-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2020 07 16 /2020 07 17

Kelionių organizatoriai paskelbė vasaros planus: turėtų grįžti viena šalis, bet nebus nei Turkijos, nei Egipto

Didieji Lietuvos kelionių organizatoriai paskelbė, kokių atostogų krypčių galima tikėtis šią vasarą. Tikriausiai atsiras vos viena nauja kryptis, o už Europos poilsiautojai bus gabenami geriausiu atveju tik rudenį. Nemaža tikimybė, kad jau kitą savaitę iš šalių, kur galima atostogauti be rūpesčių, sąrašo bent kuriam laikui dings Kroatija. Išaugęs sergamumas ją turėtų pastūmėti į koronaviruso paveiktų šalių grupę, tad izoliacija grįžus taptų privaloma.
Turkijos viešbučiai laukia turistų
Turkijos viešbučiai laukia turistų / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Organizatorių vasaros planai

„Novaturas“ pranešė, kad šiam vasaros sezonui negrąžins kelionių į Bulgariją, kurios buvo sustabdytos šioje šalyje vėl pradėjus sparčiai plisti koronavirusui COVID-19. „Tez Tour“ į Bulgarijos kurortus neskraidins bent iki rugpjūčio 31 d.

Rugpjūčio mėnesį taip pat dar nebus vykdomos kelionės ir į Turkiją, Egiptą bei Juodkalniją. Į Egiptą bei Turkiją kol kas atnaujinti kelionių nėra rekomendavusi ir Europos Sąjunga. Juodkalnija ketvirtadienį kartu su Serbija buvo išbraukta iš saugių šalių sąrašo.

Ekspertams nerimą ypač kelia Egiptas, kuriame atliekama mažai testų dėl COVID-19, dėl to tikroji situacija šioje šalyje nėra žinoma. „Nei pats vykčiau, nei kitam rekomenduočiau ten vykti“, – prieš kelias dienas LRT radijui sakė Lietuvos sveikatos mokslų universiteto profesorius Mindaugas Stankūnas.

Kol kas vienintelė nauja kelionių organizatorių planuojama grąžinti kryptis šią vasarą turėtų būti Ispanija. „Novaturas“ į Malagą, Barseloną poilsiautojus ketina pradėti gabenti nuo rugpjūčio 21 d., „Tez Tour“ į Ispanijos kurortus keliones atnaujins nuo rugpjūčio 15 d.

„Novaturas“ taip pat informuoja, kad dar laukia atsakingų institucijų sprendimų dėl skrydžių atnaujinimo į Tunisą.

Turėtų padaugėti ir krypčių į Graikiją. „Novaturas“ nuo liepos 25 dienos skraidins ir į Graikijos Havajais vadinamą Korfu, kuri patenka ir tarp TOP 20 geriausių Europos salų. Nuo rugsėjo poilsiautojams siūlys ir ketvirtą Graikijos salą – Kefaloniją.

Kroatija tikriausiai atsidurs paveiktų šalių sąraše

Šiuo metu Lietuvos kelionių organizatoriai užsakomaisiais reisais skraidina į Graikiją, vykdo keliones reguliariaisiais reisais į Kiprą ir Kroatiją. Iš pastarosios, tikėtina, netrukus grįžus reikės izoliuotis.

Kiekvieną savaitę, paprastai – penktadieniais, Sveikatos apsaugos ministerija skelbia naujus sąrašus, iš kurių valstybių grįžus poilsiautojams privaloma arba rekomenduojama 14-os dienų izoliacija.

Kroatija nuo kitos savaitės tikriausiai bus įtraukta į paveiktų šalių sąrašą. Ketvirtadienio duomenimis, jos sergamumo rodiklis yra 27,5.

Atsižvelgiama į epidemiologinę situaciją toje šalyje – jeigu sergamumo rodiklis per paskutiniąsias 14 dienų yra didesnis nei 25 atvejai 100 tūkst. gyventojų – šalis laikoma paveikta, ir izoliacija tampa privaloma.

Nors SAM naujausią sąrašą paskelbs tik penktadienį (paprastai – popiet), jį sudarant yra remiamasi Europos ligų kontrolės ir prevencijos statistika, kuri kasdien skelbiama interneto svetainėje čia.

Iš jos galima matyti, kad, pavyzdžiui, Kroatija nuo kitos savaitės tikriausiai bus įtraukta į paveiktų šalių sąrašą. Ketvirtadienio duomenimis, jos sergamumo rodiklis yra 27,5.

Sunku planuoti kryptis

„Esant neapibrėžtai situacijai pasaulyje, planuoti veiklą vis dar labai sudėtinga, nes situacija keičiasi kiekvieną dieną“, – 15min teigė „Tez Tour“ viešųjų ryšių ir rinkodaros skyriaus vadovė Inga Aukštuolytė.

„Tez Tour“ ir „Novaturas“ vardija, kad planuojant keliones vadovaujamasi atsakingų institucijų rekomendacijomis – Užsienio reikalų, Sveikatos apsaugos ministerijų, Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos, Pasaulio sveikatos organizacijos. Taip pat atidžiai sekamos užsienio šalių institucijų rekomendacijos, bendraujama su partneriais. Svarbiausias kriterijus – keliautojų sveikata, saugumas ir patogumas.

