota“ atsieis vos 1500 eurų (su skrydžiu, oro uosto mokesčiais, pervežimu).

Tik įsivaizduokite: jums panorėjus, prie jūsų liukso klasės numerio (tai pigiausia klasė viešbutyje) prisistato elektromobilis, nuvešiantis, kur tik panorėsite – pusryčių į restoraną, pogulio prie baseino ar maudynių į jūrą.

Niekur kitur man neteko matyti mandagesnio personalo. Sako, kad viešbučio patarnautojai čia uždirba daugiau, nei mokytojai mokyklose, matyt, todėl tokie paslaugūs.

Kambariai čia ir kituose 5 žvaigždučių viešbučiuose tvarkomi dukart per dieną – kol jūs vakarieniaujate, tvarkytoja paruošia lovą miegui, išpurškia kambarį apsauga nuo uodų, užriša ant lovos tinklelį, padeda vandens stiklinę, pakloja rankšluostį prie lovos ir netgi pamalonina skaniu saldumynu – saldžiam miegui.

Niekur kitur man neteko matyti mandagesnio personalo. Sako, kad viešbučio patarnautojai čia uždirba daugiau, nei mokytojai mokyklose, matyt, todėl tokie paslaugūs.

Jie net neleidžia pačiam prie baro užsisakyti gėrimų – tuoj pat nuveda atgal prie gulto paplūdimyje, priima užsakymą ir po minutės pasirodo su gėrimais.

Daugybė įvairių paslaugų, nuostabiai prižiūrėti paplūdimiai, paslaugus personalas, pasakiškai įrengti kambariai yra daugelyje Zanzibaro 5 žvaigždučių viešbučių, o para juose kainuoja labai nedaug.

Tad primygtinai rekomenduoju išbandyti prabangą už nedidelę kainą, kol yra galimybė.

R.Širvinsko nuotr./Žydrasis safaris
R.Širvinsko nuotr./Žydrasis safaris

2. Praleiskite dieną žydrajame safaryje („Safari Blue“). Tai populiariausia ekskursija saloje. Jos sumanytojas kasdien samdo 140 darbuotojų tam, kad 50-70 turistų, ištroškusių nuostabių vaizdų, liktų patenkinti.

Kelionės metu aplankoma kopa vidury vandenyno – tai maža salelė, vakarais užliejama vandens, o dieną atrodanti tarsi Maldyvų žemės lopinėlis.

Vėliau vykstama į negilią vietą paviršiniam nardymui. Rekomenduoju pasiimti į vandenį kokoso gabalėlį – dešimtys mažų žuvų supuola prie jūsų rankos ir kramsnoja maistą. Smagi patirtis!

R.Širvinsko nuotr./Žydrasis safaris ir jo dalyvis – R.Širvinskas-Makalius
R.Širvinsko nuotr./Žydrasis safaris ir jo dalyvis – R.Širvinskas-Makalius

Per pietus atvykome į negyvenamą salą. Čia auga baobabas, kuriam net 500 metų. Pietūs su patiekalais, keptais griliuje ir vietinių šokiai bei dainos priverčia pasijusti Afrikoje.

Tačiau tai dar ne viskas. Ar žinojote, jog Zanzibare yra natūralus baseinas plaukiojimui? Čia mus atplukdė laivo kapitonas. Jis sakė, kad vandeniui atslūgus, šioje vietoje būna sausa, o popiet „baseinas“ prisipildo jūros vandens. Čia niekad nebūna bangų, todėl smagu pasiplaukioti ir grįžti atgal į laivą šiek tiek atsigaivinus.

3. Apsilankykite svečiuose pas Freddie Mercury. Vieną dieną skyriau pažinčiai su Stountaunu (angl. Stone town), kuriame vaikystėje kelerius metus gyveno QUEEN grupės siela – Freddie Mercury. Čia yra jo namas, beje, dabar paverstas viešbučiu.

Tad jeigu norite išsimiegoti Freddie miegamajame ir išsimaudyti jo duše, galite tai padaryti už 150 dolerių. Viešbučio valdytojas sako, kad norinčiųjų netrūksta, susidaro net eilės! Todėl toje pačioje laiptinėje įrengta ir daugiau identiškų kambarių.

R.Širvinsko nuotr./Freddie Mercury namas virtęs viešbučiu
R.Širvinsko nuotr./Freddie Mercury namas virtęs viešbučiu

Zanzibaras – vieta, kur vėliausiai buvo uždrausta prekyba vergais. Tai sukrečia, šokiruoja – kai kuriomis gido istorijomis net neįmanoma patikėti.

Mieste galima artimiau susipažinti ir su vergovės laikais – pamatyti, kur buvo laikomi vergai (mažame kambarėlyje, kurį potvynių metu užpildavo vanduo, gyveno po 100 vergų su mažais vaikais), kokiomis grandinėmis jie buvo prirakinti.

Zanzibaras – vieta, kur vėliausiai buvo uždrausta prekyba vergais. Tai sukrečia, šokiruoja – kai kuriomis gido istorijomis net neįmanoma patikėti.

Puiki pramoga Stountaune (tiesa, tik nejautriems kvapams keliautojams) – apsilankymas žuvies, mėsos, daržovių turguje. Man pačiam viską apžiūrėti pavyko tik iš antro karto – tuomet, kai aplenkiau žuvų turgų dideliu spinduliu.

R.Širvinsko nuotr./Pietūs pas vietinę šeimą Zanzibare
R.Širvinsko nuotr./Pietūs pas vietinę šeimą Zanzibare

4. Pasisvečiuokite vietinėje šeimoje ir kartu papietaukite. Tokia ekskursija sunkiai įmanoma, tačiau mes įsiprašėme į mūsų gido šeimos namus. Iš pradžių tame pačiame Stountauno turguje supirkome įvairiausius produktus, o vėliau šeimos namuose gaminome pietus kartu su to namo gyventojais.

Maistas buvo pasakiškai skanus, o smagiausia tai, kad viską darėme savo rankomis, todėl žinome, kaip viską paruošti grįžus į namus. Maisto gaminimo kursus siūlau išbandyti ne tik Zanzibare, o bet kurioje svečioje šalyje, kur planuojate atostogauti. Tai – unikali patirtis.

Keliaujant tiesiog privaloma išbandyti vietinę virtuvę – tai patyrus galima visišikai pakeisti nuomonę, kurią anksčiau buvote susidarę apie šalį.

5. Apsilankykite prieskonių karalystėje iš salos nacionaliniame parke. Ar žinote, ant kokio medžio ir kaip auga pipiras? O mangas? Arba kaip atrodo cinamono medis, kiek metų noksta ananasas, kol jį nuskina ir sultingą, prinokusį suvalgo? O laimas arba citrinžolė?

Kartais nė neįsivaizduojame, kaip auga ir atrodo prieskoniai, kuriuos savo virtuvėje naudojame kasdien. Unikali patirtis prieskoniais garsėjančiame Zanzibare – apsilankyti prieskonių fermoje.

Netoliese yra „Jozani“ nacionalinis parkas, kuriame gyvena beždžionės. Tiesa, visai nebijančios žmonių ir net į juos nereaguojančios.

Netgi atvirkščiai – jei miške labai triukšmausite arba iš beždžionių juoksitės, jos gali į jus paleisti ne vieną apgraužtą vaisių ir galvoje įstatyti „guzą“. Patyriau savo kailiu.

Tiems, kurie susigundys ir pradės ieškoti kelionės į Zanzibarą, R.Širvinskas-Makalius pataria: „Šia egzotine kryptimi iš Varšuvos vykdomi tiesioginiai reisai naujausiu pasaulyje „Dreamliner“ lėktuvu, kurio langai beveik dvigubai didesni už įprasto lėktuvo.

Grožėtis panorama ir horizontu, o paspaudus vieną mygtuką – užtamsinti stiklą ir atsilošus sėdynę bei apsiklojus pledu išsimiegoti ir pailsėjus pradėti savo nuostabias atostogas Afrikoje yra tiesiog nuostabu.

Pasaulyje yra dar daug neatrastų krypčių, tačiau jeigu tik pasitaikytų galimybė, šioje saloje su itin draugiškais gyventojais apsilankyčiau dar kartą“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius