Metinė prenumerata vos už 7,99 Eur. 15-tos dienos proga!
Prenumeruoti

Ryga su mažamečiu: misija įmanoma ir kartotina, ypač žiemą!

Kaip atrasti Rygą ir jos gražiausius objektus, kai atžala nori tik ant kalniuko prie viešbučio? Kur ledas, išties geriausias mieste. Bet važiavome juk ne dėl jo.
Žiemiška Ryga
Žiemiška Ryga / 15min koliažas

Iššūkis, žinoma, komiškas keliaujantiems be vaikų ir iki skausmo pažįstamas visiems, keliavusiems su jais.

Nes kalniukų jiems nebus per daug...
Nes kalniukų jiems nebus per daug...

Paslaptis, kaip ir išeitis čia, matyt, viena, kompromiso principas. Kiek keliautojų, tiek ir norų: taigi, mūsų tikslas, kad kiekvienas jų išpildytų savus troškimus.

Laimė, jei Ryga pasitinka žiemiška ir su sniegu, vadinasi, visos miesto eglutės, rankomis sukama karuselė (prie centrinės miesto eglės) ir žiemos pramogos bus jūsų!

Asmeninio arch.nuotr./Pati tikriausia vaikų laimė prie centrinės Rygos eglutės.
Asmeninio arch.nuotr./Pati tikriausia vaikų laimė prie centrinės Rygos eglutės.

O papuošimų šventiniu laikotarpiu joje gausu: ir raktai, ir žvaigždės, ir mėnulis, į kurį galima net užlipti, ir švyturys, kad naktį nepaklysti.

Ryga daugeliui lietuvių jau ne vienerius metus yra tapusi ne tik pamėgtu savaitgaliniu pabėgimu, bet ir tramplinu į prieškalėdines keliones.

Keliaujant vakarėjančiomis miesto gatvėmis girdėti ne tik vietinių, bet ir lietuvių balsai: vieni čia su planais patekti į Operos ir baleto teatrą, kiti, kaip ir mes, kalėdinio įkvėpimo pasisemti.

Jugendo muziejus
Jugendo muziejus

Į Jugendo muziejų, kurį kartais aplanko ir Karslonas

Viešint Latvijoje nepasidomėti, kaip ir kuo gyveno vietiniai, koks gyvenimas virė jų virtuvėse ir salonuose, anksčiau būtų neatleistina. Tik prisilietus prie tautos istorijos, galima mėginti įvertinti dabartį miesto veidą.

Tad, kad pernelyg neužkankinti savo penkiametės pasirinkau tam naujausią, 2009 m. atidarytą ir bute įkurtą, Jugendo stiliaus Rygos muziejų. Iki 1907 m. jame gyveno ir kūrė garsus latvių architektas Kontantinas Pėkšėnas.

Didingas ir autentiškas statinys, tarsi, savo povyza, tarsi, sako: tuoj tuoj nusileis švedų autorės Astridos Lindgren personažas Karlsonas nuo šio stogo. Būtent tokiame name juk ir vyko veiksmas ekranizuotame filmuke. Gal šis motyvas padės užsukti čia jūsų vaikams?

Tiesa, savo fasadais čia žavi visas Art Nouveau kvartalas. Atrodo, užvertęs galvą galėtum grožėtis iki begalybės.

Taigi, jei pasižymite bent mažiausia meile architektūrai ar interjerams, atrasti šią vietą būtina vien dėl besisukančių laiptų namo viduje ir vietinių namų autentiškumo.

Asmeninio arch.nuotr./Jugendo muziejus
Asmeninio arch.nuotr./Jugendo muziejus

Rekonstruotas jugendo stiliaus epochai būdingas butas čia užsukusius, neišvengiamai privers pasitempti ir grįžus gyventi gražiau.

Šiuo metu Jugendo stiliaus muziejuje lankytojams atverti trys buto kambariai: prieškambaris, svečių kambarys ir židinio kambarys.

Net ir su labiausiai užsispyrusiu vaiku tiek įveiksite. Mums nuskilo: viešnagės metų pataikėme į šventinį koncertą, muziejaus erdvėse skambėjo fortepijono ir styginių garsai, židinio kambaryje buvo papuošta eglutė, o už jos – langas apipintas skoningu advento vainiku.

Gražesnių dekoracijų, matyt, ir nesvajotum pamatyt, žinoma, įdomi ir vietinė ekspozicija: to laikmečio baldai, paveikslai, šviestuvai ir virtuvės rakandai.

Vienoje iš muziejaus erdvių galima peržiūrėti filmą, kaip šiose erdvėse gyventa, iš kokių indų gerta ir valgyta, kokios žvakės ir žvakidės naudotos. Prieš šią peržiūrą ir vaikai neprieštaraus: ekranai ateinančios kartos draugai.

Na, o po muziejaus reginių visai šalia, Strelnieku gatvėje, tiesiog būtina prisėsti kavinukėje „Sienna“, Joje kava ir arbata patiekiama tik iš prašmatnių porcelianinių puodelių, aplinka, regis, sugėrusi čia pačius tikriausius ir geriausius dalykus: aksomą, sunkias skoningas užuolaidas. Atmosfera prilygstanti šokoladinei.

Savo potyriais nenusileidžianti vieta - Rygos automobilių muziejus „Riga Motor“, kuris įdomus ir vaikams, ir tėvams – netgi nesidomintiems automobiliais. Lygiavertis pasirinkimas būtų iliuzijų teatras ir originalus magijos muziejus – „Mystero“. Jame atsiskleidžia senieji iliuzionistų triukai ir interaktyvios patirtys.

Asmeninio arch.nuotr./Vienas autentiškiausių turgų Latrvijoje.
Asmeninio arch.nuotr./Vienas autentiškiausių turgų Latrvijoje.

Savaitgalinių istorijų – į Agenskalno turgų

Mums jų ieškoti padėjo vieną iš gruodžio savaitgalių ten šurmuliavęs akrobatų šou. Todėl prieš ruošiantis į šį turgų, verta pasidomėti, kas numatyta savaitgalinėje programoje.

Būtent dėl akrobatų pasirodymo išvadinti vaikus anksčiau nei jis pasibaigs, nebuvo įmanoma. O pamėginkite nusivesti vaiką į turgų be programos. Jokios daržovės nepadės!

Beje, Agenskalno turgų drąsiai galima būtų prilyginti Vilniuje esančiam Paupio turgui. Loftą primenančioje turgaus pastato erdvėje, kurią nepaprastai puošia ir žėrintys sietynai, telpa įspūdingas kiekis žmonių, papuošta eglutė, kavinaitės, o pirmame pastato aukšte šurmuliuoja prekeiviai.

Iš jų galima nusipirkti ekologiškų, organiškų ir geros kokybės produktų, o antrame, atnaujintame paviljono aukšte galima veikia įvairūs restoranai, kavinės. Na, o lauke galima papildyti ir sendaikčių kraiteles.

Asmeninio arch.nuotr./Žiemiškiausias mūsų sutiktas stogas Rygoje
Asmeninio arch.nuotr./Žiemiškiausias mūsų sutiktas stogas Rygoje

Gal dar nebuvote ant stogo?

Jei tik norisi panoraminio miesto vaizdo nenutolstant nuo miesto centro, verta užkilti senoviniu liftu į gotikinę Rygos Šv. Petro bažnyčią, bet galima ir ant prekybos centro stogo.

O, jei tiksliau, į kavinę galeriją „Herbary.“ Daug stiklinio fasado joje reiškia, kad galite pamatyti ir saulėlydį, ir nuostabią miesto stogų panoramą, o jei užtaikysite žiemą, kaip kad mes, – sniego kepurių ir varverklių koliažą. Kokiam vaikui tai nepatiktų? Patiks ir tai, ką pamatys ir gardaus suras kavinukės viduje.

Asmeninio arch.nuotr./Nacionalinė Rygos biblioteka
Asmeninio arch.nuotr./Nacionalinė Rygos biblioteka

Gražiausio miesto ir knygos vaizdo – į nacionalinę Latvijos biblioteką

Jei gerai įsižiūrėsite, statinys savo architektūra primena eglutę. Taigi, žiemos mėnesiais į jį užsukti būtina.

Tai vienas reikšmingiausių kultūrinių statinių įsikūrusių ant kairiojo Dauguvos kranto yra Latvijos nacionalinės bibliotekos pastatas.

Biblioteka ir vietiniams, ir atvykstantiems lankytojams įdomi ne tik dėl plataus knygų pasirinkimo, įvairios tematikos skaityklų, čia apsilankę gali išvysti ir dainų spintą: pasaulinio masto kultūrinę vertybę, kuri yra įtraukta į UNESCO programos „Pasaulio atmintis“ registrą.

Priklausomai nuo laiko, kada atvyksite, rasite čia ir koncertų, ir parodų, taip pat ir vaizdą į gražiausią senąją Rygą ir čia veikiančią kavinę ir restoraną. Mes išmėginome ledus. Taip, net ir žiemą jie turi paklausą.

„Riija“ nuotr./Viena autentiškiausių lauktuvių vietų
„Riija“ nuotr./Viena autentiškiausių lauktuvių vietų

O jei norisi lauktuvių, sumedžioti jų galima dizaino parduotuvėje „Riija“. Ne vieną kartą esame iš ten bičiuliams vežę natūralaus vaško žvakių, karšto šokolado, pirštinių ir ledinukų, kaip jau supratote, dovanų esama visiems gyvenimo atvejams.

Kelionė finansuota Rygos investicijų ir turizmo agentūros, bet įtakos straipsnio turiniui tai neturi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Užsisakykite 15min naujienlaiškius