Praėjusią savaitę į SAM skelbiamą sąrašą dėl būtinos izoliacijos grįžus pateko Bulgarija, tad kelionių organizatoriams teko nedelsiant atšaukti vos pradėtas vykdyti keliones į šią šalį. „Deja, tokiu režimu, greičiausiai, gyvensime kurį laiką“, – pripažino I.Aukštuolytė.

„Sudėtinga situacija visiems – tiek valdžios atstovams, kurie turi įvertinti visus saugumo rodiklius, bet kartu ir palaikyti verslą, taip pat nelengva ir mums, verslininkams, kurie turi sugebėti reaguoti operatyviai, čia ir dabar“, – sakė „Tez Tour“ atstovė.

Jos teigimu, žmonės kelionių tikrai pasiilgę, nori atostogauti svetur, yra nemaža paklausa. Dėl to pagal galimybes stengiamasi pasiūlyti kuo daugiau variantų, tačiau kartu vertinamas saugumas, bendrovė turi prisiimti atsakomybę ir verslo rizikas.

Jai antrina ir „Novaturo“ komunikacijos projektų vadovė Dovilė Zapkutė, kuri tikina, kad ilgalaikis planavimas šiuo laikotarpiu gali būti išties sudėtingas. „Nuolatos gauname naujausią informaciją ir turime greitai reaguoti besikeičiančią situaciją, nes vėlgi, čia svarbiausias klientų saugumas ir patogumas. Net ir tokiomis aplinkybėmis visada stengiamės pagerinti ir mūsų keliautojų patirtį pasiūlydami jiems priimtinas atostogų alternatyvas“, – apie iššūkius, su kuriais susiduria organizatoriai, pasakojo ji.

Štai kad ir šių metų vasarą netekta absoliučiai populiariausios Lietuvos poilsiautojų krypties – Turkijos. D.Zapkutė siūlo vietoj jos rinktis poilsį Kretos, Korfu ir Rodo salose, kurios pagal savo kultūrą, vietinių žmonių svetingumą bei siūlomas yra artimos Turkijos kurortams.

Netekęs galimybės organizuoti kelionės į tolimesnį užsienį, „Novaturas“ šiemet pasiūlė ir keliones Lietuvoje, Latvijoje, Estijoje. Jomis, anot D.Zapkutės, domisi visų trijų Baltijos šalių klientai, noriai leidžiasi ir į pažintines keliones, ir vyksta pailsėti į kurortus.

„Baltijos šalių sostines viena nuo kitos skiria kelios valandos automobiliu, todėl atostogų planavimas itin patogus ir greitas. Šalių sostinių senamiesčiai yra įtraukti į UNESCO pasaulio paveldą ir pasižymi išskirtine kiekvienai šaliai architektūra bei kultūriniu paveldu. Ryga ir Talinas yra įsikūrę netoli Baltijos jūros, todėl keliaujantiems į šias šalis bus itin paprasta suderinti poilsį ir pažinimą, ar tai būtų vos poros dienų išvyka, ar ilgesnės trukmės atostogos“, – pasakojo D.Zapkutė.

Pinigus už neįvykusias keliones jau pradėta grąžinti

Dėl koronaviruso pandemijos ir paskelbtų kelionių apribojimų kelis mėnesius buvo atšauktos visos suplanuotos organizatorių kelionės. Bendrovės klientams turi grąžinti už jas pinigus, nors jų sulaukė dar toli gražu ne visi.

Seimas nusprendęs, kad pinigus grąžinti galima ne per 14 d., kaip anksčiau, o per tris mėnesius nuo karantino pabaigos, kuri buvo birželio 16 d. Toks terminas vadinamas kompromisu tarp kelionių organizatorių ir vartotojų interesų, tačiau Europos Komisija dėl to pradėjo pažeidimo nagrinėjimo procedūrą.

123rf.com nuotr./Kelionė
123rf.com nuotr./Kelionė

Organizatoriai gali susitarti su keliautojais – pakeisti kelionės datą, kryptį, pasiūlyti kuponą ateities kelionėms, tačiau nepavykus rasti kompromiso turi grąžinti pinigus.

„Novaturas“ teigia buvę vieni pirmųjų, liepos mėnesį pradėję grąžinti pinigus keliautojams. „Tam naudojame lengvatinę 5 mln. eurų paskolą, kurią gavome pagal investicijų ir verslo garantijų fondo „Invega“ priemonę „Garantijos portfelinėms paskoloms“, – sakė D.Zapkutė.

„Tez Tour“ tuo tarpu dėl paskolos dar tik kreipsis, o tuomet žada pradėti pinigų grąžinimą. „Kadangi keliautojų ir jų teisių apsauga mūsų įmonei yra prioritetinė, siekdami kuo greičiau keliautojams grąžinti sumokėtas įmokas, planuojame teikti paraišką bei pasinaudoti „Paskolos turizmo paslaugų teikėjams“ priemone. Gavę finansavimą pradėsime atsiskaitymą su keliautojais pagal sudarytą mokėjimų grafiką“, – 15min teigė „Tez Tour“ atstovė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius