Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Po Bulgarijos tenka atšaukti ir Kroatiją: ar ne per anksti kelionių organizatoriai atnaujina keliones?

Kroatiją įtraukus į šalių, iš kurių grįžus reikės 14 dienų saviizoliuotis, sąrašą, Lietuvos kelionių organizatoriai kol kas atideda keliones į ją. Neseniai taip pat teko atšaukti vos pradėtas vykdyti keliones į Bulgariją. Keliautojai pyksta ant turizmo verslo, bet šis pasigenda daugiau komunikacijos iš valdžios pusės.
Kroatija
Kroatija / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Kroatijos netekimas – skaudus

Į Kroatijos miestą Dubrovniką šiemet tiesiogiai iš Vilniaus pradėjo skraidinti Latvijos oro bendrovė „airBaltic“. Skrydžiais netruko pradėti naudotis savarankiški keliautojai. Lietuvos kelionių organizatoriai planavo taip pat poilsiautojus skraidinti, autobusais vežti į Kroatiją. Dabar tokie planai suspenduoti.

Kaip 15min informavo Lietuvos turizmo asociacijos vadovė Milda Plepytė-Rainienė, dar nebuvo pradėtos vykdyti organizuotos turistinės kelionės į Kroatiją, tačiau ši šalis yra populiari tarp individualių keliautojų.

„Organizatoriai buvo numatę keliones vėlesniam laikui, tačiau paaiškėjus, kad grįžus iš Kroatijos bus privaloma 14 d. saviizoliacija, kelionių organizatoriai kol kas ir nepradės vykdyti reisų“, – sakė M.Plepytė-Rainienė.

Ji apgailestavo, kad kiekviena į SAM skelbiamą sąrašą įtraukta valstybė turizmo verslui vis viena yra skausminga. „Jeigu ne didieji kelionių organizatoriai vykdo savo užsakomuosius reisus, tai yra dar ir mažieji, kurie gali reguliariaisiais skrydžiais organizuoti turistines keliones ir į tą pačią Kroatiją“, – aiškino Lietuvos turizmo asociacijos vadovė.

Keliones naujina remiantis valdžios rekomendacijomis

Kol kas keliones organizuoti Lietuvos turizmo verslas gali vos į kelias pietų šalis, kurios yra populiarios vasaros mėnesiais. Dabar telikusios Graikija ir Kipras. Praėjusią savaitę kelionių organizatoriams jau teko nutraukti vos pradėtas keliones į Bulgariją, kai šioje šalyje suprastėjo epidemiologinė situacija.

Ar ne per anksti kelionių organizatoriai atnaujina keliones – dar kai koronaviruso pavojus nėra išnykęs? M.Plepytės-Rainienės teigimu, yra sekama valdžios rekomendacijomis.

„Mes tikrai norėtume glaudesnio bendradarbiavimo, komunikacijos su ministerijomis. Bet iš SAM kažkokios daugiau papildomos informacijos negauname – visa mūsų pasiekiama informacija yra tokia pati, kaip ir pasiekiama kiekvienam piliečiui.

Žinoma, norėtųsi, kad turizmo verslas būtų informuojamas šiek tiek anksčiau, tačiau to neturime. Tokio susitarimo mums dar nėra pavykę pasiekti“, – 15min sakė M.Plepytė-Rainienė.

Į Ispaniją taip pat ketinama keliones atnaujinti vasaros pabaigoje. Penktadienį SAM paskelbė, kad padidėjus sergamumui šioje šalyje, grįžusiems iš jos yra rekomenduojama saviizoliuotis.

„Į Ispaniją planuojama keliones atnaujinti rugpjūčio antroje pusėje, bet tik tada, jeigu viskas klostysis į teigiamą pusę. Jeigu paaiškės, kad keliauti yra nesaugu arba grįžus reikalinga priverstinė saviizoliacija, tuomet būtų atsisakyta vykdyti keliones“, – tikino Lietuvos turizmo asociacijos vadovė.

Anot jos, bendrovė, organizuodamos turistines keliones, vadovaujasi Užsienio reikalų ir Sveikatos apsaugos ministerijų rekomendacijomis. „Jeigu URM sumažina rekomendacijas iš 4 laipsnio į mažesnes, vadinasi, į tas šalis galima keliauti. Tuomet kelionių organizatoriai pradeda vykdyti veiklą, nes tiesiog yra įsipareigojimai turistams. Kitu atveju būtų šių įsipareigojimų netesimas“, – situaciją aiškino M.Plepytė-Rainienė.

Ji priminė, kad su Bulgarijos atveju kelionių organizatoriai, vadovaudamiesi keliautojų saugumo prioritetu, sprendimą nutraukti keliones priėmė net anksčiau nei į pasikeitusią situaciją sureagavo URM.

Kad kelionių atnaujinimą planuoti dabar yra nemenkas iššūkis, 15min yra sakę ir „Novaturo“ bei „Tez Tour“ atstovai. „Esant neapibrėžtai situacijai pasaulyje, planuoti veiklą vis dar labai sudėtinga, nes situacija keičiasi kiekvieną dieną“, – 15min teigė „Tez Tour“ viešųjų ryšių ir rinkodaros skyriaus vadovė Inga Aukštuolytė.

Valdžia ragina keliauti atsargiai

Lietuvos ministrai ragina keliautojus dar neatsipalaiduoti – koronaviruso grėsmė dar nėra išnykusi.

„Matome aplinkui valstybes, kurios nėra tikrai labai toli ir tai yra mėgstami mūsų bendratautiečių kelionės maršrutai, ir į dalį tų šalių tikrai yra ne vienas šimtas išskridusiųjų poilsiauti – kalbu apie Bulgariją ir kitas šalis, kurios yra populiarios kaip turistinės vietos: ir Kroatijos situacija yra po truputį blogėjanti. Tikėtis, kad mus dėl kokių stebuklingų priežasčių virusas aplenks, matyt, būtų naivu“, – pirmadienį žurnalistams sakė sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

Vis dėlto, pasak jo, daug lems tai, kaip pavyzdingai sugrįžusieji iš paveiktų šalių laikysis saviizoliacijos reikalavimų.

Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius liepą taip pat įspėjo, kad rizika užsikrėsti virusu išlieka. „Užsienio reikalų ministerija ragina visus, ketinančius vykti į užsienį, labai atsakingai įvertinti situaciją. Pandemijos pradžioje šalys sienas uždarė per parą, apribodamos galimybes piliečiams grįžti namo. Tikimės, kad tokia situacija nepasikartos, bet kartu primename, kad pirmiausia atsakomybę dėl kelionių dar nepasibaigus pandemijai prisiima patys keliautojai“, – pabrėžė užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius.

123rf.com nuotr./Kelionės koronaviruso pandemijos metu
123rf.com nuotr./Kelionės koronaviruso pandemijos metu

Ekonomikos ir inovacijų ministerija yra paraginusi kelionių organizatorius išsamiai informuoti turistus apie riziką vykstant į kitas šalis, kuriose išlieka sudėtinga koronaviruso situacija.

Ministras Rimantas Sinkevičius teigė, kad situacija gali blogėti ir kitose šalyse, todėl ir norima įspėti būsimus keliautojus. „Norėjau atkreipti dėmesį, kad ir kitose šalyse, kur dar neįtrauktos į pavojingų šalių sąrašą, gali tokia situacija greitai atsirasti“, – sakė ministras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius